nezzuk csak mi van akkor ha a piacot nem tekintem raktarnak.
tetelezzuk fel, hogy benne vagyok a mezonyben, es nem a csoport tetejen uldogelek tobb 10k pontra a kovektkezotol es nem fenyevekre kortavban merve. tehat "atlagos" ori a surujeben.
1. faj
a. gnom vagyok. a tarcsim tekiben van es a fajspeci megvedi
b. nem gnom vagyok. nos ebben az esetben nem letezik, hogy nalam marad a teki... 100%, hogy vki ellopja. nem is 100, 1000%.
c. vmi irgalmatlan eros tolis (felelf) vagyok, bizom abban hogy nem tudjak ellopni. nos jon 1 jo orias varis, leszedi a keszit, jon az ellenfel tolisa es innentol lasd az 1/b pontot...
d. olyan hirnevem van, hogy mindenkit megeszek reggelire aki hozza mer erni. ekkor jon aki nem ismer, vagy nem is erdekli ez a fajta tema es ld 1/b. pontot.
e. orias vagyok es a szieszta talan megved. nos, ha irgalmatlan teki van nalunk, akkor 1 dekat sem ved meg. miert is nem? mert az ellenfel csak olyan tekit lophat el amilyen neki is van es a nala levo mennyiseg is korlatoz. tegyuk fel, hogy az ellenfel tolisanak mindenbol 30k tekije van, hogy jol jojjon ha mar 1szer lop. az oriasnal meg mindenbol 1millio. nos ekkor ugyanugy jon az oriastol a teki, mintha nem is lenne rajta a szieszta, mert a szieszta 1/5 mennyiseget enged lattatni a tekibol, dehat az ugye akkor 200k mindenbol, az ellenfelnel meg 30k van tipusonkent, tehat a maxot fogja lopni igyis, meg ugyis. szoval a szieszta csak akkor otodolne a tekilopast, ha az ellenfel tolisanal is mindenbol 1millio lenne, es igy "csak" 200k tekimennyiseg utan lophatna szegenyke...
tehat ebbol az kovetkezik, hogy ha nem tekintem raktarnak a piacot, akkor csak gnom lehetek.
2. terulet
ez 1. pont miatt kizarolag gnom vagyok, vedem a tekit, de nem rakom ki a piacra tarolas celjabol, mert az szabalyellenes.
a. 200 hekinel vagyok, kit erdekel a piac.
b. 201-400 hekinel vagyok, nem igazan erdekel a piac.
c. 401-600 hekinel vagyok, kezdem csovalgatni a fejem jobbrol balra (oda-vissza).
d. 601-800 hekinel vagyok, mar vakargatom is a csovalas mellett.
e. 801-1000 hekinel vagyok, es kinosan erzem magam.
f. 1000 heki felett vagyok es csak szomoruan nezem amint a jovom zaloga 1re kisebb es kisebb. szedulok a fejingatastol es verzik a fejem a sok vakarastol. 19 koronkent 5%-ot veszitek, hm...
mivel fordulosra tervezem az orit 1000 heki fole kell mennem, teha maradjunk az utolso verzional. a jatek elejen vipet es idot nem kimelve megalapozom az orim nagykorusagara valot. eljutok 1000 heki fole.
3. kalkulatorozas
tartalek = 5 mrd erteku teki
a. 19 kor utan veszitek belole 5%-ot. (-250 misi, hoppa!)
b. ujabb 19 kor letelte utan mar csak 90,25% van meg a tartalekbol. (ujabb 237,5 milliocska tavozik csendben.)
c. az 5. nap vegen mar csak 73,5% van meg belole. (meg csak 5 nap telt el, de mar tobb mint az 1/4-e hianyzik!)
d. a 15. nap leteltevel 39,7%-ra apadt a keszlet. (meg csak fel honap telt el, de mar joval tobb, mint a fele hianyzik, kb 2 het alatt tobb mint 3 mrd elenyeszett.)
e. 30 nappal kesobb 15% a tartalek. (ehhez mar nem fuzok semmit.)
nem folytatom, ertelmetlen. 30 nap alatt majdnem magatol elfogyott az egesz, azaz 1 honap leforgasa alatt az 5 mrd erteku aru 750 milliosra csokkent. akkor mi ertelme volt tartalekot kepezni? hat igy semmi. de ha nincs tarcsi es jon nehany meszar, meg puszti, vagy foldszerzes, akkor van 1 feluton elbukott orszagom, mert nincs mibol talpra allitani.
(persze lehet menet kozben is termelni, meg penzt csinalni, de ha hirtelen kell penz, az csak a tarcsibol johet elo.)
ha ezt most vki azt hiszi, hogy vicc, akkor elmondanam hogy nem az. ez a valosag, igy muxik.
ugyhogy marad az, hogy ki a piacra, es ha veletlenul nem jutok idoben a gephez, akkor idonkent a visszajovo teki bizony bekopik. de legalabb csak idonkent. illetve kopni mindig kopik, csak nem mind1, hogy mondjuk 1milliobol jon le az 5%, vagy 10k-bol...
sztem ha az ember teljesiteni szeretne a felteteleke a fordulashoz, akkor muszaj tartalekot kepezni, es megvedeni azt. nemcsak az ellenfelektol, hanem a jatek koptato rendszeretol is. marpedig ez a cica minden 19 koronkent jon es lenyalja a tejfolt.
u.i. ne idezzetek be az egeszet, mert tul hosszu a hsz.