Quote:
Originally Posted by laci
"Még ilyen illúziókban élsz, hogy a mai fiatalok megteremtik a nyugdíjat? Ha nem teremted meg magadnak, akkor ne is számíts nyugdíjra."
Akkor ezzel dícsérted és a bizalmadról biztosítattad őket? 
|
Ennek semmi köze a mai fiatalokhoz. Ennek csakis a mai nyugdíjrendszerhez van köze, amit nem ők alkottak.
Amit írtam, azt nem a kisujjamból szedtem, statisztikákkal van alátámasztva, hogy a mostaninál kevesebb fiatal, és sokkal több nyugdíjas lesz a mi korunkban. Egész pontosan dupla annyi nyugdíjat kellene fizetni, hogy olyan szinten ellássanak minket, ahogy a mai nyugdíjasok vannak ellátva. Az milyen szint? Szinte semmilyen. Mennyit fizetsz ma nyugdíjra? Nem keveset... Akkor gondolj bele, hogy 2x ennyit fognak fizetni majd az akkori fiatalok, és cserébe szinte semmit nem kapunk. Ez nyilván nem tartható ebben a formában.
És nem ők tehetnek arról, hogy amit nyugdíj gyanánt levonnak tőlük, az valójában nem az ő nyugdíjukra van félretéve. Ahogyan arról sem én tehetek, hogy amit tőlem nyugdíj gyanánt levonnak, az nem az én nyugdíjamra van félretéve. Holott ez lenne az indokolt.
E helyett van egy szemmel láthatóan rosszul működő rendszer, amikoris beszedjük a pénzt, majd azonnal el is költjük, nem tesszük félre arra, amire az be van fizetve. (Kicsit sarkítok, mert persze azért fizetjük most, hogy másokat ellássunk belőle...)
Ezért jó valamilyen szinten a magánnyugdíj, végre nem mások nyugdíját fizeted, hanem a sajátodat.