Thread: Drágakő
View Single Post
Old 02-23-2006, 18:42
drhb
Guest

Activity: 0%
Longevity: 0%

Tetszik az ötlet nekem is, hogy növelni kéne a drágakő árát valamilyen módon. Csak gyorsan olvastam át a topicot, de szemet szúrt egy-két dolog.
Már pár oldallal előbb volt, de valaki olyasmit írt, hogy a legdrágább nyersanyaghoz kéne viszonyítani az árát, vagyis az lenne a maximuma az ingadozásnak. Na ez az a módszer, amivel könnyen inflációt lehetne szítani a piacon. Ha mondjuk a kő a legdrágább, mondjuk 6 ezer, akkor lehet hogy mondjuk 5500-on van a drágakő, de a fa mondjuk csak 4 ezer. Ilyenkor ki az a hülye, aki fát árulna, és fatelepeket tartana. Kőbányát sem lenne érdemes tartani, mert még ha kicsit értékesebb is, mint a drágakő, nem mindig olyan sokkal, és ezért érdemesebb drágakőt termelni, mert azt azonnal el lehet adni. Na de ekkor csak néhány termelő maradna a régi cuccoknál, és hiány lenne, amit kihasználva a termelők feljebb vinnék a nyersanyagárakat. Erre válaszul a drágakő ára is emelkedne, ami miatt megint nem érné meg mást termelni, ezért szépen lassan minden ár az egekbe szökne, még tekercseké meg a katonáké is, mert a drágakőbevételekből megnőne a fogyasztás.
Ez az infláció még akkor is meglenne, ha a nyersanyagárak átlagához lenne viszonyítva a drágakő, mert akkor is sokan áttérnének a drágakőre, kivéve néhány ügyes termelő, aki tudja mikor mit kell eladni.
Szóval óvatosan kéne bánni a drágakővel, én kb. az átlag nyersanyagár harmadára tenném a drágakő árát, és e körül mozogna fel-le, tehát néha megközelítené a nyersanyagok árát, néha meg nagyon lent lenne. És az árfolyamnak természetesen függenie kéne attól, hogy hányat adnak el, ha túl sokat, akkor lejjebb menne az ára, ha kevesebbet, akkor felfelé. De lenne benne stabilizáló hatás, ami visszabillentené középre, nehogy túl szélsőséges legyen az ára.
Reply With Quote
Sponsored Links