Quote:
Originally Posted by Xeper
Az mondjuk tény, hogy EU-s elvárás a megújuló energiaforrások nagyobb arányú felhasználása, de igen szerencsétlen helyzetű hazánk földrajza ebből a szempontból, nem ilyen egyszerű a megoldás.
|
Hallottam egy nagyon egyszerű,mégis nagyszerű megoldásról,amely az ilyen szintű energiafüggést megszüntetné kis hazánkban. Az elvet részletekbe menően nem ismerem,így csak körvonalaiban írom le,hogy miről is van szó. Kicsit utánaolvastam..
Síklaky István gyakran felhívja rá a figyelmet,hogy Magyarországon a helyi közösségek tulajdonában levő és általuk működtetett 10-15ezer kapcsolt kiserőművel kiváltható lenne a teljes paksi erőmű,az erőművel együtt pedig fedezné hazánk szükségleteit. Egy ilyen hálózat ráadásul kivenné a multinacionális társaságok kezéből a gyeplőt,az energetikai függőség megszűnne,mint ahogy az ország sem lenne olyan kiszolgáltatott,mint most. A kiserőműveket mezőgazdasági eredetű energiahordozókkal (fa,szalma,biogáz,biomassza stb..) kellene táplálni,ami a földből előket is segítené. A kiserőművek által melléktermékként termelt hőt pedig fel lehet használni fűtésre,melegvíz-szolgáltatásra,valamint a hőigényes élelmiszer-gazdasági technoológiák táplálására. Ez szintén a helyiek boldogulását könnyítené meg,amit mindenkinek támogatnia kelene,szervezett formában.
10-15ezer a fentiekhez szükséges motor legyártására a Rába gyár teljesen alkalmas (hiszen évente kb. ennyi autóbuszmotort gyártott), és itt is sok dolgozó kenyerét tenni biztosabbá. Egy ilyen program teljes tőkeigénye mintegy 300-500 mrd forint,ami nagyjából a 4-es metró költsége. Szerintem megérné a befektetés hosszútávon.