| 
       |  | 

| 
       |  | 
       | 
	| 
  | Hódító / Queosia forum http://queosia.com
 http://hodito.hu
 |  |  
       | 

| Egyéb Minden, ami máshova nem fér |  

| 

05-23-2008, 10:11

|  
	| 

| Member |  | 

Activity: 0% Longevity: 99%      |  |  

| 

Quote: 

| 
					Originally Posted by Alkímer  Láttam a beidézést, csak nem gondoltam, h az az én hsz-mre adott válasz volt.  
Végülis én úgy csináltam, h "integráltam mindkét oldalt x szerint"(ha így mondják), így lett  gondolom, y' y x szerinti deriváltja) 
Sy' dx + Sy^2 dx = S(x^2-2x) dx 
A jobb oldalon elvégezve az integrálást, látszik, h y csak elsőfokú lehet: y=ax+b, ezt beírtam y helyére, elvégeztem a bal oldalon is az integrálást, rendeztem a bal oldalt, majd az együtthatókat egyeztettem mindkét oldalon, s így jött ki, hogy a=-1 és b=1. 
(Azt tudom, h Sf'(x)dx=f(x)+C, de itt az előbb előálló C-ket a bal oldalra rendeztem, lett belőlük P, de volt mellette még egy konstans b, így lehetett azt mondani, h b+P=0(mert a jobb oldalon nem volt konstans). Lehet, h a hiba a C-k kezelésében van, dunsztom sincs igazából.  ) |  A gondolatban annyi hiba van, hogy y összetett függvény, nem tudod egyszerűen integrálni x-szerint. Ez a módszer csak speciális differenciálegyenletek esetében használható, a szétválasztható vagy másnéven szeparábilis differenciálegyenleteknél. Ebben az esetben viszont nem működik. Természetesen arra jó volt, hogy megsejtsed, milyen alakban kell keresni partikuláris megoldást.  
De a partikuláris megoldás nem azt jelenti, hogy csak a végéhez dobsz egy C konstanst és megvan a többi megoldás. A C általában egy c(x), azaz egy x-től függő vüggvény lesz. Tehát a végeredmény bonyolultabb ennél.  
Sajnos nem tudom megoldani ezt az egyenletet, mert kb. 10 éve tanultam, de éppen azért vettem elő ezt a példát, hogy valami kényszert érezzek utána nézni. Hétvégén előveszem a jegyzeteket és megcsinálom, ha még megtudom.  

|  

| 

05-23-2008, 16:22

|  
	| 

| Member |  | 

| 

Quote: 

| 
					Originally Posted by tulip  Aki tanult differenciál egyenletet megoldani és van kedve egy kicsit feleleveníteni a tudását:y'+y^2=x^2-2x
 |  Maple-lel így kell megoldatni ezt a xart:

> eq := diff(y(x), x)+y(x)^2 = x^2-2*x; 
> dsolve(eq, y(x));

terveztem én is, hogy megpróbálom levezetni a megoldást papíron, de nem valami szexis az eredmény...
				__________________"To be the eyes
 and ears
 and conscience
 of the Creator of the Universe,
 you fool."

|  

| 

05-24-2008, 09:50

|  
	| 

| Member |  | 

| 

Quote: 

| 
					Originally Posted by csunyabogar  Maple-lel így kell megoldatni ezt a xart:
 > eq := diff(y(x), x)+y(x)^2 = x^2-2*x;
 > dsolve(eq, y(x));

terveztem én is, hogy megpróbálom levezetni a megoldást papíron, de nem valami szexis az eredmény...
 |  Én is beírtam, nekem is valami gusztustalanságot adott eredményül. Ez a legelső péda volt a feladatgyüjteményben. Megnéztem a másodikat, mert annak van végeredménye a példatárban. Az sem egyezett a maple-s eredménnyel. Egyre erősebb a gyanum, hogy az a pédatár, amit néztem, rendellenesen sok hibát tartalmaz. |  

| 

05-24-2008, 10:03

|  
	| 

| Senior Member |  | 

Activity: 0% Longevity: 96%      |  |  

| 

Quote: 

| 
					Originally Posted by tulip   Megeshet, hogy a feladatban az előjel el van írva a jobb oldalon.
 |  Lehet, hogy hülyeség, de nem teljesen mindegy, hogy el van-e írva? Akkor is lesz megoldása, nem? |  

| 

05-25-2008, 06:53

|  
	| 

|  | Junior Member |  | 

Activity: 0% Longevity: 89%      |  |  

| 
 juj  
ezek nekem magasak...sok matekzseni Hódítózhat...:P |  

| 

05-31-2008, 22:53

|  
	| 

| Member |  | 

| 
 Sziasztok! 
Kellene egy kis help. Nem konkrétan matek, inkább logikai jellegű problémám van. 
Menedzsmentel kapcsolatos, lehet picit megfeküdte már a gyomrom... A kérdés a következő: 
"Van két leendő kolléga, az egyik mindig hazudik, a másik mindig igazat mond. Belőlük kell kiszedni egy kérdéssel, hogy két pozició közül, melyiket válasszuk. Ön mit kérdezne?"

Ennyit tudok a feladatról, nem többet, nem kevesebbet. Ha mind 2őnek 1-1 kérdést tehetek fel, akkor megvan a megoldás:

Pl:  
-Egy triviális kérdés, amire tudom a választ. Pl Öltönyben vagyok? 
Ha a tag azt mondja, hogy nem vagyok öltönyben, akkor ő a hazudós, ha igent mond, akkor ő az igazmondó. (feltéve ha kikötöm hogy öltönyben vagyok   ) 
-Melyik poziciót válasszam? 
Ezt megkérdezem a másik tagtól, az előzőek értelmében értékelhetem a választát.

De ha a feladatot máshogy értelmezem, akkor összesen 1kérdést tehetek fel.  
Mi lehetne ez a kérdés? Vagy így már nem megoldható?
				__________________Sose félj valami újat csinálni. Emlékezz, hogy egy magányos amatör készítette a Bárkát, és egy halom szakértő a Titanicot.
 |  

| 

05-31-2008, 22:55

|  
	| 

| Senior Member |  | 

| 

Quote: 

| 
					Originally Posted by Kubbi  Sziasztok!Kellene egy kis help. Nem konkrétan matek, inkább logikai jellegű problémám van.
 Menedzsmentel kapcsolatos, lehet picit megfeküdte már a gyomrom... A kérdés a következő:

"Van két leendő kolléga, az egyik mindig hazudik, a másik mindig igazat mond. Belőlük kell kiszedni egy kérdéssel, hogy két pozició közül, melyiket válasszuk.
 Ön mit kérdezne?"

Ennyit tudok a feladatról, nem többet, nem kevesebbet. Ha mind 2őnek 1-1 kérdést tehetek fel, akkor megvan a megoldás:

Pl:
 Ha a tag azt mondja, hogy nem vagyok öltönyben, akkor ő a hazudós, ha igent mond, akkor ő az igazmondó.

Mi lehetne ez a kérdés? Vagy így már nem megoldható?
 |  Akkor nyilván nem tehetsz fel 1-1kérdést, mert az túl könnyű lenne, egyébként ez is elég régi feladat, kicsit más köntösben, úgyhogy privátban írom meg hátha valaki gondolkodna rajta   |  

| 

05-31-2008, 23:03

|  
	| 

| Senior Member |  | 

| 

Quote: 

| 
					Originally Posted by Kubbi  Sziasztok! 
Kellene egy kis help. Nem konkrétan matek, inkább logikai jellegű problémám van. 
"Van két leendő kolléga, az egyik mindig hazudik, a másik mindig igazat mond. Belőlük kell kiszedni egy kérdéssel, hogy két pozició közül, melyiket válasszuk. Ön mit kérdezne?"

Pl:  
Ha a tag azt mondja, hogy nem vagyok öltönyben, akkor ő a hazudós, ha igent mond, akkor ő az igazmondó. (feltéve ha kikötöm hogy öltönyben vagyok   ) 

Mi lehetne ez a kérdés? Vagy így már nem megoldható? |  
Sok megoldas van erre, az egyik pl:

Ha megkerdeznem a haverodat hogy melyik poziciot valasszam, mit mondana?

Ugye az igazmondo a nekunk jobb pociziot, a hazug a nekunk rosszabb poziciot mondana.

Ha az igazmondot kerdezzuk, akkor tudja, hogy a hazug a szamunkra rossz poziciot mondana, igy o is azt mondja.

Ha a hazugot kerdezzuk, tudja hogy az igaz a jobbat mondana, de mivel o hazudos, ezert o is a rosszat fogja mondani.

Ergo: tedd fel ezt a kerdest, es valaszd a masik poziciot. Azt nem fogod megtudni, melyik az igazmondo, de tuti a jo poziciot valasztod.

Ertheto igy?  
				__________________Remedy
 |  

| 

05-31-2008, 23:18

|  
	| 

| Member |  | 

| 

Quote: 

| 
					Originally Posted by Remedy  Ha az igazmondot kerdezzuk, akkor tudja, hogy a hazug a szamunkra rossz poziciot mondana, igy o is azt mondja. |  De ezesetben hazudna az igazmondó. Nem? 
Ami szerintem nem megengedett, hisz azért igazmondó, mert csak az igazat mondhatja. 
Vagy még mindig nem értem.
				__________________Sose félj valami újat csinálni. Emlékezz, hogy egy magányos amatör készítette a Bárkát, és egy halom szakértő a Titanicot.
 |  

| 

05-31-2008, 23:24

|  
	| 

| Senior Member |  | 

| 

Quote: 

| 
					Originally Posted by Kubbi  De ezesetben hazudna az igazmondó. Nem?Ami szerintem nem megengedett, hisz azért igazmondó, mert csak az igazat mondhatja.
 Vagy még mindig nem értem.
 |  Nem, nem hazudna, csak a nekunk rossz poziciot mondana, es ezekszerint igen, meg mindig nem erted.    
Az igazat mondja, hogy a hazug a rossz poziciot mondana. Igy sem ertheto?  
				__________________Remedy
 |  

| Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) |  
		|  |  
    | 
	|  Posting Rules |  
	|