Quote:
Originally Posted by Reni
Egyetlen érvet hallottam eddig mégpedig Komisztól
ezt:
'Egyszerűen azért mert értékeket közvetít és közösséget épít, hitet, célt ad az elveszett embereknek'
.. és amint írtam ha ez lenne a mérce akkor ismerek olyan embert akit szintén megilletne, de nem illeti meg, mert ő 'csak" egy pedagógus ... tehát ez nem lehet az ok sem az érv.
|
Hát egyenlőre az sem világos nekem mi is szúrja a szemed. Most az a baj hogy az egyházak nem fizetnek adót vagy hogy a papok?
Az első kérdésre egyszerű a válasz mert az egyházok divatos szóval szólva non-profit szervezetek. Nem törekednek nyereségre és nincs is nekik. Abból a pénzból amiből gazdálkodnak (függetlenül attól hogy honnan is van) közcélú szolgáltatásokat végeznek iskolákat, korházakat, árvaházakat tartanak fenn szerte a világban és jótékonykodnak. A maradák (nagyobb) rész pedig elmegy a működésre. Naív vagy ha azt hiszed, az ideológiáktól mentes tisztán jótékonysági szervezeteknél nem ugyanígy van. Ott is csak az adományok töredéke jut el a rászorulókhoz.
Arra a kérdésre hogy miért nem adóznak a papok nem tudom a választ. Szerintem nincs is logikus magyarázat rá. Egyszerűen így alakult ki, és senki nem akart rajta változtatni. A stólapénzről meg annyit mondanék, hogy nem tudom ti, hogy vagytok vele én odaadom a pultosnak, taxisnak, pincérnek is ami "jár" neki. Miért pont a papnak vagy az orvosnak (valaki ezt is felhozta) ne adnám oda. A világon mindenhol odaadják, nem ezért tartunk mi ott ahol....
Végezetül örülök hogy felhoztad a tanító esetét. Szerintem az is megérne egy témát, hogy miért fizet a tanító, rendőr, tűzoltó stb. adót. Ha egy kicsit gondolkodsz szerintem rájössz hogy mennyire formális is az ő "adózásuk". A gyakorlatban ez úgy működik hogy a központi költségvetésben elkülönítenek pénzt az önkörmányzatoknak és odaadják nekik (vagy nem

). Az önkörmányzat pedig mint munkáltató fizet a tanítónak X összeget plusz adók és járulékok formányban kb. 2X-et a központi költségvetésnek. Nem tesz mást az állam mint egyik zsebéből a másikba pakolja a pént.... Ugyanez a papok esetében is működne, csak ott az önkormányzat helyére az egyház lépne. Ha szerinted jobb lenne az a te dolgod. Azért aláírásokat ne kezdj el gyűjteni