View Single Post
Old 05-31-2008, 23:03
Remedy Remedy is offline
Senior Member

Activity: 0%
Longevity: 99%

Quote:
Originally Posted by Kubbi View Post
Sziasztok!
Kellene egy kis help. Nem konkrétan matek, inkább logikai jellegű problémám van.
Menedzsmentel kapcsolatos, lehet picit megfeküdte már a gyomrom... A kérdés a következő:

"Van két leendő kolléga, az egyik mindig hazudik, a másik mindig igazat mond. Belőlük kell kiszedni egy kérdéssel, hogy két pozició közül, melyiket válasszuk.
Ön mit kérdezne?"

Ennyit tudok a feladatról, nem többet, nem kevesebbet. Ha mind 2őnek 1-1 kérdést tehetek fel, akkor megvan a megoldás:

Pl:
-Egy triviális kérdés, amire tudom a választ. Pl Öltönyben vagyok?
Ha a tag azt mondja, hogy nem vagyok öltönyben, akkor ő a hazudós, ha igent mond, akkor ő az igazmondó. (feltéve ha kikötöm hogy öltönyben vagyok )
-Melyik poziciót válasszam?
Ezt megkérdezem a másik tagtól, az előzőek értelmében értékelhetem a választát.

De ha a feladatot máshogy értelmezem, akkor összesen 1kérdést tehetek fel.
Mi lehetne ez a kérdés? Vagy így már nem megoldható?

Sok megoldas van erre, az egyik pl:

Ha megkerdeznem a haverodat hogy melyik poziciot valasszam, mit mondana?

Ugye az igazmondo a nekunk jobb pociziot, a hazug a nekunk rosszabb poziciot mondana.

Ha az igazmondot kerdezzuk, akkor tudja, hogy a hazug a szamunkra rossz poziciot mondana, igy o is azt mondja.

Ha a hazugot kerdezzuk, tudja hogy az igaz a jobbat mondana, de mivel o hazudos, ezert o is a rosszat fogja mondani.

Ergo: tedd fel ezt a kerdest, es valaszd a masik poziciot. Azt nem fogod megtudni, melyik az igazmondo, de tuti a jo poziciot valasztod.

Ertheto igy?