|
|
 |
Hódító / Queosia forum
http://queosia.com
http://hodito.hu
|
|
Segítség Ha elakadtál, és nem tudod hogyan indulj, vagy hogyan tovább, írd meg a kérdésed itt, és a tapasztaltabb játékosok segítenek. |

08-13-2007, 11:12
|
 |
Member
|
|
Activity: 0%
Longevity: 95%
|
|
Quote:
Originally Posted by BeeLord
Az off-ra visszatérve: a magyar helyesírás azért van, hogy minden magyar idővel megismerje. Persze még egy magyartanár is hibázik néha, de a fontosabb dolgok minden értelmes embernek mennek. A magyar nyelvben rengeteg a kivétel az egyes szabályok alól, ezért nem is könnyű elsajátítani. Mintha messzi emlékeimben jelen lenne egy olyan mondat, hogy "ahogy ejtjük, úgy írjuk." Nos ezt figyelembe véve a "bicigli" még akár helyes is lehetne. Itt jön be, hogy a magyar egy össze-vissza foltozott nyelv, és bizony a biciklit k-val kell írjuk, hiszen az angol bicycle(jól írtam?) szót is k-val ejtjük. És szvsz a bicikli szót nem használták ősmagyar rokonaink. Ugyanakkor ha valaki nem tudja, hogy "bicigli" vagy "bicikli", használjon egyszerűen kerékpárt és máris le van tudva a probléma. 
|
ebbe az okfejtésbe beleszólnék már én is 
tényleg van a magyarban olyasmi, hogy 'ahogy ejtjük, úgy írjuk', de ez csak egy szabály a sok mellett 
a bicycle egy összetett szó (ill egy szó prefixummal  ), aminek a második tagja a körre utal... azt a szót, hogy ciklikus is k-val írjuk (ami ugye újfent a körrel van kapcsolatban), és a biciklinek a második tagja is származtatható ebből
tehát nem lenne logikus g-vel írni
a kiejtésről pedig annyit, hogy nyugodtan ejthetitek k-val is, nem fog beletörni a nyelvetek és még csúnyábban sem hangzik 
|

08-13-2007, 11:22
|
Member
|
|
Longevity: 96%
|
|
Quote:
Originally Posted by AndrewB
a bicycle egy összetett szó (ill egy szó prefixummal  ), aminek a második tagja a körre utal... azt a szót, hogy ciklikus is k-val írjuk (ami ugye újfent a körrel van kapcsolatban), és a biciklinek a második tagja is származtatható ebből
tehát nem lenne logikus g-vel írni
|
Messzemenőleg egyetértek 

08-13-2007, 11:33
|
Junior Member
|
|
Longevity: 92%
|
|
Jó azért nem kell leszedni a fejemet!  ((
|

08-13-2007, 11:34
|
Member
|
|
Longevity: 93%
|
|
Quote:
a kiejtésről pedig annyit, hogy nyugodtan ejthetitek k-val is, nem fog beletörni a nyelvetek és még csúnyábban sem hangzik 
|
a mögötte levő zöngés l miatt nem tudsz rendes k-t mondani azért úgy fog hangzani mintha g-t mondtál volna
nekem lényegében(nem szószerint) erre azt mondta a magyar tanárom h paraszt vagyok és nem tudok magyarul beszélni
|

08-13-2007, 11:38
|
 |
Member
|
|
Longevity: 95%
|
|
Quote:
Originally Posted by -Ede-
a mögötte levő zöngés l miatt nem tudsz rendes k-t mondani azért úgy fog hangzani mintha g-t mondtál volna
nekem lényegében(nem szószerint) erre azt mondta a magyar tanárom h paraszt vagyok és nem tudok magyarul beszélni
|
én most vagy 20-szor elmondtam magamban, meg hangosan is, hogy bicikli, megkértem bátyámat, ő is elmondta párszor, de nekünk sikerült k-val ejtenünk... lehet, hogy nálunk van a hiba?   
|

08-13-2007, 11:41
|
Member
|
|
|
|
Quote:
|
ne agódj én se tudom úgy kimondani, meg van még jó pár tucat ilyen szó(ha akarod keresek párat a magfyar füzetben  ) szal a "hiba" nem csak benned van 
|

08-13-2007, 11:41
|
Member
|
|
|
|
Quote:
|
ezek szerint a csukló (nyakló, sikló) szavunk is csuglónak (nyaglónak, siglónak) ejtendő???   

08-13-2007, 11:43
|
Member
|
|
|
|
Quote:
Originally Posted by Croissant
|
ha kicsit orrhangon beszélsz(csak kicsit) akkor kb úgy ejthetnéd ki
ez a magyar nyelv, a nyelvészek valamikor nagyon untakoztak
|

08-13-2007, 11:45
|
Member
|
|
|
|
Quote:
ha kicsit orrhangon beszélsz(csak kicsit) akkor kb úgy ejthetnéd ki
|
Sőt, ha beszédhibás lennék, akkor egészen más szavak is szóba jöhetnének   

08-13-2007, 12:55
|
Member
|
|
Longevity: 97%
|
|
Quote:
Originally Posted by BeeLord
Kezdő elkezdi a hódítót -> nem ért valamit, kérdezni szeretne -> nosza van fórum, megérdeklődi -> nem járt még a fórumon, nem tudja még mi mire jó, melyik témakör miért van(hisz azt sem tudja, mi az a "k") -> remek, nagyobb tudású játékosaink pedig egyből elküldik a rákba, hogy miért ilyen rossz ember, hogy még a fórumot sem tudja használni és nem tudja, mi az a szótár. Ez volna a segítőkészség? Szvsz a választ megkapta, annyival le is lehetett volna zárni a topicot. De nem, adjunk neki pirosakat, hülyézzük burkoltan le. Máris megkönnyítettük egy újabb játékos indulását. Elnézést a kirohanásért, de néha tényleg nem értek embereket.
Az off-ra visszatérve: a magyar helyesírás azért van, hogy minden magyar idővel megismerje. Persze még egy magyartanár is hibázik néha, de a fontosabb dolgok minden értelmes embernek mennek. A magyar nyelvben rengeteg a kivétel az egyes szabályok alól, ezért nem is könnyű elsajátítani. Mintha messzi emlékeimben jelen lenne egy olyan mondat, hogy "ahogy ejtjük, úgy írjuk." Nos ezt figyelembe véve a "bicigli" még akár helyes is lehetne. Itt jön be, hogy a magyar egy össze-vissza foltozott nyelv, és bizony a biciklit k-val kell írjuk, hiszen az angol bicycle(jól írtam?) szót is k-val ejtjük. És szvsz a bicikli szót nem használták ősmagyar rokonaink. Ugyanakkor ha valaki nem tudja, hogy "bicigli" vagy "bicikli", használjon egyszerűen kerékpárt és máris le van tudva a probléma. 
|
öö...én nem adtam neki pirosat 
amúgy meg nem tudom, mennyire múlik a kezdőségen, szerintem a lustaságon múlik inkább, és nem azt mondtam, hogy hülye, és erre mgécsak burkoltan sem akartam utalni, csupán kijelentettem, hogy érdekes, hogy egyesek inkább témát nyitnak, minthogy valakit megkérdezzenek, vagy olvassanak...ha jól tudom a kézikönyvet is azért írjuk, mert az emberek többsége ha azt látja valaminek a végén, hogy erről pontosabbat itt, akkor oda már nem néz be.
ezenfelül megválaszolták neki, ha nem tették volna megválaszoltam volna én.
hogy most értesz-e vagy sem az nem rajtam múlik...az én véleményem az, hogy néha lehetne egy kicsit olvasni is és nem mindig csak rákérdezni a már 100* megválaszolt kérdésekre. ettől függetlenül, hogy ez a véleményem nem tudok róla, hogy ne válaszoltam volna bárkinek is (kivéve, ha már válaszoltak)
|
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
|
|
Posting Rules
|