Hódító / Queosia forum
Hódító / Queosia forum
http://queosia.com
http://hodito.hu
  #1  
Old 03-05-2008, 22:22
Ati Ati is offline
Administrator
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 25,141
Activity: 4%
Longevity: 100%
Default Galga 50

Ha ezt a beszámolót közvetlenül a túra után írom, akkor hatalmas szentségelésekkel kezdtem volna... :)

Igen, ez volt azon a bizonyos napon, amikor 130km/h szelünk volt... :)

Ez kint ért a puszta közepén... Egyenesen menni nem lehetett, az esőt a szél az ember arcába csapta, és mintha apró kövekkel dobáltak volna. Egymás szavát nem lehetett hallani. Megállni se nagyon lehetett, mert elfújt a szél. Csak valahogy tartani magunkat széllel szemben, esővel szemben, miközben az eső minden létező oldalról és irányból átáztatott. A bakancsba fentről a nadrágból folyt be a víz, reménytelen volt bármit is kezdeni vele, hogy megpróbáljam szárazon tartani.

Szerencsésnek mondhatom magam, hogy a puszta közepén ért ez a vihar, mert ha erdőben kap el, akkor nemcsak az esőt, de ágakat, vagy egész fákat is az ember arcába sodort volna... Vagy esetleg a meredek tóparton, ahol a csúszós agyagút 10 centis, és lejt a víz fele. Itt úszás lett volna a vége... :) Netán a cél közvetlen közelében, ahol a fél falról leszedte a vakolatot a szél... Lásd képek hátrébb...

Szóval a túra végén annyira nem voltam boldog az időjárásra. :D

A szervezők minden további nélkül adtak nekem egy száraz tasakot, hogy legalább az oklevelet és a kitűzőt szárazan tudjam hazavinni, ha már minden más szanaszét ázott... :)

No de kezdjük az elejéről... :) Tavalyi beszámolókat olvasva egy jól ellátott túrára készültem, ezzel nem is volt gond, sok helyen kaptunk dolgokat, enni-, innivalót. Volt, ahol vizet, volt ahol üdítőt, volt ahol teát, sőt már a rajtban egy kis teával és kávéval kínáltak mindenkit.

Rengeteg aszfalt volt, sokat mentünk városban és országúton. Ez engem nem zavart, de tudom, hogy van, aki nem szereti az aszfaltot. A városoknak is megvolt a maga érdekességük, úgyhogy még az a rész se nevezhető unalmasnak.

11 ellenőrzőpont volt az 51 kilométeren, ez szépen el volt osztva, úgyhogy szép emberi távokat kellett csak megtenni egy-egy pont között, ez lelkileg mindenképp jó dolog. A problémásabb városi szakaszokról térkép volt adva, hogy a helyismeret hiánya ne okozzon problémát.

Taln a legmonotonabb rész a Galga patak mellett volt, ami 3 ponton keresztül kísérte az embert, de ez sem volt vészes.

Egy kis csendes eső után még a nap is kisütött, így a Bika-tó megkerülése gyönyörű időben történt. Kellett is a jó, mert az agyagos út csúszott, és bal oldalt a tó, jobb oldalt a szúrós bokrok. :) A sebesség itt igencsak minimálisra csökkent, többekkel találkoztam ez után a szakasz után, akiknek nem sikerült esés nélkül átjutni ezen a szakaszon.

Az utolsó ellenőrzőpont után egy meglepetéspont, majd elkezdődött az égszakadás... Először csak villámlott, már ez se töltött el túl nagy nyugalommal a puszta közepén, dehát vastag gumitalp, így túl nagy baj nem lehet. :) Aztán jött az eső és a szél, ami nem hiányzott...

Helyi srácokkal mentünk ezen a szakaszon, ők pontosan tudták merre kell menni, úgyhogy szerencsére nem kellett még azzal is foglalkozni, hogy olvasgassak (neeeh, reménytelen lett volna, amint előveszem az itinert, az már másik faluban lett volna... :)), vagy messzire nézegessek, hogy merre van a szalagozás. Ez is elég reménytelen lett volna különben, mert túl sokáig nem lehetett egyenesen nézni, leginkább a földre hajtott fejjel haladtunk, és kb 2 métert néztünk előre, amit muszáj volt.

A célba beérva a vihar alábbhagyott már, de a pusztítás nyomai a sulin is látszottak, lásd utolsó kép.

Bent finom forró tea és meleg étel próbálta feledtetni, hogy minden egyes lépésnél mintha magammal hoztam volna a Bika-tavat. :)

Autóban egy gyors átöltözés száraz ruhába, fűtés a maximumra, és irány haza.

Nagyon jó kis túra volt ez. Így utólag visszagondolva már teljesen mókásnak tűnik az egész elázás. Ilyen időjárásunk is van mostanában, ezt is túl kell élni. :)

Köszönjük a szervezést!

És akkor a képek... :)

Mondtam fent, hogy a települések se voltak unalmasak. Rengeteg turai házon volt ilyen kis kupola, ami nekem újdonságszámba ment:
Schossberger kastély:
Hogy el ne tévesszük a pontot, ki is volt írva. ;)
Sokáig mentünk a Galga partján, és a túra is erről kapta a nevét, úgyhogy megörökítettem:
Ööö, répaföld. :) Szemmel láthatóan répaföld, de hogy miért így vannak a répák szanaszét, az passz. :) Majd Goldy megmondja, hogy ez miért jó. :)
Barlanglakások. Először azt hittem, hogy gyerekek által készített kis üregek, de nagyon profi munka, és odabent matracok, ruhák, úgyhogy itt bizony laknak, vagy legalábbis laktak... Most nem láttam senkit.
Tank... :) De ugyanitt quadozni is lehet. :)
Bika-tó:
És ez is Bika-tó:András-domb. Itt egy sátorban voltak a pontőrök (kép bal oldala), nemsokkal ezután jött a vihar. Remélem volt idejük összepakolni, és nem sok kilométerrel odébb kötött ki a sátor...
Ez pedig a cél. Vakolat...
A megtett út, az ellenőrzőpontokkal. A pontok nem mindig vannak jóhelyen, mert többször csak utólag jutott eszembe jelölni... :)
Ugyanez 3D-ben:
Szinttérkép... Picit csalóka, mert a legmagasabb pont is 300 méter alatt van.A megtett út Google Earth formátumban letölthető innen.

Idei stat: 234,6 km + 51 km = 285,6 km
__________________
Hódító * Queosia
Reply With Quote
Sponsored Links
  #2  
Old 03-06-2008, 07:05
Goldy's Avatar
Goldy Goldy is offline
Member
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 1,166
Activity: 0%
Longevity: 99%
Default

Párszor már elmondtam hogy nem vagy ép nem ismétlem magam

Én azon a képen már azt nem igazán értem, hogy most ott mit keres a répa, már rég fel kellett volna szedni, ha meg magnak hagyták minek szedték ki? /miért hagyják kint? tönkre megy.../
De egy kertész lehet megmondja a sárgarépa az ő területük
Reply With Quote
  #3  
Old 03-06-2008, 12:40
Ati Ati is offline
Administrator
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 25,141
Activity: 4%
Longevity: 100%
Default

Quote:
Originally Posted by Goldy View Post
Párszor már elmondtam hogy nem vagy ép nem ismétlem magam
Ugyan, egy szimpla 50-es... Bár aki ezt az időjárást kitalálta aznapra... '=/%=%!/!'/+!+/!%&&@@&#'+

Quote:
Originally Posted by Goldy View Post
De egy kertész lehet megmondja a sárgarépa az ő területük
Van kertész a fórumon?
__________________
Hódító * Queosia
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +1. The time now is 09:47.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
Design partly based on Hódító's design by Grafinet Team Kft.

Contents and games copyright (c) 1999-2020 - Queosia, Hódító

Partnerek: Játékok, civ.hu