Quote:
Originally Posted by Valezius
Mértékelméletből legalább négyszer bezonyítottuk be, hogy integrál a+b=integrál a+integrál b.
Egyszerűen a különböző feltétel rendszerek miatt muszáj volt.
Pedig mindenki tudta, hogy annak igaznak kell maradnia végig, mert olyan irányba építettük tovább az egész rendszert.
Valahogy struktúrálisan volt belekódolva, hogy márpedig ez igaz marad. Ergo én teljesen fölöslegesnek tartottam újra és újra bizonyítani.
|
Hali! Sztem azért bizonyítottátok be 4x mert ez tényleg nem igaz feltételek nélkül. Pl. ha az integrálási tartomány intervallum, és a,b korlátos valós értékű függvények, közös értelmezési tartománnyal akkor igaz.
De ha pl nem közös az értelmezési tartomány a:=ln(x), b:=ln(-x) akkor
a+b nem értelmezhető, vagy ha nem korlátosak a függvények: a:=1/x, b:=-1/x akkor a bal oldali integrálok nem definiáltak, míg a jobb oldal az integral 0 lesz ami meg definiált.
Nem kotozkodni akartam meg offolni, csak azt akartam mondani, hogy a matematikaban alt. nem szoktak többször bizonyítani valamit feleslegesen, mert olyankor azt latjak be inkább hogy a feltételrendszerek megegyeznek, vagy az egyik szűkebb mint a másik és visszavezetik az előző állításra.
Udv:k