|
|
|
 |
Hódító / Queosia forum
http://queosia.com
http://hodito.hu
|
|
| Receptek Kedvenc receptjeid, beszámolók a bajnokságokról, miért égett oda, kinek van meg stb. :) |

06-29-2006, 02:12
|
|
Member
|
|
Join Date: Jan 2006
Location: Budapest
Posts: 630
Activity: 0%
Longevity: 99%
|
|
Mézes - citromos thai csirke
- fél deci víz
- citromhéj
- citromlé
- reszelt gyömbér
- 3 evőkanál méz
- étkezési keményítő
- csirkehusi
- rizsa
- paradicsom, metélőhagyma, petrezselyemlevél
1. csinálsz egy rizsát, vmi jobb riszből, hogy ne ragadjon, s ne vágja tönkre az ízélményt
2. egy vokba bele a vizet, reszelt citromhéjat, 3 evőkanál mézet, 2 evőkanál citromlevet, reszelt gyömbért, s közepes lángon kicsit forraljuk, kevergetjük, szirupos kinézete lesz. Eztán megdöntjük a vokot, s mértékkel keményítőt (kb fél kvskanálnyi) szórunk arra a részre ahol nincs szirup, majd óvatosan összekeverjük a kettőt, mert ha nem így teszel ótvar göröngyökké összeáll a keményítő, s nem lesz guszta!:P Márcsak az előzőleg megpirított csirkét kell belehembergetni a szirupba, s lassú tűzön pár percig hagyni, kevergetni.
3. A csirkés szósszal nyakonönteni a rizst, mellé ízlés szerint metélőhagyma, paradicsomdísz, petrezselyemzöld, vagy citromkarika jól mutat.
Jó étvágyat!
Olcsó, s ha nem történik malőr isteni íze van 
|

10-21-2006, 16:29
|
|
Member
|
|
Join Date: Feb 2006
Location: Vajdaság
Posts: 855
Activity: 0%
Longevity: 99%
|
|
Csevap Cece módra :D
Hozzávalók 2kg-hoz (természetesen több/kevesebb húsból is el lehet készíteni; lényeg az arányok):
1kg sertéshús
1kg marhahús
30gramm só
8gramm bors
20gramm szódabikarbóna
2dl étolaj
Fontos: a húst darálthús formájában is meg lehet vásárolni, de az közel sem lessz olyan. A csevaphúshoz 2darálás szükséges 1normál, majd egy kicsit apróbb lyukú rostával. Ha valaki ilyen darálásra rá tudja venni a hentest az az igazi
A massza:
A húst izekre vágjuk (könnyen darálható forma) Ez után ledaráljuk 2x a fent említett módszerrel(ha valakinek nincs apróbb lyukú rostéja inkább darálja le 3x).
Befűszerezzük a sóval a borsal és megkeverjük, hogy a füszerek jól szétkeveredjenek.Ez után rászórjuk a szódabikarbónát és jóóóóól bedagasztjuk (kevergetjük kenyértésztát dagasztó módszerrel mig az egész össze nem áll) Jól odanyokodjuk a masszát az edényhez kiszorítva a levegőt, majd étolajos kézzel a tetejét elsímítjuk. Ezt követően az egészet 24órára hidegtre tesszük (nem fagyasztjuk!)A 24óra eltelte után formázható.
Formázás:
A lényeg, hogy valamilyen úton-módon kb 8cm hosszú és 2cm átmérőjű szabályos rudacskákat kell készíteni.
Lehet kézzel, lehet rostélykolbász töltő szerkezettel ... valójával bármivel am alkalmas erre.
Praktikus olajos kézzel formázni, hogy ne tapadjon a kezünkhöz, illetve a tárolás miatt is.
Tárolás:
Hosszabb ideig kizárólag fagyasztva tárolható.
A legpraktikusabb a következő képpen tárolni:
Műanyag tálcát vékonyan megolajozunk és sorban egymás mellé helyezzük a csevapokat (ha olajos a kezünk, a csevapok kevésbé fognak a fagyáskor egymáshoz tapadni). Ha 1sor megvan, vágunk fóliát (ha nincs kiváló a hagyományos mélyhűtős műanyag zacskó is), amit az 1sor tetejére helyezünk. Csakúgy mint a tálcát vékonyan megolajozzuk és mehet a következő sor...
Saját tapasztalat: nem praktikus 3-4 sortól többet egymás tetejére pakolni, mert lelapulhat az egész. Fagyasztás után az olajos csel miatt minden nehézség nélkül ki tudunk venni annyi csevapot amennyi szükséges.
Sütés:
Ehhez azt hiszem nem kell különösebb kommnetár. Addig sütjük, amig a csevap két vége be nem sül. Lehet olajban és roston is.
utóirat:
Kertben rácsos rostélyon faszénen sütve rostélykolbásszal és szalonnával varijálva isteni táplálék  Körítésnek vagdalt hagyma, vegyes saláta, esetleg sültburgonya a legjobb.
Praktikus vagdalt hagymát zárt edénybe helyzni,és a csavapokat a hagymára helyzni. Így a vagdalt hagymánk is különleges ízt, a csevapunk pedig külöleges zamatot kap( ez minden szinte minden rostonsültre vonatkozik).
Piknikszerű hódtalikra kiváló
Az érdeklődéstől függően tudok még szolgálni pár tradicionális szereb nemzeti étellel 
Jó étvágyat

Last edited by Cece; 10-21-2006 at 16:55..
|

11-04-2006, 11:55
|
|
Member
|
|
Join Date: Jan 2006
Location: Budapest
Posts: 630
Activity: 0%
Longevity: 99%
|
|
Pulyka Gordon (francia kaja)
Nagyon egyszerű, s finom
Tulajdonképpen egy töltött hús, mennyiségeket nem is írnék, a lényeg:
Végy egy szép pulykamelet, tegyél a közepébe gombát, csíkozott sonkát, reszeltsajtot, setleg kis petrezselyemzöldjét, ízlés szerint.Utánna hajdsd rá az egyik felét, majd a másikat úgy, hogy egy kis gombóc legyen amit remélhetőleg tapaszt na hús, s a belső részek nem potyognak belőle.
Utánna dupla panír rá (liszt, toji, zsemlemorzsa, toji, zsemlemorzsa), főleg ha sajtos, mert ha kifolyik, hááát... 
Szal kb 180 - 200 fokos olajban 15 - 20 percig mártóztatni, s aranysárgán tálalni, pomessel, vagy bármi krumpliverzióval dekoratív
Jótvágyat! 
|

11-04-2006, 12:04
|
|
Member
|
|
Join Date: Jan 2006
Location: Budapest
Posts: 630
Activity: 0%
Longevity: 99%
|
|
Brassói egyszerűen, Árpisan:)
Sertéshús, comb, vagy aki nem sajnálja szűzpecsenye
Zsírleszívás, felcsíkozás)
Krumpli hámoz, kockáz, főz, utánna olajban süt.
Husi kicsit párolósan, letakarva olivaolajjal, 1 deci vízzel.
Párolgatás után lehet kicsit felcsapni a lángot, vagy áramot hogy elpárologjon a nedvesség nagyrésze, utánna hozzáönteni a krumplit.
Finom, mert a krumpli a főzéstől puha, a párolt nagyobb húscsíkok egybenmaradnak, a kicsik szétesnek, s mindent beborítanak, így nem vadászod, mint az originál brassóiban, hanem mindenhova jut. Meg ráadásul nem is tocsog a zsírban mint az originál, s egyszerűbb.
Jótvágyat! 
|

11-05-2006, 17:53
|
|
Senior Member
|
|
Join Date: Jan 2006
Posts: 5,907
Activity: 0%
Longevity: 99%
|
|
Quote:
Originally Posted by Arrakis
Sertéshús, comb, vagy aki nem sajnálja szűzpecsenye
Zsírleszívás, felcsíkozás)
Krumpli hámoz, kockáz, főz, utánna olajban süt.
Husi kicsit párolósan, letakarva olivaolajjal, 1 deci vízzel.
Párolgatás után lehet kicsit felcsapni a lángot, vagy áramot hogy elpárologjon a nedvesség nagyrésze, utánna hozzáönteni a krumplit.
Finom, mert a krumpli a főzéstől puha, a párolt nagyobb húscsíkok egybenmaradnak, a kicsik szétesnek, s mindent beborítanak, így nem vadászod, mint az originál brassóiban, hanem mindenhova jut. Meg ráadásul nem is tocsog a zsírban mint az originál, s egyszerűbb.
Jótvágyat! 
|
De ez megis mi? hol van benne a hagyma, a fokhagyma, a so es a bors? Ez igy vmi natur fuszer nelkuli fott hus lesz? 
__________________
Remedy
|

11-06-2006, 20:13
|
 |
Member
|
|
Join Date: Jan 2006
Location: -
Posts: 618
Activity: 0%
Longevity: 99%
|
|
Ugy gondoltam, sokak örömére megosztom veletek a sokat emlegetett Túró alagút receptjét, úgy leírva, ahogy én készítem
Hozzávalók kb. 8 szelethez:
A piskótához:
4 tojás
16 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
7,5 dkg liszt
4 dkg étkezési keményítő
A töltelékhez:
1 csomag zselatin
20 dkg zsírszegény túró
1 pohár natúr joghurt (150 g)
2 citrom leve
7,5 dkg cukor
2,5 dl tejszín
A díszítéshez:
1 tábla kata bvonó étcsokis
Előkészítés: Kibéleljük sütőpapírral a tepsit. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük.
Elkészítés: A tojásokat habosra keverjük, kis adagokban hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és végül egy csipet sót. Addig keverjük, amíg a cukor elolvad. A lisztet és a keményítőt összekeverjük, a masszára szitáljuk, és gyors mozdulatokkal beledolgozzuk. A masszát a tepsibe simítjuk, és a sütőben aranysárgára sütjük. A krémhez a zselatint beáztatjuk 1 dl vízbe, és 10 percig állni hagyjuk. A túrót összetörjük a joghurttal. A zselatint felforraljuk, és a túróhoz keverjük. A citrom levével , a cukorral ízesítjük. A tejszínt kemény habbá verjük, és a krémbe forgatjuk. A piskótával kibélelünk egy hosszúkás sütőformát. Akkora lapot meghagyunk, amivel majd be tudjuk fedni a tetejét. A formába töltünk a krémet. Beborítjuk a maradék piskótával, leöntjök a megolvasztott bevonóval ,és kb. 5 órára a hűtőbe tesszük. Tálaláskor tálra borítjuk a süteményt.
Szeletelve kínáljuk
Jó étvágyat kívánok hozzá
__________________
Stefeee 
261380
|

11-06-2006, 20:14
|
 |
Member
|
|
Join Date: Jan 2006
Location: -
Posts: 618
Activity: 0%
Longevity: 99%
|
|
Ennek van 1 finomabb változata is
Málnás-túrós alagút
Hozzávalók kb. 8 szelethez:
A piskótához:
4 tojás
16 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
7,5 dkg liszt
4 dkg étkezési keményítő
A töltelékhez:
1 csomag zselatin
50 dkg málna
20 dkg zsírszegény túró
1 pohár natúr joghurt (150 g)
2 citrom leve és reszelt héja
7,5 dkg cukor
2,5 dl tejszín
A díszítéshez:
4 dl tejszín
15 dkg málna
4 evőkanál vágott pisztácia
Előkészítés: Kibéleljük sütőpapírral a tepsit. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük.
Elkészítés: A tojásokat habosra keverjük, kis adagokban hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és végül egy csipet sót. Addig keverjük, amíg a cukor elolvad. A lisztet és a keményítőt összekeverjük, a masszára szitáljuk, és gyors mozdulatokkal beledolgozzuk. A masszát a tepsibe simítjuk, és a sütőben aranysárgára sütjük. A krémhez a zselatint beáztatjuk 1 dl vízbe, és 10 percig állni hagyjuk. A málnát leöblítjük. A túrót összetörjük a joghurttal. A zselatint felforraljuk, és a túróhoz keverjük. A citrom levével és héjával, a cukorral ízesítjük. A tejszínt kemény habbá verjük, és a krémbe forgatjuk. A piskótával kibélelünk egy hosszúkás sütőformát. Akkora lapot meghagyunk, amivel majd be tudjuk fedni a tetejét. A formába töltünk egy vékony réteg krémet, megszórjuk málnával, majd ismét egy réteg krém, málna és végül a maradék krém következik. Beborítjuk a maradék piskótával, és kb. 5 órára a hűtőbe tesszük. Tálaláskor tálra borítjuk a süteményt. A tejszínt kemény habbá verjük a habfixálóval, és bevonjuk vele az alagutat. Megszórjuk pisztáciával, és a málnaszemekkel díszítjük. Szeletelve kínáljuk.
__________________
Stefeee 
261380
|

11-21-2006, 15:46
|
|
Member
|
|
Join Date: Jan 2006
Location: Budapest
Posts: 630
Activity: 0%
Longevity: 99%
|
|
-
Quote:
Originally Posted by Remedy
De ez megis mi? hol van benne a hagyma, a fokhagyma, a so es a bors? Ez igy vmi natur fuszer nelkuli fott hus lesz? 
|
Sót nem szoktam rá, csak összekeverés után az egészre, bors értelem szerűen nagyon sok kell rá, mert úgy szeressem  )
Tsak az kimaradt:P 
|

11-25-2006, 17:53
|
 |
Member
|
|
Join Date: Feb 2006
Location: Ceglédbercel
Posts: 889
Activity: 0%
Longevity: 99%
|
|
Elnézést, hogy belevágok a témába, de a neten nem találok egy receptet. Tárkonyos pulykaragú levest szeretnék főzni, de recept nélkül nehéz. Így arra kérnélek titeket, hogy aki tudna egy ilyet, ossza meg velem.
Előre is köszönöm.
__________________
Csak az MTK!
"Végre úgy érzed: tornádó vagy, hurrikán. Így lettél kispolgárból huligán..." Fröccsöntő
"Minden rendetlenség, még meg nem értett rend, a részleges rossz, általános jót jelent, s bármit mondjon is a gőgös értelem, minden jó ahogy van, ez alaptételem." A.Pope
|
|
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
|
|
|
Posting Rules
|
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts
HTML code is Off
|
|
|
All times are GMT +1. The time now is 17:40.
 |
|
|
|
|
|
|