Hódító / Queosia forum
Hódító / Queosia forum
http://queosia.com
http://hodito.hu

Go Back   Hódító / Queosia forum > Hódító / Queosia forum > Általános beszélgetések > Egyéb
Register Stats Members List Today's Posts

Egyéb Minden, ami máshova nem fér

Reply

Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 03-24-2008, 09:22
Valezius Valezius is offline
Senior Member

Activity: 0%
Longevity: 96%

Quote:
Originally Posted by Kutyuleee View Post
jelenleg...
de jópáréve, pl a távolsági kommunikáció is lehetetlennek tünt, úgyhogy ne mond hogy ki van zárva...
Előbbi esetében csupán technológiai akadály volt. Míg az utóbbi esetében, kőkemény elméletbe botlik az ember.
Végtelen energiát bármilyen hatékony rendszerrel elég nehéz elérni.
Old 03-24-2008, 16:24
Penya Penya is offline
Member

Longevity: 99%

Quote:
Originally Posted by Valezius View Post
Tudom, hogy arra gondoltál...

Ha gyorsan megyünk belassul az idő, távolság=sebesség x idő, szóval ebből akár következhet is, de persze lehet, hogy teljesen hülyeség
Ebben a képletbe nem szerepel a legfontosabb, a test hossza. Tartok tőle ennél kicsit bonyolultabb összefüggésekről lehet szó : ) Amúgy miért lassul az idő miért nem gyorsul? Lehet hogy buta kérdés, de a fizika órákat rendszeresen alfában töltöttem.
Reply With Quote
Old 03-24-2008, 19:31
Eke's Avatar
Eke Eke is offline
Member

Longevity: 94%

Quote:
Originally Posted by Alba View Post
Attól még hogy en egy ferrarit vezetek és nem trabantot nem fiatalodok meg.
Egy átlag magyar ferraris,ha trabiba ül ismét fiatalnak érzi magát valoszinüleg.Persze ez csak feltételezés részemröl.És bocs az off-ért.Sajnos nem tudok semmit hozzáfüzni,de érdeklödve olvasom a hsz-eket.

Meduza Electronics
Reply With Quote
Old 03-24-2008, 22:29
Senior Member

Quote:
Originally Posted by Penya View Post
Ebben a képletbe nem szerepel a legfontosabb, a test hossza. Tartok tőle ennél kicsit bonyolultabb összefüggésekről lehet szó : ) Amúgy miért lassul az idő miért nem gyorsul? Lehet hogy buta kérdés, de a fizika órákat rendszeresen alfában töltöttem.
Hm ezt találtam. Einstein csak a fénysebesség állandóságát fogadja el, amiből máris következik, hogy minél gyorsabban haladunk annál lassabban telik az idő.

Quote:
Azt hiszem, hogy magának a gondolatnak a lényege oly nevetségesen egyszerű, hogy szinte az egyszeregyen alapszik. A fénysugár sebessége a nyugvó étertengerben, vagy mondjuk az üres térben 300 000 km, azaz 1 másodperc alatt e térben 300 000 km-re halad. De mi már tudjuk, hogy a mozgó hajón — a repülő földön — ez az út nem 300 000 km, hanem valamicskével kevesebb. Valamicskét mondok, mert a föld sebessége a fénysugárhoz képest igen kevés, kb. 1/10000 része a fénysebességnek. Úgy, mint a motorcsónak esetében vagy a repülő madár esetében a mozgó útja a hajón mérve kisebb volt, mint a nyugvó vízen mérve, úgy a fénysugár útja is kisebb, mert hiszen az alatt az idő alatt, amíg a fény az útját megteszi, a hajó — a föld — előre haladt. A földön tehát, ismétlem, a repülő fénysugár útját kevesebbnek mérjük. De a sebesség mégis 300 000 km. A sebesség egy hányados: az osztandó az út > Az osztó kevesebb mint 1. Másként nem lehet, másként az egyszereggyel jönnénk ellentmondásba. De mit jelent az, hogy az osztó 1-nél kisebb. Einstein kimondta a merész szót: azt jelenti, hogy az az idő, amely a nyugvó vízfelületen (a nyugvó éterben, vagy mondjuk a térben) mérve 1 másodperc, a hajón mérve (a mozgó földön mérve) nem 1 másodperc. És természetesen, ha ellenkező irányú haladásról van szó, megint más ez az idő. Szóval: az idő mértéke nem lehet független azon rendszer sebességétől, amelyben a mérést végezzük.
Old 03-31-2008, 13:02
tulip tulip is offline
Member

Quote:
Hm ezt találtam. Einstein csak a fénysebesség állandóságát fogadja el, amiből máris következik, hogy minél gyorsabban haladunk annál lassabban telik az idő.
Valezius által idézett szövegből számomra az jött le, hogy ez egy nevetségesen egyszerű dolog. Ennek ellenére nem értem a
példákat sem. Olvasom, hogy mozgó csónak itt, álló csónak ott, de mi volt a kísérlet azt érti ebből valaki? Sajnos én nem.
Magyarázza már el nekem valaki, -ha ez ennyire egyszerű,- hogy az s = v*t, ahol s a t idő alatt v egyenletes sebességgel megtett út
és a fény sebessége konstans ismeretekre támaszkodva miféle kísérletet kell elvégezni és pontosan mit tapasztaltak, amiből a következtetést
le lehet vonni.
Reply With Quote
Old 03-31-2008, 16:47
Senior Member

Quote:
Originally Posted by tulip View Post
Valezius által idézett szövegből számomra az jött le, hogy ez egy nevetségesen egyszerű dolog. Ennek ellenére nem értem a
példákat sem. Olvasom, hogy mozgó csónak itt, álló csónak ott, de mi volt a kísérlet azt érti ebből valaki? Sajnos én nem.
Magyarázza már el nekem valaki, -ha ez ennyire egyszerű,- hogy az s = v*t, ahol s a t idő alatt v egyenletes sebességgel megtett út
és a fény sebessége konstans ismeretekre támaszkodva miféle kísérletet kell elvégezni és pontosan mit tapasztaltak, amiből a következtetést
le lehet vonni.
Lehet, hogy be kellett volna idéznem az egészet.

Einstein elvégezte a gondolatkísérletet arra az alapra, hogy a fény sebessége MINDIG 300.000km/s (nem mért le semmit).

Ha ugye mész egy autóval 60-nal, szembe jön egy másik 60-nal, akkor egymás felé 120-szal mentek.

Na most ugyanez fényre: te mész 100.000km/s-mal a fény jön szembe 300.000km/s-mal. Ekkor ugye 400.000-nek kéne lennie amivel egymásfelé mentek.
NADE Einstein megmondta, hogy a fény sebessége mindig (persze vákuumban) 300.000km/s.

Tehát akkor hogy lehet feloldani ezt a paradoxont?
Amikor 100.000km/s-mal megyek az idő belassul.

Később amikor már voltak atomórák, akkor lemérték, hogy tényleg lelassul-e.
2órát egyszerre elindítanak az egyik gyorsan mozog a másik áll. Amikor a mozgó visszaér megnézik, hogy a 2óra mit mutat, és persze a gyorsan mozgón "korább" van.
Old 03-31-2008, 21:06
tulip tulip is offline
Member

Félre ne értsd, én hiszem hogy jó a relativitás elmélet, de szeretnék belőle legalább valami kicsit megérteni, azért akadékoskodok.

Quote:
Ha ugye mész egy autóval 60-nal, szembe jön egy másik 60-nal, akkor egymás felé 120-szal mentek.

Na most ugyanez fényre: te mész 100.000km/s-mal a fény jön szembe 300.000km/s-mal. Ekkor ugye 400.000-nek kéne lennie amivel egymásfelé mentek.
És nem annyi?? Ez akkor most azt jelenti, hogy ha 400.000 km-re lenne valami egy felvillanó fényforrástól és 100.000 km/s sebességgel száguldana felé, akkor 1 másodperc múlva még nem észlelhetné a fényforrást? Ez azt jelentené, ha Te megállsz a felvillanó fényforrástól 300.000 km-re, attól a bizonyos valamitől 100.000 km-re, akkor 1 másodperc múlva vagy a fény nem érne oda vagy az a bizonyos valami nem érne oda csak azért,
mert egymással szembe haladnak?? Ezt nem hiszem el. Valószínűleg nem pontosan ez volt az elméleti kísérlet.

Quote:
Később amikor már voltak atomórák, akkor lemérték, hogy tényleg lelassul-e.
2órát egyszerre elindítanak az egyik gyorsan mozog a másik áll. Amikor a mozgó visszaér megnézik, hogy a 2óra mit mutat, és persze a gyorsan mozgón "korább" van.
És mi van, ha az atomóra csak a műkédéséből adódóan viselkedik másképpen közel fénysebességnél? Elvégre a fény hullám is, lehet hogy ez a tulajdonsága a sebességével van összefüggésben, ezért lehet hogy interferencia okozza a nagy sebességgel haladó atomóra késését.
Reply With Quote
Old 03-31-2008, 21:15
Redback's Avatar
Redback Redback is offline
Member

Longevity: 92%

Quote:
Félre ne értsd, én hiszem hogy jó a relativitás elmélet, de szeretnék belőle legalább valami kicsit megérteni, azért akadékoskodok.
Am Einstein relativitás elméletében volt hiba, de az eredmény az jó lett.
Redológia (#455305) [1/A] [SZK]

Non omnis moriar (#701164) [3/G]
Reply With Quote
Old 03-31-2008, 22:05
Senior Member

Quote:

És nem annyi?? Ez akkor most azt jelenti, hogy ha 400.000 km-re lenne valami egy felvillanó fényforrástól és 100.000 km/s sebességgel száguldana felé, akkor 1 másodperc múlva még nem észlelhetné a fényforrást? Ez azt jelentené, ha Te megállsz a felvillanó fényforrástól 300.000 km-re, attól a bizonyos valamitől 100.000 km-re, akkor 1 másodperc múlva vagy a fény nem érne oda vagy az a bizonyos valami nem érne oda csak azért,
mert egymással szembe haladnak?? Ezt nem hiszem el. Valószínűleg nem pontosan ez volt az elméleti kísérlet.

És mi van, ha az atomóra csak a műkédéséből adódóan viselkedik másképpen közel fénysebességnél? Elvégre a fény hullám is, lehet hogy ez a tulajdonsága a sebességével van összefüggésben, ezért lehet hogy interferencia okozza a nagy sebességgel haladó atomóra késését.
Igen pontosan azt jelenti, ha 1.200.000km-re felvillan egy fényforrás, és én felé haladok 100.000km/s mal, akkor nem 3 hanem 4mp múlva fogom meglátni a fényét, mintha állnék.

Bár most kicsit összezavarodtam, de ez teljesen biztos.

Értelemszerűen a kísérletet nem közel fénysebességnél végezték el, hanem sokkal lassabb tempónál. Így a korábbi hipotézis bebizonyosodott.
Old 04-01-2008, 09:04
tulip tulip is offline
Member

Quote:
Igen pontosan azt jelenti, ha 1.200.000km-re felvillan egy fényforrás, és én felé haladok 100.000km/s mal, akkor nem 3 hanem 4mp múlva fogom meglátni a fényét, mintha állnék.
Ez ellentmond a tapasztalatnak. Ebben az esetben a vizsgált szakaszon a felvillanó fényforrástól 900.000 km-re (szükségképpen a 100.000 km/s-al haladó valamitől 300.000 km-re) a vizsgálat indulásától 3 másodperc múlva melyik nem ér a megjelölt találkozópontra, a felvillanó fényforrás vagy a 100.000 km/s-al haladó valami.

Talán realisztikusabb lenne a példa, ha két egymással szembe világító fényforrást néznénk, pl. 600.000 km távolságból. A szakaszfelezőpontban 1 másodperc múlva melyik fénysugár nem jutna el a kettő közül?

Az atomórás kísérlet a kiegészítéseddel részemről elfogadható.
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules