Bocsánat a késői csatlakozásért a topichoz.
Nekem egy 46 gigás (nem lapos) szintén MAXTOR vinyóm csinálta ugyanezt.
Azzal a különbséggel, hogy az enyém menet közben ugyanúgy eltűnt, de az adatok nem vesztek el róla.
Ha újraindítottam, minden ott volt, elindítottam rajta valamit, az futott is rendesen, tehát hibátlanul tárolta az adatot.
De kb 50-60 perc használat után a vindóz nem látta a vinyót. (3 partíció van volt/van rajta)
Mivel én időközben vettem egy új vinyót, sőt, pár napja egy új gépet, én kipróbáltam egy ősi számítástechnikai fogást.
Bekapcsoltam a gépet, tudtam hogy kb 50 percem van.
Minden fontos adatot kiírtam róla DVD lemezekre, majd az egész vinyót leformáztam.
Kivettem a gépből, és (most jön az ősi módszer) 3-4 alkalommal jól odab***tam az asztal lapjához. (

)
Fogtam, visszadugtam a gépbe, visszamásoltam ugyanazokat az adatokat ugyanazokra a partíciókra, majd újraindítottam a gépet.
Azóta tökéletesen működik, egyszer sem "dobta el" a rendszer.

Javaslat, bár nem poénból írtam, valóban odavágtam párszor, nem propagálom, hogy ezt utánam csináld. Egy esetet kivéve: ha ezt a vinyót szemrebbenés nélkül kidobnád a kukába.
Hiszen ez esetben olyan mindegy, hogy csapkodás után, avagy csapkodás nélkül hajítod a szemétbe... És pár % esély van rá, hogy jobblesz tőle.
Lehet, hogy kontakthibás (90% hogy kontaktos az elektronikája),
és amikor épp működik (tehát a rendszer látja)
akkor nincs vele gond, a tesztek lefutnak rajta hibajelzés nélkül. De egyszer csak elszáll.
Ezt az elszállást okozhatja a melegedés (pl ha van az integrált lapon egy hajszálrepedés - ezt esetleg a több éves használat során okozhatja a radikális hőváltozás -, és hideg állapotban "összeér" a repedés két széle, amikor mondjuk eléri a 60 C fokot, akkor meg "szétválik", ezáltal zárlatos lesz, és eltűnik.
Ha esetleg egy kicsit összébb rázódik, lehet, hogy ez megoldja a problémát. Nekem megoldotta. Nyilván csak ideig-óráig.
(Most arra használom, hogy nem fontos adatokat tárolok rajta, amiket amúgy nem írnék ki DVD-re. Pl frissen letöltött rossz minőségű filmeket. Pl az Alien VS Predator 2-t letöltöttem még a hazai premier előtt, felirat nélkü, igen rossz minőségben. Tuti nem írom ki DVD-re, meg alapból is szar film volt. :S Így viszont nem foglalja a helyet a normális vinyómon. Ha meg elszáll, elveszik, letörlődik, stb, nem fogok könnyet hullatni érte.

)
(jótanács: ne a sarkával csapd oda, csúnya nyoma marad az asztalon.

)
De mivel kicsi a valószínűsége, hogy ettől jobb lesz, tényleg csak akkor próbáld ki, ha így is úgy is kivágnád.

Sok sikert!