Hódító / Queosia forum

Hódító / Queosia forum (http://forum.hodito.hu/index.php)
-   Hódító Kézikönyv (http://forum.hodito.hu/forumdisplay.php?f=59)
-   -   31. Aktuális állapot (http://forum.hodito.hu/showthread.php?t=2123)

Princ 04-16-2008 19:20

Quote:

Originally Posted by Matador (Post 170128)
Mennyi időtök van :)

Sztm nem volt több 40 percnél. Nálam viszonylag jól működik az Office ellenőrzője. Persze tényleg vannak alapszavak, amiket nem ismer. Mint pl elf, elftől, elfnek, elffel.. :D

Ati 04-16-2008 19:29

Új verzió ugyanott, ahol az előző:

http://forum.hodito.hu/download/Hodi..._kezikonyv.pdf

Ati 04-16-2008 19:34

Quote:

Originally Posted by Princ (Post 170127)
- hosszútávú > hosszú távú
- hétközben > hét közben
- továbbképezni

Ezek egész biztosan jók úgy, ahogy vannak, és még egy jópár szerintem.

Andrew 04-16-2008 19:46

Quote:

Originally Posted by Ati (Post 170133)

Ezeknek egy része valóban jó, az igekötős rendszereket meg iln határozószavas miújságokat meg az összetett szavakat nem kezeli olyan jól az Office.

Princ 04-16-2008 20:54

Quote:

Originally Posted by Ati (Post 170133)

Tulajdonképpen csak addig fontos a helyesírás, amíg jelentésbeli, olvasást elősegítő szerepe van, és ezen már túl vagyunk, tehát annyira nem szívügyem a dolog, de azért megerősítem, hogy a következő példák így jók. [forrás: Helyesírási kéziszótár, Bp., 1991]

hosszútávfutó
hosszú távú verseny

hét közben
hétköznap
hét napig
hétnapi

tovább képez
továbbképzés

[HTPA]GeeForce 04-17-2008 09:54

igen, csak nem mindegy, hogy "hosszú távú", vagy "hosszútávú"... ;)

Hosszú távú = az út, amit megteszel, hosszú lásd: hosszú távú verseny értsd hosszú a versenypálya

Hosszútávú = pl hosszútávú szerződés, bérlemények kiadásánál hosszútávú bérlőt keres, stb...

Legalábbis szerintem ez a különbség a kettő között. (Max kiderül miért voltam 9. osztályban 4-es nyelvtanból. :D (A többiben 5-ös voltam!:p)

Ati 04-17-2008 09:58

Quote:

Originally Posted by [HTPA]GeeForce (Post 170200)
igen, csak nem mindegy, hogy "hosszú távú", vagy "hosszútávú"... ;)

Hosszú távú = az út, amit megteszel, hosszú lásd: hosszú távú verseny értsd hosszú a versenypálya

Hosszútávú = pl hosszútávú szerződés, bérlemények kiadásánál hosszútávú bérlőt keres, stb...

Legalábbis szerintem ez a különbség a kettő között. (Max kiderül miért voltam 9. osztályban 4-es nyelvtanból. :D (A többiben 5-ös voltam!:p)

Vagy éppen a Hódító egy hosszútávú játék. Szerintem itt egybe kell írni, mert nem arról van szó, hogy sokat kell hozzá sétálnod, hanem arról, hogy nem 2 óra alatt fogod végigjátszani.

Egyszer jó volt a helyesírásom, de azóta a neten már a hírújságokból is csak a rosszat látom, úgyhogy ma már nem mernék olyat mondani, hogy jó helyesíró vagyok. :( Túl sok a negatív behatás.

Princ 04-17-2008 10:20

Quote:

Originally Posted by [HTPA]GeeForce (Post 170200)

Lehetséges.. nagyon egyedül maradtam evvel a véleménnyel. :p
De nekem akkor is irtó bénán hangzik a "hosszútávú bérlő". Legfeljebb 'bérlő hosszú távra'. Mert ez így majdnem olyan, mintha azt mondanám: 'széparcú bérlő'. Vagy akár 'kíváncsikedvű hódítós'. :D

Paliking 04-17-2008 10:24

Quote:

Originally Posted by Princ (Post 170210)
... evvel ...

Régebben ez is helytelen volt, de pár éve módosították a helyesírási szabályzatot, és elfogadták ezt a verziót is, nem csak az "ezzel" a helyes már. Bár nekem még most is nagyon sérti a fülemet az, hogy evvel ;)

Paliking 04-17-2008 10:53

Quote:

Originally Posted by Princ (Post 170213)
A fönti esetben is módosították?

Nem tudom. Egyébként szerintem is külön kell írni őket, de az viszont tuti, hogy '91 óta elég sokat változtattak rajta. Asszem 2006 körül jött ki a legfrissebb. Viszont sajnos az internetes újságírásra, meg guglira, meg wördre nem igazán lehet hagyatkozni...

All times are GMT +1. The time now is 12:33.