Quote:
Originally Posted by vityu
A stigmatából van egy kis idézet, ami elvileg a holt-tengeri tekercsekből származaik, nem néztem utána, így nem tudom pontsan, de nekem nagyon tetszik. Megkérdőjelezi az egész egyházat. Így szól:
"Isten országa bennetek van, nem fából és kőből épült házakban. Hasítsd szét a fát, és én ott leszek, emeld fel a követ és megtalálsz."
|
Szerény véleményem szerint az egyházat magát nem kell megkérdőjelezni. Az egyház hasznos tud lenni, különösen egy kis faluban, ahol a közösségi élet szerves része. Azt gondolom, hogy ilyen helyzetekben igenis szükség van rá.
Utalva az idézetre, amit írtál, nyilván más kérdés, hogy "közvetítői" szerepre a mai papok mennyire alkalmasak. Említetted Te is a sámánokat, és én is azt gondolom, hogy valamikor réges-régen olyan emberek mentek papnak, akik fogékonyabbak voltak a természet ilyen irányú megnyilvánulására, és valóban kiemelkedő szerepük lehetett. És biztos ma is van ilyen pap. De gyanítom, hogy a többség ma már nem ilyen. Ezt a funkcióját szerintem már nem látja el az egyház, már sok-sok éve (sokszáz...), de ettől még lehet hasznos.
Az adózásba pedig nem tudok beleszólni, nem vagyok ebben a témában kompetens.
Annyit tudok, hogy egyház alapításához 100 ember kell. Valaki esetleg beszáll a "Hódító egyházközösségbe"?