Hódító / Queosia forum
Hódító / Queosia forum
http://queosia.com
http://hodito.hu

Go Back   Hódító / Queosia forum > Hódító / Queosia forum > Általános beszélgetések > PC (hardver, szoftver, játékok stb.)
Register Stats Members List Today's Posts

PC (hardver, szoftver, játékok stb.) Minden, ami számítógép. Kedvenc játékod megbeszélése, segítségkérés hardverügyben stb.

Reply

Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 09-14-2008, 15:11
Remedy Remedy is offline
Senior Member

Activity: 0%
Longevity: 99%

Quote:
Originally Posted by [HTPA]GeeForce View Post
Hozzáteszem, ha torrentről töltök le valamit, az NEM ismétlem NEM minősül bűncselekménynek. Jelenleg is hatalmas pereskedések folynak ezzel kapcsolatban a világon. Ebbe ne menjünk bele, de ha valakit érdekel, privátban szívesen elbeszélgetek vele erről. Szóval ha van egy legális operációs rendszerem, a gépet is legálisan vettem, és csak olyan program van a gépen amit torrent oldalról töltöttem le, akkor nem bűntethetnek meg. Mert nincs rá alapos indok. A software lopottságának bűntette pedig azt érinti, aki esetleg lopott dolgot tölt fel torrent oldalra. Őt meg lehet bűntetni, igen. De mondjuk kíváncsi leszek, hogy például egy fiatalkorú amerikai állampolgárt (csak példa, ha mondjuk tőle töltessz le valamit) hogy is bűntet meg a BSA? Sehogy. A letöltés meg nem bűncselekmény (jelen álláspont szerint!! Lehet, hogy fél év múlva az lesz, de előbb ezt ki kell mondja valamilyen bíróság! Addig amíg nem bűncselekmény, addig a pillanatig viszont legális!)
Errol annyit, hogy sajat magadnak mondasz ellent. Ugyanis, amikor torrentrol toltesz le, ugyanakkor vissza is seedeled/leecheled. Es ez mar buncselekmeny. Ha illegalis tartalmat engedsz meg, hogy masok letoltsenek toled, az igenis buncselekmeny, es a torrent epp ezt teszi, szemben az ftpvel mondjuk. Szoval ha pl ftprol toltesz le, az valoban nem buncselekmeny, de torrentrol igenis az....
Old 09-14-2008, 15:13
Redback's Avatar
Redback Redback is offline
Member

Longevity: 92%

Ugye ha veszel eredeti Win-t, akkor ahhoz kapsz cd kulcsot nemde?Elég annyi hogy a letöltött windowsba azt a cd keyt írod be, és kész
Redológia (#455305) [1/A] [SZK]

Non omnis moriar (#701164) [3/G]
Reply With Quote
Old 09-14-2008, 15:39
[HTPA]GeeForce's Avatar
[HTPA]GeeForce [HTPA]GeeForce is offline
Senior Member

Longevity: 91%

Quote:
Originally Posted by Remedy View Post
Errol annyit, hogy sajat magadnak mondasz ellent. Ugyanis, amikor torrentrol toltesz le, ugyanakkor vissza is seedeled/leecheled. Es ez mar buncselekmeny. Ha illegalis tartalmat engedsz meg, hogy masok letoltsenek toled, az igenis buncselekmeny, es a torrent epp ezt teszi, szemben az ftpvel mondjuk. Szoval ha pl ftprol toltesz le, az valoban nem buncselekmeny, de torrentrol igenis az....
Ez nem az én tisztem eldönteni. Amíg nincs bírósági végzés arról, hogy valóban az, addig nem minősíthető bűncselekménynek. (Ilyen végzésről pedig nem tudok.)
Az meg hogy kinek és mit töltöttem vissza, azt nem igazán tudják leellenőrizni.
Reply With Quote
Old 09-14-2008, 16:04
Ati Ati is offline
Administrator

Activity: 26%
Longevity: 100%

Quote:
Originally Posted by Remedy View Post
Ez egy érdekes kérdést vet fel.

Mennyire figyeli a szolgáltatód a tartalmat? A különböző mobil-szolgáltatók azt mondják (Voda legalábbis), hogy bizonyos "nyomokat" figyelnek, és ez alapján tudja beazonosítani, hogy filecserélő programot használsz.

Ezek alapján vajon elegendő egy ilyen "nyom", és azt mondhatja a szolgáltatód, hogy illegális dolgokat művelsz?

Mert én bevallom, hogy használok torrent programot. Mégpedig azért, hogy a teljesen legális Linux dvd image-eket letöltsem. Egyben 9 giga elég meredek vállalkozás lenne, tehát ftp, vagy http kilőve. Ezzel szemben a torrent akkor is folytaja, ha közben kikapcsolom a gépet. Ráadásul hivatalos terjesztés, az adott Linux disztribúció honlapján megtalálható a torrent-letöltés linkje. A forgalmadban pedig garantáltan megjelennek azok a fejlécek, amik egy-egy ilyen filecserélő program következményei.

Ilyenkor vajon felmerül a gyanú az illegális tevékenységre?
Old 09-14-2008, 16:13
[HTPA]GeeForce's Avatar
Senior Member

Szerintem Ati, nem.

És valóban érdekes a felvetés, lévén hogy a szolgáltatóm milyen jogcímen figyeli az adattartalmat? Én arra nem hatalmaztam fel. (A szerződésben tutira nincs benne!)

Az adatforgalmat ellenőrizheti, nyilván. Megnézheti, hogy én 250 MB-ot töltöttem le, és 210 MB-ot fel. De hogy mi volt benne? Azt hivatalosan nem nézheti meg. Semmi köze hozzá.

Kivétel ezalól, az alapos gyanú, és rendőrségi közreműködés. Tehát ha fel vagyok jelentve, és a rendőrség megkéri, hogy nézzen bele. Csak akkor nézhet bele. Úgyegyébként nem nézhetne.
Ez kb olyan, mintha a gázóra leolvasó elolvasná a magánlevelezéseidet... hát lol...

(Más kérdés, hogy az NBH nyilván figyelteti az országot, szóval nem hivatalosan biztos van valamilyen adatgyűjtés Magyarország internetes adatforgalmáról... De az meg nem használható fel ellened. Max egy támpont lehet, és ha az alapján elkezdenek nyomozni, és lebuksz, akkor válik bűntethetővé.)

Szóval Ati, szerintem egyáltalán nem gáz, ha torrent oldalakat látogatsz. Többek között azért sem, amit írtál. Mivel nem nézhetnek (meg nem is néznek) az adattartalomba, ezért nem igazán bizonyítható, hogy a torrentezés során te legális, avagy illegális szoftvereket töltöttél le/fel.
Reply With Quote
Old 09-14-2008, 16:15
[HTPA]GeeForce's Avatar
Senior Member

Az pedig kifejezetten felháborító, hogyha tényleg belenéznek az adatokba, amit te a neten forgalmazol. (még egy sokadik rosszpont a vodának....)
Nem azért, de mi közül hozzá, hogy te miket töltessz le? És ha én bizalmas családi adatokat töltök le vagy fel torrenttel? vagy akárhogy? Pl családi fényképeket, stb?
Azért álljon már meg a menet, nem 1962-őt írunk... Ennyire talán már csak nem kéne belmászni az emberek magánszférájába...

Nehogymár valami vodás "kocsog" az én barátaim/barátnőim fotóit nézegesse csütörtök délután... Hát a pofám leszakadna...

Ez pl nem sért semmilyen törvényt? Pl az ártatlansági jogaimmal mi van ilyenkor? Lévén, hogy amíg nem mondják ki egy emberről törvényesen, hogy bűnös, addig igenis ártatlan. És azt meg már nehogy a voda (vagy akárki) mondja meg, hogy én hol töltögetek ilyen adatokat... Ez azért durva.

Last edited by [HTPA]GeeForce; 09-14-2008 at 16:18..
Reply With Quote
Old 09-14-2008, 16:19
Ati Ati is offline
Administrator

Quote:
Originally Posted by [HTPA]GeeForce View Post
És valóban érdekes a felvetés, lévén hogy a szolgáltatóm milyen jogcímen figyeli az adattartalmat? Én arra nem hatalmaztam fel. (A szerződésben tutira nincs benne!)
"Hogyan ellenőrzi a Vodafone, hogy üzemeltetek-e fájlcserélő/megosztó alkalmazásokat?
A hálózat adatforgalma áthalad egy olyan berendezésen, mely képes kiszúrni az ilyen programok által használt úgy nevezett kontroll üzeneteket."

"Mi történik, ha nem rendeltetésszerűen (azaz extrém módon) használom a szolgáltatást?
Először ajánlott levélben értesítünk róla, hogy rendszerünk rögzítette az extrém használat tényét. Ha a következő számlázási ciklusban vagy később megismétlődik az eset, értesítést küldünk arról, hogy előfizetésedet átváltjuk a Vodafone Internet 5G tarifacsomagra, mely havi 5GB felett forgalmi díj-köteles."

Forrás: http://www.vodafone.hu/microsite/mob...nk.html#extrem
Old 09-14-2008, 16:22
Ati Ati is offline
Administrator

Ez a rész persze nem arról szól, hogy azt nézné, hogy MIT töltesz, csak a használt programok tényét állapítja meg.
Old 09-14-2008, 16:27
[HTPA]GeeForce's Avatar
Senior Member

Pff.
Nem vagyok vodás, nem is leszek, az én internet szerződésemben ilyen nincs.
(Átolvastam már párszor az elmúlt években.)
Kb 4 éve torrentezek, de én még hasonló levelet nem kaptam soha.

Ez meg már azért is durva, mert maga a torrentezés semmilyen jogszabályba nem ütközik.
Milyen alapon is ütközne? Ez csak egy file-megosztó rendszer... És ha én legális dolgot osztok meg, akkor mi van?..
Szóval ezt a Voda a saját hatáskörében korlátozza, és figyeli.... Ezt megteheti, ha beleírja a szerződésbe, te meg aláírod.

De a tartalmat nem figyelheti akkor se.

Azt kikötheti, hogy az ő szolgáltatásával te nem torrentezhetsz, és ha torrentezel, akkor megbüntet... De hogy MIT töltessz le/fel, azt hivatalosan nem tárolhatja...
Reply With Quote
Old 09-14-2008, 16:33
[HTPA]GeeForce's Avatar
Senior Member

Quote:
Originally Posted by Ati View Post
Ez a rész persze nem arról szól, hogy azt nézné, hogy MIT töltesz, csak a használt programok tényét állapítja meg.
Ez így van, közbe írtam HSZ-t arról, hogy ezt saját hatáskörében megteheti, mivel az ő hálózatán keresztül netezel.
Ezért mondhatja azt, hogy "az én netemen te nem torrentezhetsz".

Ezek szerint ki is mondja ezt a Voda... Tök mindegy, a tartalmat, amit forgalmazol, nem mentheti le, csak hatóság utasítására. Éppen azért, mert nem bizonyítható, hogy illegális dolgokat forgalmazol, és főleg nem bizonyítható, hogy ezt haszonszerzés céljából teszed... (és amíg nincs alátámaszható bűncselekmény, addig egy 3. személy milyen alapon turkál a te magán dolgaidban? főleg, ha az még csak nem is hatóság?...)

És itt a haszonszerzés a kiskapu a jogszabályban...

Hiszen ennyi erővel, ha én most azt mondom Neked, hogy gyere át hozzám este, és nézzünk meg egy filmet, amit ma vettem a boltban, NEM tehetem meg? Veszek egy DVD-t, és én azt egyedül nézhetem csak meg bezárkózva a szobámba? Viccnek is rossz. Vagy veszek egy kazettát, amin a legújabb sláger van, nem adhatom kölcsön neked, hogy te is meghallgasd? Márpedig ha NEM haszonszerzés céljából osztod meg a neten, magyarul ingyen csinálod, akkor az semmiben sem különbözik attól, mintha áthívlak egy esti filmnézésre, vagy kölcsönadom a műsoros kazettát, CD-t.

(Legalábbis amíg a torrent-perek le nem zajlódnak, és a fentiekkel ellentétes tartalmú határozat nem születik...)
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules