Hódító / Queosia forum
Hódító / Queosia forum
http://queosia.com
http://hodito.hu

Go Back   Hódító / Queosia forum > Hódító / Queosia forum > Általános beszélgetések > Receptek
Register Stats Members List Today's Posts

Receptek Kedvenc receptjeid, beszámolók a bajnokságokról, miért égett oda, kinek van meg stb. :)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 06-29-2006, 02:12
Arrakis Arrakis is offline
Member
 
Join Date: Jan 2006
Location: Budapest
Posts: 630
Activity: 0%
Longevity: 99%
Default Mézes - citromos thai csirke

- fél deci víz
- citromhéj
- citromlé
- reszelt gyömbér
- 3 evőkanál méz
- étkezési keményítő
- csirkehusi
- rizsa
- paradicsom, metélőhagyma, petrezselyemlevél

1. csinálsz egy rizsát, vmi jobb riszből, hogy ne ragadjon, s ne vágja tönkre az ízélményt

2. egy vokba bele a vizet, reszelt citromhéjat, 3 evőkanál mézet, 2 evőkanál citromlevet, reszelt gyömbért, s közepes lángon kicsit forraljuk, kevergetjük, szirupos kinézete lesz. Eztán megdöntjük a vokot, s mértékkel keményítőt (kb fél kvskanálnyi) szórunk arra a részre ahol nincs szirup, majd óvatosan összekeverjük a kettőt, mert ha nem így teszel ótvar göröngyökké összeáll a keményítő, s nem lesz guszta!:P Márcsak az előzőleg megpirított csirkét kell belehembergetni a szirupba, s lassú tűzön pár percig hagyni, kevergetni.

3. A csirkés szósszal nyakonönteni a rizst, mellé ízlés szerint metélőhagyma, paradicsomdísz, petrezselyemzöld, vagy citromkarika jól mutat.

Jó étvágyat!

Olcsó, s ha nem történik malőr isteni íze van
Reply With Quote
Sponsored Links
  #2  
Old 10-21-2006, 16:29
Cece Cece is offline
Member
 
Join Date: Feb 2006
Location: Vajdaság
Posts: 855
Activity: 0%
Longevity: 99%
Thumbs up Csevap Cece módra :D

Hozzávalók 2kg-hoz (természetesen több/kevesebb húsból is el lehet készíteni; lényeg az arányok):
1kg sertéshús
1kg marhahús
30gramm só
8gramm bors
20gramm szódabikarbóna
2dl étolaj

Fontos: a húst darálthús formájában is meg lehet vásárolni, de az közel sem lessz olyan. A csevaphúshoz 2darálás szükséges 1normál, majd egy kicsit apróbb lyukú rostával. Ha valaki ilyen darálásra rá tudja venni a hentest az az igazi

A massza:
A húst izekre vágjuk (könnyen darálható forma) Ez után ledaráljuk 2x a fent említett módszerrel(ha valakinek nincs apróbb lyukú rostéja inkább darálja le 3x).
Befűszerezzük a sóval a borsal és megkeverjük, hogy a füszerek jól szétkeveredjenek.Ez után rászórjuk a szódabikarbónát és jóóóóól bedagasztjuk (kevergetjük kenyértésztát dagasztó módszerrel mig az egész össze nem áll) Jól odanyokodjuk a masszát az edényhez kiszorítva a levegőt, majd étolajos kézzel a tetejét elsímítjuk. Ezt követően az egészet 24órára hidegtre tesszük (nem fagyasztjuk!)A 24óra eltelte után formázható.

Formázás:
A lényeg, hogy valamilyen úton-módon kb 8cm hosszú és 2cm átmérőjű szabályos rudacskákat kell készíteni.
Lehet kézzel, lehet rostélykolbász töltő szerkezettel ... valójával bármivel am alkalmas erre.
Praktikus olajos kézzel formázni, hogy ne tapadjon a kezünkhöz, illetve a tárolás miatt is.

Tárolás:
Hosszabb ideig kizárólag fagyasztva tárolható.
A legpraktikusabb a következő képpen tárolni:
Műanyag tálcát vékonyan megolajozunk és sorban egymás mellé helyezzük a csevapokat (ha olajos a kezünk, a csevapok kevésbé fognak a fagyáskor egymáshoz tapadni). Ha 1sor megvan, vágunk fóliát (ha nincs kiváló a hagyományos mélyhűtős műanyag zacskó is), amit az 1sor tetejére helyezünk. Csakúgy mint a tálcát vékonyan megolajozzuk és mehet a következő sor...
Saját tapasztalat: nem praktikus 3-4 sortól többet egymás tetejére pakolni, mert lelapulhat az egész. Fagyasztás után az olajos csel miatt minden nehézség nélkül ki tudunk venni annyi csevapot amennyi szükséges.

Sütés:
Ehhez azt hiszem nem kell különösebb kommnetár. Addig sütjük, amig a csevap két vége be nem sül. Lehet olajban és roston is.

utóirat:
Kertben rácsos rostélyon faszénen sütve rostélykolbásszal és szalonnával varijálva isteni táplálék Körítésnek vagdalt hagyma, vegyes saláta, esetleg sültburgonya a legjobb.
Praktikus vagdalt hagymát zárt edénybe helyzni,és a csavapokat a hagymára helyzni. Így a vagdalt hagymánk is különleges ízt, a csevapunk pedig külöleges zamatot kap( ez minden szinte minden rostonsültre vonatkozik).
Piknikszerű hódtalikra kiváló
Az érdeklődéstől függően tudok még szolgálni pár tradicionális szereb nemzeti étellel
Jó étvágyat

Last edited by Cece; 10-21-2006 at 16:55..
Reply With Quote
  #3  
Old 11-04-2006, 11:55
Arrakis Arrakis is offline
Member
 
Join Date: Jan 2006
Location: Budapest
Posts: 630
Activity: 0%
Longevity: 99%
Default Pulyka Gordon (francia kaja)

Nagyon egyszerű, s finom

Tulajdonképpen egy töltött hús, mennyiségeket nem is írnék, a lényeg:

Végy egy szép pulykamelet, tegyél a közepébe gombát, csíkozott sonkát, reszeltsajtot, setleg kis petrezselyemzöldjét, ízlés szerint.Utánna hajdsd rá az egyik felét, majd a másikat úgy, hogy egy kis gombóc legyen amit remélhetőleg tapaszt na hús, s a belső részek nem potyognak belőle.
Utánna dupla panír rá (liszt, toji, zsemlemorzsa, toji, zsemlemorzsa), főleg ha sajtos, mert ha kifolyik, hááát...
Szal kb 180 - 200 fokos olajban 15 - 20 percig mártóztatni, s aranysárgán tálalni, pomessel, vagy bármi krumpliverzióval dekoratív

Jótvágyat!
Reply With Quote
  #4  
Old 11-04-2006, 12:04
Arrakis Arrakis is offline
Member
 
Join Date: Jan 2006
Location: Budapest
Posts: 630
Activity: 0%
Longevity: 99%
Default Brassói egyszerűen, Árpisan:)

Sertéshús, comb, vagy aki nem sajnálja szűzpecsenye

Zsírleszívás, felcsíkozás)

Krumpli hámoz, kockáz, főz, utánna olajban süt.

Husi kicsit párolósan, letakarva olivaolajjal, 1 deci vízzel.
Párolgatás után lehet kicsit felcsapni a lángot, vagy áramot hogy elpárologjon a nedvesség nagyrésze, utánna hozzáönteni a krumplit.

Finom, mert a krumpli a főzéstől puha, a párolt nagyobb húscsíkok egybenmaradnak, a kicsik szétesnek, s mindent beborítanak, így nem vadászod, mint az originál brassóiban, hanem mindenhova jut. Meg ráadásul nem is tocsog a zsírban mint az originál, s egyszerűbb.

Jótvágyat!
Reply With Quote
  #5  
Old 11-05-2006, 17:53
Remedy Remedy is offline
Senior Member
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 5,907
Activity: 0%
Longevity: 99%
Default

Quote:
Originally Posted by Arrakis View Post
Sertéshús, comb, vagy aki nem sajnálja szűzpecsenye

Zsírleszívás, felcsíkozás)

Krumpli hámoz, kockáz, főz, utánna olajban süt.

Husi kicsit párolósan, letakarva olivaolajjal, 1 deci vízzel.
Párolgatás után lehet kicsit felcsapni a lángot, vagy áramot hogy elpárologjon a nedvesség nagyrésze, utánna hozzáönteni a krumplit.

Finom, mert a krumpli a főzéstől puha, a párolt nagyobb húscsíkok egybenmaradnak, a kicsik szétesnek, s mindent beborítanak, így nem vadászod, mint az originál brassóiban, hanem mindenhova jut. Meg ráadásul nem is tocsog a zsírban mint az originál, s egyszerűbb.

Jótvágyat!
De ez megis mi? hol van benne a hagyma, a fokhagyma, a so es a bors? Ez igy vmi natur fuszer nelkuli fott hus lesz?
__________________
Remedy
Reply With Quote
  #6  
Old 11-06-2006, 20:13
Mona's Avatar
Mona Mona is offline
Member
 
Join Date: Jan 2006
Location: -
Posts: 618
Activity: 0%
Longevity: 99%
Default

Ugy gondoltam, sokak örömére megosztom veletek a sokat emlegetett Túró alagút receptjét, úgy leírva, ahogy én készítem


Hozzávalók kb. 8 szelethez:

A piskótához:

4 tojás

16 dkg cukor

1 csomag vaníliás cukor

7,5 dkg liszt

4 dkg étkezési keményítő

A töltelékhez:

1 csomag zselatin


20 dkg zsírszegény túró

1 pohár natúr joghurt (150 g)

2 citrom leve

7,5 dkg cukor

2,5 dl tejszín

A díszítéshez:

1 tábla kata bvonó étcsokis



Előkészítés: Kibéleljük sütőpapírral a tepsit. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük.

Elkészítés: A tojásokat habosra keverjük, kis adagokban hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és végül egy csipet sót. Addig keverjük, amíg a cukor elolvad. A lisztet és a keményítőt összekeverjük, a masszára szitáljuk, és gyors mozdulatokkal beledolgozzuk. A masszát a tepsibe simítjuk, és a sütőben aranysárgára sütjük. A krémhez a zselatint beáztatjuk 1 dl vízbe, és 10 percig állni hagyjuk. A túrót összetörjük a joghurttal. A zselatint felforraljuk, és a túróhoz keverjük. A citrom levével , a cukorral ízesítjük. A tejszínt kemény habbá verjük, és a krémbe forgatjuk. A piskótával kibélelünk egy hosszúkás sütőformát. Akkora lapot meghagyunk, amivel majd be tudjuk fedni a tetejét. A formába töltünk a krémet. Beborítjuk a maradék piskótával, leöntjök a megolvasztott bevonóval ,és kb. 5 órára a hűtőbe tesszük. Tálaláskor tálra borítjuk a süteményt.
Szeletelve kínáljuk
Jó étvágyat kívánok hozzá
__________________
Stefeee
261380
Reply With Quote
  #7  
Old 11-06-2006, 20:14
Mona's Avatar
Mona Mona is offline
Member
 
Join Date: Jan 2006
Location: -
Posts: 618
Activity: 0%
Longevity: 99%
Default

Ennek van 1 finomabb változata is

Málnás-túrós alagút
Hozzávalók kb. 8 szelethez:

A piskótához:

4 tojás

16 dkg cukor

1 csomag vaníliás cukor

7,5 dkg liszt

4 dkg étkezési keményítő

A töltelékhez:

1 csomag zselatin

50 dkg málna

20 dkg zsírszegény túró

1 pohár natúr joghurt (150 g)

2 citrom leve és reszelt héja

7,5 dkg cukor

2,5 dl tejszín

A díszítéshez:

4 dl tejszín

15 dkg málna

4 evőkanál vágott pisztácia



Előkészítés: Kibéleljük sütőpapírral a tepsit. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük.

Elkészítés: A tojásokat habosra keverjük, kis adagokban hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és végül egy csipet sót. Addig keverjük, amíg a cukor elolvad. A lisztet és a keményítőt összekeverjük, a masszára szitáljuk, és gyors mozdulatokkal beledolgozzuk. A masszát a tepsibe simítjuk, és a sütőben aranysárgára sütjük. A krémhez a zselatint beáztatjuk 1 dl vízbe, és 10 percig állni hagyjuk. A málnát leöblítjük. A túrót összetörjük a joghurttal. A zselatint felforraljuk, és a túróhoz keverjük. A citrom levével és héjával, a cukorral ízesítjük. A tejszínt kemény habbá verjük, és a krémbe forgatjuk. A piskótával kibélelünk egy hosszúkás sütőformát. Akkora lapot meghagyunk, amivel majd be tudjuk fedni a tetejét. A formába töltünk egy vékony réteg krémet, megszórjuk málnával, majd ismét egy réteg krém, málna és végül a maradék krém következik. Beborítjuk a maradék piskótával, és kb. 5 órára a hűtőbe tesszük. Tálaláskor tálra borítjuk a süteményt. A tejszínt kemény habbá verjük a habfixálóval, és bevonjuk vele az alagutat. Megszórjuk pisztáciával, és a málnaszemekkel díszítjük. Szeletelve kínáljuk.
__________________
Stefeee
261380
Reply With Quote
  #8  
Old 11-21-2006, 15:46
Arrakis Arrakis is offline
Member
 
Join Date: Jan 2006
Location: Budapest
Posts: 630
Activity: 0%
Longevity: 99%
Default -

Quote:
Originally Posted by Remedy View Post
De ez megis mi? hol van benne a hagyma, a fokhagyma, a so es a bors? Ez igy vmi natur fuszer nelkuli fott hus lesz?
Sót nem szoktam rá, csak összekeverés után az egészre, bors értelem szerűen nagyon sok kell rá, mert úgy szeressem)
Tsak az kimaradt:P
Reply With Quote
  #9  
Old 11-25-2006, 17:53
BeeLord's Avatar
BeeLord BeeLord is offline
Member
 
Join Date: Feb 2006
Location: Ceglédbercel
Posts: 889
Activity: 0%
Longevity: 99%
Default

Elnézést, hogy belevágok a témába, de a neten nem találok egy receptet. Tárkonyos pulykaragú levest szeretnék főzni, de recept nélkül nehéz. Így arra kérnélek titeket, hogy aki tudna egy ilyet, ossza meg velem.

Előre is köszönöm.
__________________
Csak az MTK!

"Végre úgy érzed: tornádó vagy, hurrikán. Így lettél kispolgárból huligán..." Fröccsöntő

"Minden rendetlenség, még meg nem értett rend, a részleges rossz, általános jót jelent, s bármit mondjon is a gőgös értelem, minden jó ahogy van, ez alaptételem." A.Pope
Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +1. The time now is 17:40.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Design partly based on Hódító's design by Grafinet Team Kft.

Contents and games copyright (c) 1999-2020 - Queosia, Hódító

Partnerek: Játékok, civ.hu