Mellesleg ma tepsis husi lesz itthon (változatosság kedvéért én készítem..:P)
hozzávalók:
egy nagy tepsi (lehetőleg magas falú, fedhető)
1 kg friss hosszúkaraj (a rövid ide nem jó, mert az elég száraz lesz)
2 kg újkrumpli (a közepes méretű, rózsaszín szemek)
0,2 kg kenyérszalonna
0,5 kg vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
ízlés szerint: só, feketebors, vegeta, fehérbors, bazsalikom, stb...
a kenyérszalonnát vékonyan csíkokra vágjuk, és a csíkokkal kibéleljük a tepsi alját (így nem kell olaj, vagy zsír, és sokka-sokkal finomabb íze lesz)
rá mehet egy réteg krumpli (a krumplit meghámozzuk, és karikára vágjuk, kb 6 milliméter vastagra)
a krumpli tetejét sózzuk, fehérborsozzuk
rá mehet egy réteg hús (1 centis szeletekre vágjuk, és az egyik oldalát sózzuk a másik oldalát sózzuk, és fokhagymázzuk (tört, zúzott, nyomott, vagy vékony (1mm) szeletekre vágott fokhagymát teszünk rá)
a csak sózott felével lefelé befedjük a krumplit.
a húsra jöhet a következő réteg krumpli, alul sózott, felül sózott, és frissen durvára őrölt fekete borsozzuk
a tetejére jöhet a hagyma, amit karikára vágunk, fehérborsozunk, és vegetával megszórunk.
az egész mehet be a sügőbe, 2 percig maximális lángon fedővel, aztán még 18 percet kis lángon fedővel (így a hagyma, hús levet enged, és az egész átpárolódik, megfő egy kicsit)
aztán sütő kinyit, fedő gyorsan levesz, kaja vissza a sütőbe, sőtű gyorsan becsuk
és még kb 1 óra kell neki, szépen átsül az egész, szép színe lesz, és az ízek összeérnek.
(Természetesen sütés közben 1x 2x nézzünk rá, hiszen minden sütő kicsit más, nehogy valakinél elégjen 1 óra alatt, vagy éppen nyers maradjon!! Szóval inkább azt mondom, mindenki a saját sütőjéhez mérten süsse meg szépre az egészet!!)
utóízesítés nem szükséges, tálalás utána rögtön fogyasztható, nem kekll sózni, a kecsöpöt meg ilyeneket meg már most el lehet felejteni. az étel kész van, és tuti siker.
