|
|
 |
Hódító / Queosia forum
http://queosia.com
http://hodito.hu
|
|
Egyéb Minden, ami máshova nem fér |

05-26-2008, 13:03
|
![[HTPA]GeeForce's Avatar](image.php?u=2817&dateline=1283089292) |
Senior Member
|
|
Activity: 0%
Longevity: 91%
|
|
Mellesleg ma tepsis husi lesz itthon (változatosság kedvéért én készítem..:P)
hozzávalók:
egy nagy tepsi (lehetőleg magas falú, fedhető)
1 kg friss hosszúkaraj (a rövid ide nem jó, mert az elég száraz lesz)
2 kg újkrumpli (a közepes méretű, rózsaszín szemek)
0,2 kg kenyérszalonna
0,5 kg vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
ízlés szerint: só, feketebors, vegeta, fehérbors, bazsalikom, stb...
a kenyérszalonnát vékonyan csíkokra vágjuk, és a csíkokkal kibéleljük a tepsi alját (így nem kell olaj, vagy zsír, és sokka-sokkal finomabb íze lesz)
rá mehet egy réteg krumpli (a krumplit meghámozzuk, és karikára vágjuk, kb 6 milliméter vastagra)
a krumpli tetejét sózzuk, fehérborsozzuk
rá mehet egy réteg hús (1 centis szeletekre vágjuk, és az egyik oldalát sózzuk a másik oldalát sózzuk, és fokhagymázzuk (tört, zúzott, nyomott, vagy vékony (1mm) szeletekre vágott fokhagymát teszünk rá)
a csak sózott felével lefelé befedjük a krumplit.
a húsra jöhet a következő réteg krumpli, alul sózott, felül sózott, és frissen durvára őrölt fekete borsozzuk
a tetejére jöhet a hagyma, amit karikára vágunk, fehérborsozunk, és vegetával megszórunk.
az egész mehet be a sügőbe, 2 percig maximális lángon fedővel, aztán még 18 percet kis lángon fedővel (így a hagyma, hús levet enged, és az egész átpárolódik, megfő egy kicsit)
aztán sütő kinyit, fedő gyorsan levesz, kaja vissza a sütőbe, sőtű gyorsan becsuk
és még kb 1 óra kell neki, szépen átsül az egész, szép színe lesz, és az ízek összeérnek.
(Természetesen sütés közben 1x 2x nézzünk rá, hiszen minden sütő kicsit más, nehogy valakinél elégjen 1 óra alatt, vagy éppen nyers maradjon!! Szóval inkább azt mondom, mindenki a saját sütőjéhez mérten süsse meg szépre az egészet!!)
utóízesítés nem szükséges, tálalás utána rögtön fogyasztható, nem kekll sózni, a kecsöpöt meg ilyeneket meg már most el lehet felejteni. az étel kész van, és tuti siker. 
|
The Following User Says Thank You to [HTPA]GeeForce For This Useful Post:
|
|

05-26-2008, 13:04
|
Senior Member
|
|
|
|
ui: nem, a hagyma nem marad se csípős, se büdös, nyugodtan meg lehet enni, ha jól meg van sütve, a hagyma édeskés lesz, és nem kell utána 100x fogatmosni.
|

05-26-2008, 13:38
|
Senior Member
|
|
Longevity: 99%
|
|
Quote:
Originally Posted by [HTPA]GeeForce
örülnél, ha 200-ért odaadnák. láttam én már ilyen ócska üzletekben vacak somlóit árulni 4-500-ért is. Pföhh.
Csak a házi az igazi, igazi rummal, igazi kandírozott narancshéjydarabokkal, igazi étcsokoládéval, stb...
igen, úgy én is nagyon szeretem. A boltit meg utálom. 2x etem boltit, és soha többé. Inkább nem eszem édességet. De azt biztos nem.
|
Probald meg cukraszdakban, ott finomat tudnak csinalni  Pl a vaci uton van egy jo hely a nyugati kozeleben ahol este 7 utan mindig felaron van minden suti, koztuk a somloi is, es nagyon-nagyon finomak  Az ijasz kornyeken 
|
|

05-26-2008, 13:42
|
Senior Member
|
|
|
|
Quote:
ui: nem, a hagyma nem marad se csípős, se büdös, nyugodtan meg lehet enni, ha jól meg van sütve, a hagyma édeskés lesz, és nem kell utána 100x fogatmosni.
|
Gondolom ez mukodik tarjaval is, szalonna nelkul, esetleg vekony bacon a tetejere keszre sules elott 10 perccel.
En legalabbis sokkal jobban szeretem a tarjat sutve a karajnal, a karajt inkabb rantva, esetleg sajttal sonkaval toltve szeretem 
|
|

05-26-2008, 14:01
|
Senior Member
|
|
|
|
Quote:
Originally Posted by Remedy
Probald meg cukraszdakban, ott finomat tudnak csinalni  Pl a vaci uton van egy jo hely a nyugati kozeleben ahol este 7 utan mindig felaron van minden suti, koztuk a somloi is, es nagyon-nagyon finomak  Az ijasz kornyeken 
|
Viccen kívül, ezt meg fogom próbálni, ugyanis RITKASÁG a jó cukrász, cukrászda! (Köszi a tippet, amint tehetem, úgyis kell mennem Pestre, meglátogatom a helyet!)
|

05-26-2008, 14:08
|
Senior Member
|
|
|
|
Quote:
Originally Posted by Remedy
Gondolom ez mukodik tarjaval is, szalonna nelkul, esetleg vekony bacon a tetejere keszre sules elott 10 perccel.
En legalabbis sokkal jobban szeretem a tarjat sutve a karajnal, a karajt inkabb rantva, esetleg sajttal sonkaval toltve szeretem 
|
A tarja is tökéletes erre a célra, bacon szalona szeletekkel!
Természetesen ízlés szerint ezt lehet cserélgetni az alapanyagok közül.
Mivel nem tudom, hgoy mennyire tudsz sütni-főzni (bár a jelek szerinte eléggé  ), ezért ne vedd bunkónak amít írok:
a tarját imádom, de sokkal zsírosabb, mint a karaj. Még a hosszúkarajnál is zsírosabb.
Ha a fentiekben ismertett recept alapján készül a tepsis hús, akkor abba nem való a tarja, mert sok levet fog engedni, és a szalonna levével együtt túl sok lesz. A végeredmény meg az lesz, hogy az alsó krumpli réteg nem sül meg, hanem inkább megfő, rosszabb esetben szétfő, és trutyis lesz.
Amennyiben valaki tarjával akarja ezt csinálni, azt is lehet, de akkor NE tegyen alá szalonnaréteget, hanem finoman vajazza ki a tepsi alját, és úgy tegye rá a krumplit!
Ha tarjából készítem, akkor én vajat használok a szalonna helyett! És természetesen nem kell rá annyi hagyma sem, mert a húslé miatt finom ízes lesz az egész!
Remy ízlésével kiegészítve akkor úgy írnám, hogy 2 féleképpen lehet finomra sütni:
v1.0 szalonnával burkolt tepsi + hosszúkaraj + sok hagyma
v2.0 kivajazott tepsi + tarja + kevés hagyma + bacon szalonna
Köszi az ötletet 
|

05-26-2008, 17:31
|
Senior Member
|
|
|
|
Quote:
A tarja is tökéletes erre a célra, bacon szalona szeletekkel!
Természetesen ízlés szerint ezt lehet cserélgetni az alapanyagok közül.
Mivel nem tudom, hgoy mennyire tudsz sütni-főzni (bár a jelek szerinte eléggé  ), ezért ne vedd bunkónak amít írok:
a tarját imádom, de sokkal zsírosabb, mint a karaj. Még a hosszúkarajnál is zsírosabb.
Ha a fentiekben ismertett recept alapján készül a tepsis hús, akkor abba nem való a tarja, mert sok levet fog engedni, és a szalonna levével együtt túl sok lesz. A végeredmény meg az lesz, hogy az alsó krumpli réteg nem sül meg, hanem inkább megfő, rosszabb esetben szétfő, és trutyis lesz.
Amennyiben valaki tarjával akarja ezt csinálni, azt is lehet, de akkor NE tegyen alá szalonnaréteget, hanem finoman vajazza ki a tepsi alját, és úgy tegye rá a krumplit!
Ha tarjából készítem, akkor én vajat használok a szalonna helyett! És természetesen nem kell rá annyi hagyma sem, mert a húslé miatt finom ízes lesz az egész!
Remy ízlésével kiegészítve akkor úgy írnám, hogy 2 féleképpen lehet finomra sütni:
v1.0 szalonnával burkolt tepsi + hosszúkaraj + sok hagyma
v2.0 kivajazott tepsi + tarja + kevés hagyma + bacon szalonna
Köszi az ötletet 
|
Hat, nem nagyon tudok fozni, sutni mar talan kicsit jobban, az ilyen paprikasok, sult es rantott husok sosem okoztak gondot.
Igen, mint latod, nekem is az jutott eszembe, hogy szalonna nem kell, ha tarjarol van szo. Amugy en epp azert szeretem, mert zsirosabb, mint a karaj.
Amit szoktam csinalni, gyors, es nagyon finom, ha az ember szereti a fokhagymat meg a husit
Az ilyen lightos mindent olajjal emberek ne is olvassak tovabb.
Szoval, fogsz szepen par szelet nem tul vekony kicsontozott tarjaszeletet, es besozod. Semmi mas, esetleg kis majoranna, icipici mustar, de ezek siman elmaradhatnak
Ezek utan fogsz egy adag disznozsirt  es megolvasztod.
A tarjaszeleteket szepen kisutod, ha jofajta, nem kell sokaig sutogetni.
Ezek utan kiszeded egy tanyerra, fokhagymatorovel ratorsz a hus tetejere fokhagymat. Szepen egyenletesen elsimogatod, majd raszorsz fuszerpaprikat a tetejere. Ezek utan fogsz egy kanalat, es ralocsolsz a tetejere a forro zsirbol, igy icipicit sul a fokhagyma, es mivel ugye a paprika is zsirban oldodik, annak is sokkal jobb ize lesz.
Szerintem sult krumplival a legfinomabb, talan ciganypecsenye a neve, de ebben nem vagyok biztos, de rettento finom.
Ezt is lehet karajbol is, (ott tan sult szalonna-cikk megy ra) de szerintem tarjaval nagysagrendekkel jobb.
Ja, es utana isteni a zsirja, kenyerrel, lilahagymaval.
Biztos lehet olajban is, de annak szerintem mas az ize, es nem lehet utana megenni
Igazabol van meg egy kaja, aminek a zsirjat jobban szeretem mint magat a husit, ez a fokhagymaval tuzdelt, egeszben sutott dio (ez egy serteshus resz)
Sozom borsozom majorannazom, teletuzdelem fokhagymaval es zsirban kisutom. (en ugy szoktam hogy az elejen csak zsir, hirtelen megforgatom, ezaltal lesz egy kulso kerge, es a fokhagymalyukak "besulnek", igy nem esik ki a fokhagyma, ezek utan felontom vizzel es fedo alatt parolom, majd elfozom a levet es sutom egy kicsi ideig  Isteni finom fokhagymas zsirja lesz, alul ilyen feketes lével, ami a soreteg folyekony formaban, nagyon fincsi.  Hidegen is finom, szepen latszik a szeletekben a fokhagyma.
Na ennyit a reformkonyharol 
Last edited by Remedy; 05-26-2008 at 17:33..
|
The Following 2 Users Say Thank You to Remedy For This Useful Post:
|
|

05-26-2008, 21:26
|
Senior Member
|
|
|
|
Már a közepénél szimpatikus volt, amikor közölted, hogy az olajosok ne olvassák tovább. 
Ha tehetem, semmti nem csinálok olajban. Egyáltalán nem mondhatnám, hogy egészségesebb... A zsírt ne mszívják fel úgy az ételek, ráadásul egy jóféle mangalica zsír meg kifejezetten egészséges...
A kacsazsírnál, pecsenyezsírnál meg nincs finomabb.
Ráadásul nem kell kiönteni sütés után, mint az elhasználódott olajat.
Szépen kiönti az ember egy üvegtálba, vagy ilyesmibe, és szépen megdermed a zsír.
Utána meg rá lehet kenni a kenyérre, tengeri sóval meghinteni (nem kell sok), és rászelni vékonyan lila és vöröshagymát...
Mellé egy jó kis búzasör, vagy nyáron üdítő jelleggel bodzasör, és kész is a pompás uzsonna!  
ÉLJEN SOKÁ A ZSÍR ! 
|
The Following User Says Thank You to [HTPA]GeeForce For This Useful Post:
|
|

05-26-2008, 23:58
|
Senior Member
|
|
Longevity: 90%
|
|
Nincs nagy főzőtudományom (sajnos), de 1-2 dolog azrt megy. Ami szerintem a legjobban, az a lángos! Nem akarom fényezni magam, de mióta tudok csinálni, nem szeretem a lángososnál lévőt.   És nem is drága kaja, kolisoknak ideális, mert kb 1000huf-ból 15-16db-ot lehet kisütni, és akkor már a tejföl és a sajt is raja van!  Nyami!
BorzalmakVárosa (#199867) 1/A Black Dragon (#3270)
Last edited by vityu; 05-27-2008 at 00:01..
|

05-26-2008, 23:59
|
Senior Member
|
|
|
|
Quote:
Originally Posted by vityu
Nincs nagy főzőtudományom (sajnos), de 1-2 dolog azrt megy. Ami szerintem a legjobban, az a lángos! Nem akarom fényezni magam, de mióta tudok csinálni, nem szeretem a lángososnál lévőt. És nem is drága kaja, kolisoknak ideális, mert kb 1000huf-ból 15-16db-ot lehet kisütni, és akkor már a tejföl és a sajt is raja van!  Nyami!
|
Varjuk a receptet 
|
|
Posting Rules
|