Nem egészen így látom. A demokrácia alapelve, hogy mindneki egyenértékű, mindnekinek a szava ugyanolyan erővel bír. Abban a pillanatban, hogy én azt mondom, hogy "legyen az amit te mondassz", az én szavam megszűnik létezni. Igen, ahol mindenki egyenlő, az anarchia. Ebből az aspektusból az anarchia és a demokrácia között nincs különbség. A különbség ott merül fel, hogy az anarchiában érvényre kerülhetnek idióta ötletek is. Egy kultúrdemokráciában meg nem. Mert a normálisak leszavazzák a hülyét. Csakhogy ebben a pillanatban megszűnik demokráciának lenni, mert kialakul egy alárendelt-fölérendelt szerep. Egy idő után kialakul egy vezető réteg, és kasztosodik az egész rendszer. MAgyarul: a demokrácia nem megvalósítható. Az egy idilli állapot, amikor abból indulunk ki, hogy mindenki ugyanolyan okos, mindenki ugyanolyan ügyes, nincsenek hülyék, aljasok, stb. De vannak. Attól nem lesz anarchia, hogy ezeket az elemeket elnyomjuk, háttérbe szorítjuk. (Már amennyire lehet.) Ez pedig diktatórikus elem.
A diktatúra lényege, hogy van egy diktátor, aki diktál (benne is van a nevében). Attól még nem kell elnyomó, kizsákmányoló, gyilkos rendszerre gondolni (érdekes esettanulmányt lehetne ebből készíteni, hgyo rögtön mindeni erre asszociál. Hát nem véletlenül.)
A kultúrdemokrácia és a diktatúra nagyon is jól megfér egymás mellett, mégpedig úgy, hogy demokratikus úton megválasztanak egy vezért, akire hallgatnak, mert mondjuk őa legtapasztaltabb Hódítózó játékos. Ez diktatúra lesz. Attól lesz mégis demokratikus, hogy a démosz megtartja a vétójogát, és ha a diktátor esetleg félrenéz valamit (ő is ember, tévedhet), akkor sózlnak neki, hogy "figyi, ne úgy csináljuk, hanem így, mert így jobb...". És akkor szépen meg lehet beszélni a dolgot, és összehasonlítani a kettő (vagy több) véleményt, és a legjobbat kiválasztani.
Egyáltalán nem kell hátrahagyni, elnyomni senkit ahhoz, hogy megszűnjön a demokrácia.
Hozzáteszem, a játék szempontjából igenis hátra kéne hagyni azt, akit veszteséges összetákolni. Ezt már a játékon felüli, valódi emberi kapcsolatok írják felül azzal, hogy mégis segítek neki, mert a múltkor tök jót söröztünk együtt, és szeretném, ha a szövetségben maradna. Ezért áldozok rá. Ez viszont egy teljesen más téma, ami nem vág ebbe a topicba.
Erre szoktam én azt mondani, hogy az emberiség MÉG nem elég intelligens ahhoz, hogy létrehozzon egy valódi demokráciát, viszont ha olyan intelligens lesz, hogy azt meg tudja valósítani, akkor meg MÁR nem azt fogják megvalósítani...