Hódító / Queosia forum
Hódító / Queosia forum
http://queosia.com
http://hodito.hu

Go Back   Hódító / Queosia forum > Hódító / Queosia forum > Általános beszélgetések > Egyéb
Register Stats Members List Today's Posts

Egyéb Minden, ami máshova nem fér

Reply

Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 04-09-2008, 16:27
Valezius Valezius is offline
Senior Member

Activity: 0%
Longevity: 96%

Quote:
Originally Posted by BeeLord View Post
Illetve miért lenne az gond, ha valami átlépné a 300.000 km/s sebességet? Ez miért nem lehetséges(elvben persze)? Vagy én értek valamit nagyon félre?
A fénysebességnél semmi sem lehet gyorsabb.
Ez fizikai törvény, abból következik, hogy minél nagyobb sebességel haladsz, annál nagyobb a tömeged (Ez méréssel bizonyíott, ha jól tudom). A gyorsításhoz energia kell.
Tehát egy tömeggel rendelkező testnek végtelen energiájába kerülne elérni a fénysebességet, ami nem lehet.
Old 04-09-2008, 17:30
Kutyuleee's Avatar
Kutyuleee Kutyuleee is offline
Member

Longevity: 94%

Quote:
Originally Posted by Valezius View Post
A fénysebességnél semmi sem lehet gyorsabb.
Ez fizikai törvény, abból következik, hogy minél nagyobb sebességel haladsz, annál nagyobb a tömeged (Ez méréssel bizonyíott, ha jól tudom). A gyorsításhoz energia kell.
Tehát egy tömeggel rendelkező testnek végtelen energiájába kerülne elérni a fénysebességet, ami nem lehet.
pontosan. Bár több kisérlettel is átlépték a fénysebbességet vákumban, de csak hullám jelenségeket gyorsitottak amiknek nincs tömegük(pl mikrohullám)
Illetve részecske szinten is megvalósul ez, de ott nem maga a résszecske sebbesége lépi át a fénysebbeségét, hanem az útja rövidül le egy kvantumalaguton keresztül.

Reply With Quote
Old 04-09-2008, 18:08
Valezius Valezius is offline
Senior Member

Longevity: 96%

Quote:
Originally Posted by Kutyuleee View Post
pontosan. Bár több kisérlettel is átlépték a fénysebbességet vákumban, de csak hullám jelenségeket gyorsitottak amiknek nincs tömegük(pl mikrohullám)
Illetve részecske szinten is megvalósul ez, de ott nem maga a résszecske sebbesége lépi át a fénysebbeségét, hanem az útja rövidül le egy kvantumalaguton keresztül.
Igazából rosszul írtam

A tétel csak úgy szól, hogy semmit nem lehet fénysebesség fölé gyorsítani.
Ami eleve gyorsabb a fénynél arra nem vonatkozik a dolog
Old 04-09-2008, 23:23
Kutyuleee's Avatar
Kutyuleee Kutyuleee is offline
Member

Longevity: 94%

Quote:
Igazából rosszul írtam

A tétel csak úgy szól, hogy semmit nem lehet fénysebesség fölé gyorsítani.
Ami eleve gyorsabb a fénynél arra nem vonatkozik a dolog
normál körülmények között,külső behatás nélkül, csak a fény gyorsabb a fénynél. ez mondhatni tény. ez is hülyén hangzik, de van jó pár távoli csillag, aminek a fényét különbözö viszonyitásokkal lemérték, és durván 3x-osa a fény vákumban mért sebbeségének. ami elvben lehetetlen, viszont a gyakorlat kivételeket képez. pár elrugaszkodott tudós, ezt az antianyagnak és ezáltal az antigravitációnak tulajdonitja, de bizonyitani nem lehet ezt. a kisérletek biztosak, többszörösen ellenöriztek mindent, és hibát nem találtak, csak az eredmény ütközik némi elméleti problémába.

Amúgy a tétel a közvetlen környezetünkre ,alapesetben igaz, mert semmi se gyorsabb a fénynél, se a mikrohullám, se az elektromosság, se az EM hullám. de ha ezeket különböző módszerekkel gyorsitjuk (gőzőm nincs hogyan) akkor túlléphetik jócskán ezt az abszolut sebbeséget.

Reply With Quote
Old 04-10-2008, 09:12
tulip tulip is offline
Member

Longevity: 99%

Quote:
Nyilván nem, ha egy másik tárgynak a sebessége az én sebesség vektoromra merőleges, akkor összeütközhetünk.
Ez nyílván így van normál esetben. De éppen Te írtad korábban, hogy fénysebességgel haladva furcsaságok történnek.
Tudsz olyan kísérletről, ami a fotonok esetében igazolná, hogy valóban össze lehet ütköztetni ebben az esetben?

Quote:
Nem áll meg, fénysebességgel mozognak hozzád képest.
Nem feltétlenül, mert ha éppen Te haladsz fénysebességgel, akkor semmi más nem haladhat feléd (pl. a haladási irányodra merőlegesen), akkor fénysebesség fölötti lenne az egymáshoz viszonyított sebességetek, ami állítólag lehetetlen. Tehát ha Te fénysebességgel haladsz, akkor minden másnak állnia kellene hozzád képest, hogy a sebesség felsőkorlátja érvényben maradjon. Tehát a hozzád képest nem úgy értettem, hogy egymáshoz viszonyított sebességetek mennyi, hanem hogy ha Te fénysebességgel haladsz, akkor a veled szemben kívülről fénysebességgel haladó a Te szemszögömböl nézve egy álló pont, amihez fénysebességgel közelítesz.

Másik lehetőség, ha maga a fény sem képes fénysebességgel haladni, csak kívülről tűnik úgy, mintha fénysebességgel haladna. Mert mondjuk a foton órája másképpen ketyeg vagy megváltozik az út hossza. s/t= v, és v < C=300.000 km/sec, akkor a fény úgy tud lassabban haladni, ha az út rövidül vagy az idő lassabban telik számára (azaz megnövekszik az eltelt idő a számára).

Ha az út rövidül, az idő pedig nem változna, az azt jelentené, hogy nem szükséges meg sem közelítenünk a fénysebességet ahhoz, hogy fénysebességgel változtassunk helyet.

Ha az idő lassul, az út pedig nem változik, az azt jelentené, hogy s/t=v < C képletben ha gyorsulni akarnánk, akkor csökkenne a sebességünk, mert lényegében megállna az idő számunkra, még a környezetünkben hozzánk képest nagyon gyorsan telne az idő. Hogy elkerüljük a v < v ellentmondást, nem további gyorsulást, hanem további haladást segítő energia-befektetést írnék és ebben az esetben nem gyorsulnánk, hanem lassulnánk ahogyan kívülről szemlélve fénysebesség közeli sebességhez érnénk.

Ha az út és az idő együttesen változik, akkor tippem sincs, hogy mi történne, de a két jelenség között lenne tapasztalható egy ismeretlen függvény szerint.

Nyilván a foton sebessége nem függhet attól, hogy jön-e szembe egy másik foton vagy sem. Ez viszont felveti annak lehetőségét, hogy valójában nem a fénysebesség a haladási sebesség felső korlátja, hanem ennél jóval alacsonyabb sebesség, csak kívülről szemlélve tűnik fénysebességnek.

Quote:
A magyarázat hibás, a legegyszerűbb ellenérv, hogy 5milliárd fényév távolságból látjuk olyan csillagok fényét, amik mindössze 100millió évig élnek
Akkor ez kilőve.

Last edited by tulip; 04-10-2008 at 10:33..
Reply With Quote
Old 04-10-2008, 11:32
[HTPA]GeeForce's Avatar
[HTPA]GeeForce [HTPA]GeeForce is offline
Senior Member

Longevity: 91%

Ha a fény nem haladna fénysebességgel, mondjuk csak 299999-cel, akkor a felé 1-gyel haladó test, és a fény közötti sebesség elérné a fénysebességet. Viszont ha a fénysebesség nem halad fénysebességgel, akkor nem is tudhatták volna a tudósok, hogy mi az a fénysebesség. Ergó egy szondát ha 1 km/sec sebességgel a fényforrással (pl Nap, vagy akármi) szembe küldenének, és arra szerelnének mérőeszközöket, akkor lenne szó 300000 km/s -ről.
De szerintem ez logikailag bukfences. :S
Reply With Quote
Old 04-10-2008, 11:46
tulip tulip is offline
Member

Quote:
Originally Posted by [HTPA]GeeForce View Post
Ha a fény nem haladna fénysebességgel, mondjuk csak 299999-cel, akkor a felé 1-gyel haladó test, és a fény közötti sebesség elérné a fénysebességet. Viszont ha a fénysebesség nem halad fénysebességgel, akkor nem is tudhatták volna a tudósok, hogy mi az a fénysebesség. Ergó egy szondát ha 1 km/sec sebességgel a fényforrással (pl Nap, vagy akármi) szembe küldenének, és arra szerelnének mérőeszközöket, akkor lenne szó 300000 km/s -ről.
De szerintem ez logikailag bukfences. :S
A fény sebességét kívülről szemlélve mérjük fénysebességnek. Arra gondoltam, hogy ha Te haladsz kívülről nézve fénysebességgel,
akkor számodra az út vagy az idő megváltozik az előbb leírt módon és a 300.000 km/s helyett legfeljebb a felével mész ténylegesen.
Valóban megtévesztő, hogy fénysebességet használtam, de ezt mint konstans 300.000 km/s-ot értettem alatta, nem pedig a fény sebességét.
Reply With Quote
Old 04-10-2008, 11:48
[HTPA]GeeForce's Avatar
[HTPA]GeeForce [HTPA]GeeForce is offline
Senior Member

Longevity: 91%

Értem.

*rövid*
Reply With Quote
Old 04-10-2008, 12:16
tulip tulip is offline
Member

Quote:
Originally Posted by [HTPA]GeeForce View Post
Értem.
Az jó, de én még mindig nem értem, csak úgy gondolkodok rajta, hátha... )
Remélem nem gond.
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules