Hódító / Queosia forum
Hódító / Queosia forum
http://queosia.com
http://hodito.hu

Go Back   Hódító / Queosia forum > Hódító / Queosia forum > Általános beszélgetések > Egyéb
Register Stats Members List Today's Posts

Egyéb Minden, ami máshova nem fér

Reply

Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 01-12-2009, 15:19
Ati Ati is offline
Administrator

Activity: 27%
Longevity: 100%

Quote:
Originally Posted by Dus View Post
Dehogynem Ha jó fej le sem ellenőrzi, hogy tényleg jegyet mentél-e venni

A másik, hogy sokat segít, ha nem várod meg, míg odaér pont hozzád az ellenőr, hanem Te mész hozzá szólni, mikor az előtted lévő 1-2-3 személyt ellenőrzi

Közben Te is módosítottál: Ha meg nem jófej az elelnőr, egyszerúen leszarod :P
Arra nehéz építeni, hogy jófej ellenőrt fogok ki. Ennyi erővel arra is építhetnék, hogy nem jön ellenőr. De így meg már akár arra is építhetek, hogy úgyse kapnak el sehol, ha mégis bemegyek a városba.

Szóval ez az egész valahol hibádzik. Ha lenne ingyenes tömegközlekedés, bizisten nem haboznék betartani.

De hogy amíg egy autó heti 168 órában a várost rója, addig én heti 4 órára, amiből 2 óra parkolás, ne mehessek be olyankor, amikor kell... Hát nem tudom, valahogy ez nem túl szimpatikus...
Old 01-12-2009, 16:00
[HTPA]GeeForce's Avatar
[HTPA]GeeForce [HTPA]GeeForce is offline
Senior Member

Activity: 0%
Longevity: 91%

valószínűleg megint én vagyok a hülye, de (mint ahogy azt Ati már említette saját magára vonatkozóan) nekem pl nincs se TV-m, se rádióm. Nem járatok újságot sem. Egész héten dolgoztam mint az állat, látástól vakulásig, úgyhogy internetezni se interneteztem, lévén hogy amikor reggel 6-kor már melózok, és este 9kor még mindig, akkor amikor hazaérek, első dolgom enni, zuhanyozni, és aludni.. (Na jó, kicsit előtte kezdtem, és később fejeztem be, átlag napi 13 óra. Nagyleltár volt.)

Történetesen 100.000 lakosnál nagyobb lélekszámmal bíró városban lakom, de maradjunk Budapestnél, csakmert azon példáloztok/példálozunk.

Felmerült a megoldás, miszerint ha egy bizonyos határértéken felül van 2 napon át a légszennyezettség, akkor szmogriadót rendelnek el.
Ez derék dolog, támogatom, sőt, örülök neki!
De totál jogos az, hogy ne egyik pillanatról a másikra legyen bejelentve, hogy akkor .... MOST! ... szmogriadó.

Mivel kaotikusan kígyózó agytekervényeim abnormálisan gondolkodnak, ezért nem értem a következőt:
Ha 2 napon át kell megütni a határértéket, hogy be lehessen jelenteni egy ilyen riadót, akkor kérdem én miért nem jelentik be ELŐRE? Mert nem lehet? Mit nem lehet? 2 napon át folyamatosan határértéken felül volt valami fajta szennyezettség nem?
Számomra úgy lenne logikus, hogy bejelentik, hogy MOST átléptük a határtértéket, és HA ez így marad, akkor 48 óra MÚLVA szmogriadó lesz...
Ezt be lehet mondani a TV-ben, be lehet mondani a rádióban, sőt, 2 napon át benne lehet a reggeli újságban is, sőt, 48 órán keresztül lehet rúla írni a neten is. SŐT még akár ki is lehet plakátolni.

Nem lehet előre szólni? Szerintem lehet. 2 nap alatt pedig az olyanokhoz is eljut a hír, akik nem hallgatnak rádiót, és nme néznek TV-t, sőt, újságot is hébe-hóba vesznek csak, és nem járatnak rendszeresen napilapot.

Ennyit arról, hogy "nem lehet előre szólni". De. Lehet. Az más kérdés, hogy nem akarnak. Vagy töketlenek, és nem vágják mi is van. Ezt nem a lakosságon kéne leverni.

Ebbe a topicban kicsit off, de tökéletesen ide vág. Jövőre Európa kultúrális fővárosa leszünk, ezért be lett vezetve, hogy nem cigizhetsz az utcán. Se köztereken, se közintézmények előtt, sem buszmegállókban, sem ezeknek X méteres körzetében.
Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy nem gyújthatsz rá odakint, sehol. Ezzel én pl egyet is tudnék érteni, mert bokáig cigicsikkekben tapos az ember. De én pl dohányzom. És nekem szokásom a buszmegállóban rágyújtani, amikor várakozom. (Az más kérdés, hogy nem szokásom a földre dobálni a csikket.)

Jön a rendőrautó, és lassít. Megáll. Kiszáll az ember, és szól, hogy talán nem kéne dohányoznom. Merthogy úgyegyébként tilos. (Én meg pislogok, mint egy béka...) Hát odamegyek a kukához, és elnyomom a csikket, és kidobom a hamutartóba a kuka szélén.
Erre megkérdezem, hogy miért tilos (a rendőr fiatal volt, talán 25-6-7 éves körül, és egyáltalán nem volt bunkó, tök tisztességesen szólt hozzám), és őe elmondta. Megértettem, és mondtam neki, hogy ez király, de ezt honnan kellene tudnia egy átlag embernek? Mire a válasz az volt, hogy mert bemondták a helyi TV csatornán...

Ez tök jó. A helyi tv csatorna az, amit az se néz, akinek van tv-je. nekem meg ráadásul még nincs is. KÖSZI. Még jó, hogyn em büntettek meg, mert egyébként azóta amióta itthon vagyok net közelében, utánanéztem, és tényleg van ilyen szabály. Más kérdés, hogy tudtam, hogy mit kell keresni, és még úgy is eltartott egy ideig... Ebből arra következtetek, hogy aki nem keresi (márpedig miért keresne ilyesmit bárki is, hiszen nem is tud róla), az a büdös életbe meg nem találja ezt.

Ezek után az ember megnéz egy híradót, és miről szól? Arról, hogy 5000 kilóméterre innen meghalt 13 ember. Meg 8000 kilóméterre innen letörött a szinésznő mükörme. Meg hogy a KisPista bácsit megbüntették, mert 70 éves, és fözött magának 3 deci pálinkát, mert nem tudta eltenni télire a körtéjét.
Minden híradó parasztvakítás. Semmi használhatót nem mondanak be. Nagy nulla az egész. Nem véletlenül nincs TV-m. Ezért nincs. Nem fizetek havi 3-4-5-6-7-8 ezer forintot, hogy a semmit nézzem...
Reply With Quote
Old 01-12-2009, 16:12
Ati Ati is offline
Administrator

Quote:
Originally Posted by [HTPA]GeeForce View Post
Ebbe a topicban kicsit off, de tökéletesen ide vág. Jövőre Európa kultúrális fővárosa leszünk, ezért be lett vezetve, hogy nem cigizhetsz az utcán. Se köztereken, se közintézmények előtt, sem buszmegállókban, sem ezeknek X méteres körzetében.
Én nem cigizem, de kicsit furcsának tartom az ilyen helyi rendeleteket, mert jön a külföldi turista, és honnan kellene neki tudni azt, hogy ebben a városban éppen mit szabad, és mit nem? De nem kell helyi turista, szerintem egy átlag magyar sem tartja azt számon, hogy melyik településen lehet cigizni, és melyiken nem. Melyik településen léphetsz a fűre, és melyiken nem.

Környezettudatos emberek figyelmébe: melyik településen melyik szelektív gyűjtőbe kell dobni a fém palackokat, mert ez is változó...
Old 01-12-2009, 16:14
Ati Ati is offline
Administrator

Egyébként tök jó megoldás lenne, ha azt mondanák, hogy szmogriadó van, ma 500 forint, ha a városban akarsz autózni. Sokkal olcsóbb, mintha jegyekkel szórakoznál, akinek nem muszáj bemenni, az meggondolja azért, hogy bemegy-e, és még bevétel is a városnak, amit környezetvédelemre fordíthat. Kamerákat kell felszerelni, ami leolvassa a rendszámot, aztán nap végén listát csinál, hogy kinek kell fizetnie.

De persze megint csak álmodozom.
Old 01-12-2009, 16:24
Andrew's Avatar
Andrew Andrew is offline
Member

Longevity: 95%

Quote:
Originally Posted by Ati View Post
Egyébként tök jó megoldás lenne, ha azt mondanák, hogy szmogriadó van, ma 500 forint, ha a városban akarsz autózni. Sokkal olcsóbb, mintha jegyekkel szórakoznál, akinek nem muszáj bemenni, az meggondolja azért, hogy bemegy-e, és még bevétel is a városnak, amit környezetvédelemre fordíthat. Kamerákat kell felszerelni, ami leolvassa a rendszámot, aztán nap végén listát csinál, hogy kinek kell fizetnie.

De persze megint csak álmodozom.
Ez haladó gondolkozás, ilyenre nincs igény
Reply With Quote
The Following 2 Users Say Thank You to Andrew For This Useful Post:
Old 01-12-2009, 16:28
Goldy's Avatar
Goldy Goldy is offline
Member

Longevity: 99%

Aha és ez mennyibe is kerülne?

nem 500-at fizettetnék hanem minimum 2k-t hogy kelljen a jegyekkel szórakozni. mert az a lényeg hogy hagyd otthon az autót...
Reply With Quote
Old 01-12-2009, 16:36
Ati Ati is offline
Administrator

Quote:
Originally Posted by Goldy View Post
Aha és ez mennyibe is kerülne?

nem 500-at fizettetnék hanem minimum 2k-t hogy kelljen a jegyekkel szórakozni. mert az a lényeg hogy hagyd otthon az autót...
Hidd el, hogy sokan 500 forintért is meggondolnák, vagy a szomszéddal együtt mennének be.

Nem értem miért jó megoldás az, hogy teljesíthetetlen feltételeket szabnak. 1500 forint a napijegy, de hogy eljuss egy olyan helyre, ahol ilyet lehet kapni, minimum egy jegyet kell venned, az 300 forint, ha van kéznél már 1800-nál tartunk. Ha nincs kéznél, és veszel a vezetőnél, akkor 400 forint, ha nem lehet kapni a vezetőnél, akkor pedig a büntetést számold rá, amit azért kell fizetned, mert saját hibádon kívül nem tudtál jegyet venni.

Épp számolgattam délelőtt, hogy ahhoz, hogy 6 hosszú kilométert megtegyek a fővárosban oda-vissza, az 1400 forint környéke (taxival 5200), de ha még be is akarok jutni a városba modnjuk vonattal, akkor az újabb 500 forint.

6 kilométerért 2000 forint?

De legalább arra ösztönzik az embereket, hogy sétáljanak, 6 km nem is olyan sok... Ja hogy most épp egészségtelen kint lenni? ... Akkor nem pont azt kéne megoldani, hogy NE kelljen kint lennie az embernek?!
Old 01-12-2009, 16:47
Goldy's Avatar
Goldy Goldy is offline
Member

A BKV-t kéne csak rugalmasságra kérni ilyenkor.
Pl napi jegyet tudjál venni a vezetőnél ilyen napokon ill. ne legyen feláras a nála váltott jegy.

Az ingyenes bkv-t azért túlzásnak tartanám.

A lényeg ilyenkor hogy hagyd otthon az autót.
Évente 1 gyűjtőjegy erre az esetre meg nem nagy tétel.
Reply With Quote
Old 01-12-2009, 16:57
Ati Ati is offline
Administrator

Quote:
A BKV-t kéne csak rugalmasságra kérni ilyenkor.
Pl napi jegyet tudjál venni a vezetőnél ilyen napokon ill. ne legyen feláras a nála váltott jegy.
Tény, hogy ez nem tud működni, hiszen ha az amúgyis nagyobb tömeget még jegyvásárlással is feltartja valaki, akkor abból lincselés lesz. De Szegeden meg tudják oldani az ingyenes tömegközlekedést például.

Tény, hogy az se lenne fair azzal, akinek bérlete van, mert akkor ő visszakapja a pénzét azokra a napokra, amikor ingyen utazhatott volna?

Igazából sehogyse jó ez.

Remélem, hogy a mostani "tesztből" sok változás fog születni, hogy valahogyan működhessen is ez a szmogriadó. Elhiszem, hogy szükséges a korlátozás, de ha valakinek dolga van, akkor ne az legyen már, hogy még sok-sokezret gomboljunk le róla, mert egy fél évvel előre lebeszélt időpontban tuti nem is kell neki igazán bemennie a városba...

Quote:
Évente 1 gyűjtőjegy erre az esetre meg nem nagy tétel.
Évente egy gyűjtőjegy? Nem tudok 20 darabosnál nagyobb gyűjtőjegyről, az pedig max 3 alkalomra elég. Ha az egész városon át kell menni, akkor esetleg csak 2-re.
Old 01-12-2009, 17:27
Goldy's Avatar
Goldy Goldy is offline
Member

gyűjtőjegy arra hogy be tudj menni napijegyet venni.

és sajna már csak 10-es van...

Biztos fognak változtatni mert bünti nélkül ez halottnak a csók.
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules