Annyira nem vészes, mint amilyennek tűnik... Nekem is folyt már ki ember a kezeim közül ájultan a néhány év cselgáncsom alatt.
Egy jól betalált fojtásra érdekes a reakciója a szervezetnek (amúgy pl tisztán erőből feszítve nagyon sokáig ki lehet bírni gond nélkül, nekem is szakították már el pl a nyakamon az edző ruhát így)
Rotziel The Soul Reaver (#504659)[2/B]Ha megtámadsz sikítok (#528766)[2/B],Pozitron[5/Q]
Junior nehézsulyban boxoltam amatör szinten.Csak sajnos a lábaim nem birták.Most csak simmán gyurok.(ritkán)
__________________ "Hiszek egy Istenben, hiszek egy hazában, hiszek az isteni örök igazságban, hiszek Magyarország feltámadásában!"
Lesz még bukarest MAGYAR falu Meduza Electronics
Az ökölvívást nagyon szeretem, de csak a tv-ben nézni...
Igazából még lehet, hogy az a leghatékonyabb, feltéve, ha nem visznek le a földre, vagy nem fognak le. A boxolók reflexei igazán jók!
Rotziel The Soul Reaver (#504659)[2/B]Ha megtámadsz sikítok (#528766)[2/B],Pozitron[5/Q]
Miért lenne a leghatékonyabb? És egyáltalán hol? Bokszmérkőzésen, boksz szabályrendszer szerint talán... De a sok korlátozás miatt máshol nem nagyon.
Nem mindegyiké. És más küzdősport művelőié is lehet akár ugyanolyan jó, vagy jobb is, mint egy bokszolóé.
Na jó, belátom igazad van, nem voltam elég körültekintő....
Egy kis kocsmában, ahol dobásra, leszorításra, rúgásra nem igazán van hely, oda gondoltam. Mert ugye ott akkor csak ökölharc van, amiben a boxolók a legjobbak, abban ugye egyet értünk?
De egyértelmű, ha az utcán támadnak meg többen, akkor jobb valami más, komplexebb elemekből álló stílus.
Egy kis kocsmában, ahol dobásra, leszorításra, rúgásra nem igazán van hely, oda gondoltam. Mert ugye ott akkor csak ökölharc van, amiben a boxolók a legjobbak, abban ugye egyet értünk?
De egyértelmű, ha az utcán támadnak meg többen, akkor jobb valami más, komplexebb elemekből álló stílus.
Kis kocsmában valóban nincs hely dobásra, leszorításra, de azért még ott vannak a különféle használati tárgyak, eszközök... Egy szék, egy törött sörösüveg, kés... Utcán teljesen mások a szabályok (tulajdonképpen nincsenek is), mint ringben, tatamin, vagy akár ketrecben. De minél kevesebb a korlátozás egy harcművészetben, vagy küzdősportban, annál életszerűbb. És talán itt jönnek képbe a különböző utcai önvédelmek, gondolok itt pl. a Krav Magára (hozzáteszem, magam nem gyakorlom), ahol egy a lényeg: hogy túléld! Bármi áron. De egyébként abban igazad van, hogy ökölharcban a bokszolók a legjobbak...
Kb minden más sportág képviselője jobb lehet, ahol van ütés... sokkal változatosabban tudnak ugyanis támadni pl kézéllel, meg különböző felületekkel is... és még fejelni is lehet (arról nem is beszélve, hogy nagyon szűk helyen pl sokkal hatékonyabb tud lenni néhány dulakodási elemel tarkított ágazat - birkózás, judo, aikido...)
De a lényeg nem a művelt küzdősport, hanem hogy milyen szinten űzi azt az illető, valamint mennyire tud függetleníteni tőle ('szabálytalan' elemeket belekombinálva a tudásába )
Ilyenkor jön elő az örök kérdés: Mit tanuljak? Harcművészetet, vagy küzdősportot?
A kettőnek teljesen más a filozófiája, célja, nem lehet őket összehasonlítani.
Kis kocsmában valóban nincs hely dobásra, leszorításra, de azért még ott vannak a különféle használati tárgyak, eszközök... Egy szék, egy törött sörösüveg, kés... Utcán teljesen mások a szabályok (tulajdonképpen nincsenek is), mint ringben, tatamin, vagy akár ketrecben. De minél kevesebb a korlátozás egy harcművészetben, vagy küzdősportban, annál életszerűbb. És talán itt jönnek képbe a különböző utcai önvédelmek, gondolok itt pl. a Krav Magára (hozzáteszem, magam nem gyakorlom), ahol egy a lényeg: hogy túléld! Bármi áron. De egyébként abban igazad van, hogy ökölharcban a bokszolók a legjobbak...
Krav Maga és Systema... bárhol, bármikor
Vagy egy KO spray
Igazából nem képvisel olyan elemeket, amelyből igazán fölsimerhető lenne, hogy egy teljesen más stílusról lenne szó, mert végül is nem egészen az. Több stílusból merítkezik, mint pl: Ju Jitsu, Aikido, Bujikan Ninjutsu, és egyebek...
sőt, kicsit wing thun kung fus- is:
Last edited by Rotcsa; 01-17-2010 at 13:53..
The Following User Says Thank You to Rotcsa For This Useful Post: