Quote:
Originally Posted by tulip
Valezius által idézett szövegből számomra az jött le, hogy ez egy nevetségesen egyszerű dolog. Ennek ellenére nem értem a
példákat sem. Olvasom, hogy mozgó csónak itt, álló csónak ott, de mi volt a kísérlet azt érti ebből valaki? Sajnos én nem. 
Magyarázza már el nekem valaki, -ha ez ennyire egyszerű,- hogy az s = v*t, ahol s a t idő alatt v egyenletes sebességgel megtett út
és a fény sebessége konstans ismeretekre támaszkodva miféle kísérletet kell elvégezni és pontosan mit tapasztaltak, amiből a következtetést
le lehet vonni.
|
Lehet, hogy be kellett volna idéznem az egészet.
Einstein elvégezte a gondolatkísérletet arra az alapra, hogy a fény sebessége MINDIG 300.000km/s (nem mért le semmit).
Ha ugye mész egy autóval 60-nal, szembe jön egy másik 60-nal, akkor egymás felé 120-szal mentek.
Na most ugyanez fényre: te mész 100.000km/s-mal a fény jön szembe 300.000km/s-mal. Ekkor ugye 400.000-nek kéne lennie amivel egymásfelé mentek.
NADE Einstein megmondta, hogy a fény sebessége mindig (persze vákuumban) 300.000km/s.
Tehát akkor hogy lehet feloldani ezt a paradoxont?
Amikor 100.000km/s-mal megyek az idő belassul.
Később amikor már voltak atomórák, akkor lemérték, hogy tényleg lelassul-e.
2órát egyszerre elindítanak az egyik gyorsan mozog a másik áll. Amikor a mozgó visszaér megnézik, hogy a 2óra mit mutat, és persze a gyorsan mozgón "korább" van.