|
|
 |
Hódító / Queosia forum
http://queosia.com
http://hodito.hu
|
|
Fantasy, szerepjátékok Fantasy, RPG, szerepjáték |

04-06-2007, 08:08
|
Member
|
|
Activity: 0%
Longevity: 99%
|
|
Quote:
Originally Posted by Chris
Régebben olvastam egy cikket egy úgy nevezett fordított szerepjátékról, az volt a lényege, hogy a játékosok sokkal több beleszólást kapnak a történet alakításába, sőt az ellenfelek mibenlétébe is. Ha jól emlékszem a játékosoknak van valami karmaponthoz hasonló pontkupacuk, amit szabadon költhetnek el, pl azt mondja a játékos, hogy x pontért szeretne a sarkon túlra egy alvó őrt, akinek a fegyvere a falhoz van támasztva messze a kezétől, és ennyi meg ennyi arany, ezüst, stb van nála. A képesség próbák pedig úgy zajlanak, hogy pl azt mondja a játékos, hogy titkosajtó keresésre dob, ha sikeres a próba, akkor talál titkos ajtót, akkor is, ha a mesélő eredetileg nem tervezett oda semmilyen titkos ajtót.
Érdekesnek tűnik az ötlet, mert így amolyan "ki tud jobban kibánni a másikkal" versengésszerű agytorna alakul ki a játékosok és a mesélő között. Kihívás lehet ilyen rendszerben mesélőnek lenni.
Játszottatok-e már ilyet, ha igen mi a tapasztalatotok?
Ha még nem, lenne-e hozzá kedvetek?
|
Hmmm... ez érdekesen hangzik 
|

04-06-2007, 08:10
|
 |
Member
|
|
|
|
Quote:
Originally Posted by laci
Hmmm... ez érdekesen hangzik 
|
Öööö... esetleg, bővebb vélemény? 
Morgena őrizze álmának nyugalmát,
Igere, a legnagyobb, vigyázza élte minden napját!
/ókyr töredék/
|

04-06-2007, 08:25
|
Member
|
|
|
|
Quote:
Öööö... esetleg, bővebb vélemény? 
|
Öööö... hát... az a helyzet, hogy nem lehet rossz, ha egy kicsit több beleszólásom van az eseményekbe, ráadásul így, első blikkre úgy tűnik, jóval színesebbé lehetne tenni a játékot. Nincs nagy tapasztalatom, de amennyire én láttam, eléggé behatárolt, hogy mennyire tudom befolyásolni, mikor merre. Igazából a KM kitalálja a vezérszálat, aztán lényegében azon megyünk végig (bár nyilván vannak kitérők, és ha akarjuk, az egészet megfúrhatjuk, de ez sok mindentől függ, nem utolsó sorban a mesélőtől).
Bár az jó kérdés, hogy mi van akkor, ha mondjuk x játékos 30 ponttal akar egy arannyal jól megpakolt őrt, y játékos pedig, ugyancsak 30 ponttal nem akarja? Elkezdenek egymásra licitálni? És meddig lehet elmenni a kívánságokban? Akarhatom, hogy a semmiből a kezembe teremjen egy überbrutál tápfegyver?
Hűűű, ahogy belelendülök, rengeteg kérdésem lenne... kár hogy lassan indulnom kell itthonról.
|

04-06-2007, 08:47
|
 |
Member
|
|
|
|
Quote:
Bár az jó kérdés, hogy mi van akkor, ha mondjuk x játékos 30 ponttal akar egy arannyal jól megpakolt őrt, y játékos pedig, ugyancsak 30 ponttal nem akarja? Elkezdenek egymásra licitálni? És meddig lehet elmenni a kívánságokban? Akarhatom, hogy a semmiből a kezembe teremjen egy überbrutál tápfegyver?
|
Mivel az adott játék szabálykönyvét nem olvastam ezért csak a saját ötleteimből tudok kiindulni, és abból, hogy én KM-ként hogy csinálnám.
Én nem engedném a licitálást, de azt igen, hogy más módon akadályozza meg a dolgot, ha nagyon akarja, pl: a szomszédos szobából kijön egy másik őr, aki felébreszt a társát. Ebben a játékban benne van a lehetőség (mint ahogy a többiben is), hogy a játékosok egymást szívassák, de szerintem ennél érdekesebb ha a KM-mel próbálnak kitolni közös erővel....
A kívánságokkal kapcsolatba meg azt tartanám logikusnak, hogy meg lenne, hogy milyen kívánság mennyibe kerül, és mivel az elkölthető pontok száma véges, így meggondalandó, hogy ki mikor mire költi őket. Lehet, hogy kérsz magadnak egy talált táp fegyvert, amire valószínű a pontjaid nagyrésze elmegy, de a KM ahogy adta el is veheti tőled (pl: kiderül, hogy egy hiper-szuper nagyhatalmú akárkinek a fegyvere és kéri vissza, stb) vagy másképp is kitolhat veled (pl: a fegyver átkozott, stb).
/ókyr töredék/
|

04-06-2007, 08:56
|
Member
|
|
|
|
Quote:
[b]... de a KM ahogy adta el is veheti tőled (pl: kiderül, hogy egy hiper-szuper nagyhatalmú akárkinek a fegyvere és kéri vissza, stb) vagy másképp is kitolhat veled (pl: a fegyver átkozott, stb).
|
Amúgy pont ezért tudok néha elég kedvetlen lenni: akármi történik, a KM simán visszavághat, szóval nagyon tőle függ minden. Persze ez haveri társaság, nem fog minket nagyon megszívatni, de mégis, valahogy zavar ez az érzés, olyan, mintha egy felsőbb hatalom kezében lennék, amelyik akármikor lesújthat
Szóval pont emiatt attól tartok, hogy ez a játékrendszer is ugyanoda vinne: bármit találnék ki, a KM megfúrhatná. Pl. találhatok én előre nem betervezett titkos ajtót, ha neki nincs kedve hozzá: kihozza majd, hogy egy tök üres kis fülkébe vezet, amiben semmi érdekes nincs. A pontok fogytak, mégsem értem vele el semmit. Persze költhetek további pontokat rá, de az én pontjaim végesek, az ő "hatalma" meg végtelen
Azért érdekes lehet a szabálykönyv, gondolom, sok kérdésre választ adna 
|

04-06-2007, 09:00
|
 |
Member
|
|
|
|
Quote:
A pontok fogytak, mégsem értem vele el semmit. Persze költhetek további pontokat rá, de az én pontjaim végesek, az ő "hatalma" meg végtelen
Azért érdekes lehet a szabálykönyv, gondolom, sok kérdésre választ adna 
|
Akkor pl megállapodtok, hogy a KM is pontokat kap, amik véges számúak...
Szerintem a fordított játék alapötletéből kiindulva, néhány plusz szabály bevezetésével akármelyik játék átalakítható.
/ókyr töredék/
Last edited by Chris; 04-06-2007 at 09:10..
|

04-06-2007, 09:07
|
Member
|
|
|
|
Quote:
Akkor pl megállapodtok, hogy a KM is pontokat kap, amik véges számúak...
Szerintem a fordított játék alapötletéből, néhány plusz szabály bevezetésével akármelyik játék átalakítható.
|
Én mindenesetre kipróbálnám, abból baj nem lehet 
|

04-06-2007, 09:10
|
 |
Member
|
|
|
|
Quote:
Én mindenesetre kipróbálnám, abból baj nem lehet 
|
Én is
Csak a baráti körben nincs olyan vállalkozó szellemű KM, aki bevállalná a mesélést... 
/ókyr töredék/
|

04-06-2007, 11:30
|
Member
|
|
Longevity: 97%
|
|
Nekem elég nehezen elképzelhető az egész szitu, mivel nagy önfegyelmet és egészséges értékrendszert várna a benne résztvevőktől.
A hagymonányos (erősen szabályozott) rendszereknél is gyakoriak a túlkapások, főleg ha a KMi is hajlamos rá. (mondjuk én szabálybéla vagyok, nálam diktatúrás rend van  )
Egy KM-mel meg felesleges kicseszni, túljárni az eszén, mert a korlátlan erőforrások még szabályosan adagolva is erősek, nem hogy érzelmek által vezényelve, pillanatnyi ötlet alapján. szvsz.
|

04-06-2007, 11:38
|
 |
Member
|
|
|
|
Quote:
Originally Posted by Massza Rex
Egy KM-mel meg felesleges kicseszni, túljárni az eszén, mert a korlátlan erőforrások még szabályosan adagolva is erősek, nem hogy érzelmek által vezényelve, pillanatnyi ötlet alapján. szvsz.
|
Ha a KM és a játékosok is poénra veszik (hogy lehetne egy olyan rendszert komolyan venni, ahol te találsz ki képzetségeket, ami pl lehet a "sötétben sunnyogás is"?) akkor nincs sértődés... (szvsz)
/ókyr töredék/
|
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
|
|
Posting Rules
|