|
|
 |
Hódító / Queosia forum
http://queosia.com
http://hodito.hu
|
|
Egyéb Minden, ami máshova nem fér |

03-24-2008, 09:22
|
Senior Member
|
|
Activity: 0%
Longevity: 96%
|
|
Quote:
Originally Posted by Kutyuleee
jelenleg...
de jópáréve, pl a távolsági kommunikáció is lehetetlennek tünt, úgyhogy ne mond hogy ki van zárva... 
|
Előbbi esetében csupán technológiai akadály volt. Míg az utóbbi esetében, kőkemény elméletbe botlik az ember.
Végtelen energiát bármilyen hatékony rendszerrel elég nehéz elérni. 
|

03-24-2008, 16:24
|
Member
|
|
Longevity: 99%
|
|
Quote:
Originally Posted by Valezius
Tudom, hogy arra gondoltál...
Ha gyorsan megyünk belassul az idő, távolság=sebesség x idő, szóval ebből akár következhet is, de persze lehet, hogy teljesen hülyeség 
|
Ebben a képletbe nem szerepel a legfontosabb, a test hossza. Tartok tőle ennél kicsit bonyolultabb összefüggésekről lehet szó : ) Amúgy miért lassul az idő miért nem gyorsul? Lehet hogy buta kérdés, de a fizika órákat rendszeresen alfában töltöttem.
|

03-24-2008, 19:31
|
 |
Member
|
|
Longevity: 94%
|
|
Quote:
Originally Posted by Alba
Attól még hogy en egy ferrarit vezetek és nem trabantot nem fiatalodok meg.
|
Egy átlag magyar ferraris,ha trabiba ül ismét fiatalnak érzi magát valoszinüleg.Persze ez csak feltételezés részemröl.És bocs az off-ért.Sajnos nem tudok semmit hozzáfüzni,de érdeklödve olvasom a hsz-eket.
|

03-24-2008, 22:29
|
Senior Member
|
|
|
|
Quote:
Originally Posted by Penya
Ebben a képletbe nem szerepel a legfontosabb, a test hossza. Tartok tőle ennél kicsit bonyolultabb összefüggésekről lehet szó : ) Amúgy miért lassul az idő miért nem gyorsul? Lehet hogy buta kérdés, de a fizika órákat rendszeresen alfában töltöttem.
|
Hm ezt találtam. Einstein csak a fénysebesség állandóságát fogadja el, amiből máris következik, hogy minél gyorsabban haladunk annál lassabban telik az idő.
Quote:
Azt hiszem, hogy magának a gondolatnak a lényege oly nevetségesen egyszerű, hogy szinte az egyszeregyen alapszik. A fénysugár sebessége a nyugvó étertengerben, vagy mondjuk az üres térben 300 000 km, azaz 1 másodperc alatt e térben 300 000 km-re halad. De mi már tudjuk, hogy a mozgó hajón — a repülő földön — ez az út nem 300 000 km, hanem valamicskével kevesebb. Valamicskét mondok, mert a föld sebessége a fénysugárhoz képest igen kevés, kb. 1/10000 része a fénysebességnek. Úgy, mint a motorcsónak esetében vagy a repülő madár esetében a mozgó útja a hajón mérve kisebb volt, mint a nyugvó vízen mérve, úgy a fénysugár útja is kisebb, mert hiszen az alatt az idő alatt, amíg a fény az útját megteszi, a hajó — a föld — előre haladt. A földön tehát, ismétlem, a repülő fénysugár útját kevesebbnek mérjük. De a sebesség mégis 300 000 km. A sebesség egy hányados: az osztandó az út > Az osztó kevesebb mint 1. Másként nem lehet, másként az egyszereggyel jönnénk ellentmondásba. De mit jelent az, hogy az osztó 1-nél kisebb. Einstein kimondta a merész szót: azt jelenti, hogy az az idő, amely a nyugvó vízfelületen (a nyugvó éterben, vagy mondjuk a térben) mérve 1 másodperc, a hajón mérve (a mozgó földön mérve) nem 1 másodperc. És természetesen, ha ellenkező irányú haladásról van szó, megint más ez az idő. Szóval: az idő mértéke nem lehet független azon rendszer sebességétől, amelyben a mérést végezzük.
|
|

03-31-2008, 13:02
|
Member
|
|
|
|
Quote:
Hm ezt találtam. Einstein csak a fénysebesség állandóságát fogadja el, amiből máris következik, hogy minél gyorsabban haladunk annál lassabban telik az idő.
|
Valezius által idézett szövegből számomra az jött le, hogy ez egy nevetségesen egyszerű dolog. Ennek ellenére nem értem a
példákat sem. Olvasom, hogy mozgó csónak itt, álló csónak ott, de mi volt a kísérlet azt érti ebből valaki? Sajnos én nem. 
Magyarázza már el nekem valaki, -ha ez ennyire egyszerű,- hogy az s = v*t, ahol s a t idő alatt v egyenletes sebességgel megtett út
és a fény sebessége konstans ismeretekre támaszkodva miféle kísérletet kell elvégezni és pontosan mit tapasztaltak, amiből a következtetést
le lehet vonni.
|

03-31-2008, 16:47
|
Senior Member
|
|
|
|
Quote:
Originally Posted by tulip
Valezius által idézett szövegből számomra az jött le, hogy ez egy nevetségesen egyszerű dolog. Ennek ellenére nem értem a
példákat sem. Olvasom, hogy mozgó csónak itt, álló csónak ott, de mi volt a kísérlet azt érti ebből valaki? Sajnos én nem. 
Magyarázza már el nekem valaki, -ha ez ennyire egyszerű,- hogy az s = v*t, ahol s a t idő alatt v egyenletes sebességgel megtett út
és a fény sebessége konstans ismeretekre támaszkodva miféle kísérletet kell elvégezni és pontosan mit tapasztaltak, amiből a következtetést
le lehet vonni.
|
Lehet, hogy be kellett volna idéznem az egészet.
Einstein elvégezte a gondolatkísérletet arra az alapra, hogy a fény sebessége MINDIG 300.000km/s (nem mért le semmit).
Ha ugye mész egy autóval 60-nal, szembe jön egy másik 60-nal, akkor egymás felé 120-szal mentek.
Na most ugyanez fényre: te mész 100.000km/s-mal a fény jön szembe 300.000km/s-mal. Ekkor ugye 400.000-nek kéne lennie amivel egymásfelé mentek.
NADE Einstein megmondta, hogy a fény sebessége mindig (persze vákuumban) 300.000km/s.
Tehát akkor hogy lehet feloldani ezt a paradoxont?
Amikor 100.000km/s-mal megyek az idő belassul.
Később amikor már voltak atomórák, akkor lemérték, hogy tényleg lelassul-e.
2órát egyszerre elindítanak az egyik gyorsan mozog a másik áll. Amikor a mozgó visszaér megnézik, hogy a 2óra mit mutat, és persze a gyorsan mozgón "korább" van.
|

03-31-2008, 21:06
|
Member
|
|
|
|
Félre ne értsd, én hiszem hogy jó a relativitás elmélet, de szeretnék belőle legalább valami kicsit megérteni, azért akadékoskodok.
Quote:
Ha ugye mész egy autóval 60-nal, szembe jön egy másik 60-nal, akkor egymás felé 120-szal mentek.
Na most ugyanez fényre: te mész 100.000km/s-mal a fény jön szembe 300.000km/s-mal. Ekkor ugye 400.000-nek kéne lennie amivel egymásfelé mentek.
|
És nem annyi?? Ez akkor most azt jelenti, hogy ha 400.000 km-re lenne valami egy felvillanó fényforrástól és 100.000 km/s sebességgel száguldana felé, akkor 1 másodperc múlva még nem észlelhetné a fényforrást? Ez azt jelentené, ha Te megállsz a felvillanó fényforrástól 300.000 km-re, attól a bizonyos valamitől 100.000 km-re, akkor 1 másodperc múlva vagy a fény nem érne oda vagy az a bizonyos valami nem érne oda csak azért,
mert egymással szembe haladnak?? Ezt nem hiszem el. Valószínűleg nem pontosan ez volt az elméleti kísérlet.
Quote:
Később amikor már voltak atomórák, akkor lemérték, hogy tényleg lelassul-e.
2órát egyszerre elindítanak az egyik gyorsan mozog a másik áll. Amikor a mozgó visszaér megnézik, hogy a 2óra mit mutat, és persze a gyorsan mozgón "korább" van.
|
És mi van, ha az atomóra csak a műkédéséből adódóan viselkedik másképpen közel fénysebességnél? Elvégre a fény hullám is, lehet hogy ez a tulajdonsága a sebességével van összefüggésben, ezért lehet hogy interferencia okozza a nagy sebességgel haladó atomóra késését.
|

03-31-2008, 21:15
|
 |
Member
|
|
Longevity: 92%
|
|
Quote:
Félre ne értsd, én hiszem hogy jó a relativitás elmélet, de szeretnék belőle legalább valami kicsit megérteni, azért akadékoskodok.
|
Am Einstein relativitás elméletében volt hiba, de az eredmény az jó lett.  
Redológia (#455305) [1/A] [SZK]
Non omnis moriar (#701164) [3/G]
|

03-31-2008, 22:05
|
Senior Member
|
|
|
|
Quote:
És nem annyi?? Ez akkor most azt jelenti, hogy ha 400.000 km-re lenne valami egy felvillanó fényforrástól és 100.000 km/s sebességgel száguldana felé, akkor 1 másodperc múlva még nem észlelhetné a fényforrást? Ez azt jelentené, ha Te megállsz a felvillanó fényforrástól 300.000 km-re, attól a bizonyos valamitől 100.000 km-re, akkor 1 másodperc múlva vagy a fény nem érne oda vagy az a bizonyos valami nem érne oda csak azért,
mert egymással szembe haladnak?? Ezt nem hiszem el. Valószínűleg nem pontosan ez volt az elméleti kísérlet.
És mi van, ha az atomóra csak a műkédéséből adódóan viselkedik másképpen közel fénysebességnél? Elvégre a fény hullám is, lehet hogy ez a tulajdonsága a sebességével van összefüggésben, ezért lehet hogy interferencia okozza a nagy sebességgel haladó atomóra késését.
|
Igen pontosan azt jelenti, ha 1.200.000km-re felvillan egy fényforrás, és én felé haladok 100.000km/s mal, akkor nem 3 hanem 4mp múlva fogom meglátni a fényét, mintha állnék.
Bár most kicsit összezavarodtam, de ez teljesen biztos.
Értelemszerűen a kísérletet nem közel fénysebességnél végezték el, hanem sokkal lassabb tempónál. Így a korábbi hipotézis bebizonyosodott.
|

04-01-2008, 09:04
|
Member
|
|
|
|
Quote:
Igen pontosan azt jelenti, ha 1.200.000km-re felvillan egy fényforrás, és én felé haladok 100.000km/s mal, akkor nem 3 hanem 4mp múlva fogom meglátni a fényét, mintha állnék.
|
Ez ellentmond a tapasztalatnak. Ebben az esetben a vizsgált szakaszon a felvillanó fényforrástól 900.000 km-re (szükségképpen a 100.000 km/s-al haladó valamitől 300.000 km-re) a vizsgálat indulásától 3 másodperc múlva melyik nem ér a megjelölt találkozópontra, a felvillanó fényforrás vagy a 100.000 km/s-al haladó valami.
Talán realisztikusabb lenne a példa, ha két egymással szembe világító fényforrást néznénk, pl. 600.000 km távolságból. A szakaszfelezőpontban 1 másodperc múlva melyik fénysugár nem jutna el a kettő közül?
Az atomórás kísérlet a kiegészítéseddel részemről elfogadható.
|
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
|
|
Posting Rules
|