egy kis politika...
- Miért van sötétség Magyarországon?
- ???
- Mert a törökök elvitték a holdat, a parlamentben pedig lopják a napot!
*
Mi az a politika
A kisfiút már egy ideje foglalkoztatta a kérdés.
Sokat hallott róla a tv-ben és a rádióban, de nem nagyon értette.
Egyik nap odament édesapjához, és megkérdezte tőle:
- Apa, mi az a politika?
Az apja leültette, és példákkal elmagyarázta...
- Figyelj, fiam. Én hozom haza a pénzt, tehát én vagyok a KAPITALIZMUS.
Anyád ügyel a pénzre, tehát ő a KORMÁNY. Nagyapád ügyel arra, hogy minden rendben legyen,
tehát ő a SZAKSZERVEZET. A babysitter a DOLGOZÓ OSZTÁLY, és mi mindannyian azért dolgozunk,
hogy Te, a NÉP jól érezd magad, és minden rendben legyen. A pár hónapos kisöcséd pedig a közös JÖVŐNK.
A kisfiú elraktározta a hallottakat, és elment aludni. Éjjel arra ébred, hogy az öccse "telerakta a pelenkáját" és sír.
Felkel és szólni akar az anyjának, de az olyan mélyen alszik, hogy nem bírja felkelteni.
Bemegy szólni a babysitternek, de látja, hogy az apja éppen hempereg vele az ágyban,
miközben a nagyapja kukucskál be az ablakon. Senki sem veszi észre, hogy ő is ott van, így visszamegy aludni.
Másnap kérdezi az apja, hogy el tudja-e mondani a saját szavaival, hogy mi is az a politika.
A kisfiúnak eszébe jutnak az éjszaka látottak, s így szól:
- A politika az, amikor a kapitalizmus kihasználja a dolgozó osztályt,
amit a szakszervezet csak tétlenül bámul. A kormány alszik, a néppel senki sem törődik,
és a közös jövőnk nagy sz@rban van...
*
- Mi a különbség a cirkusz és a Parlament között?
- ???
- A cirkuszban okos emberek hülyéskednek, a Parlamentben meg hülye emberek okoskodnak.
*
Egy kubai börtönben három rab beszélget:
- Én azért vagyok itt, mert mindig elkéstem a munkából. Azt mondták, szándékosan lerontom a termelés hatékonyságát.
- Én meg azért ülök, mert mindig hamarabb értem be a munkahelyemre. Azzal vádoltak meg, hogy kapitalista kém vagyok.
- Én pedig azért kerültem börtönbe, mert mindig pontosan érkeztem a munkába. Azzal gyanúsítottak meg, hogy amerikai órát hordok.
*
A demokrácia az, amikor két farkas és egy bárány arról szavaz,mi legyen a vacsora.
*
Meghal az öreg Pista bá'. Mivel nem volt egy túl becsületes ember, a pokolba kerül! Hanem akkor olyan világ volt, hogy még pokolból is kettő volt, egy kapitalista és egy kommunista.
Látja Pista bá, hogy a kommunista pokol előtt hatalmas sor áll. Jobb minél előbb túlesni rajta - gondolja, s bemegy a kapitalista pokolba, ahol senki sem várakozik. Megkérdezi a portást:
- Itt mit csinálnak az emberekkel?
- Bográcsban főzzük őket, vasszegeket verünk a lábukba, és forró zsírral kenegetjük őket.
Mondja az ember, ez nem túl kellemes dolog, elmegy hát a kommunista pokolba. Megkérdezi a portást:
- Hát kérem, itt mit csinálnak az emberekkel?
- Bográcsban főzzük őket, vasszegeket verünk a lábukba, és forró zsírral kenegetjük őket.
- Akkor hogy van az, hogy itt ugyanazt csinálják, és mégis itt ekkora sor áll?
- Hát vagy bogrács nincs, vagy vasszeg nincs, vagy pedig zsír nincs.
*
Kis falu, messze Moszkvától. Soha senki sem jöt oda még a párttól, de egy nap egy elvtárs a Központi Bizotságból betéved a faluba. Mindenki körülveszi, mindenfélét kérdeznek tőle. Egy nagyon öreg néni is szót kér.
- Mit akarsz Mamasa?
- Én már nagyon öreg vagyok, és mielőtt meghalok, szeretném tudni, ki találta ki a kommunizmust, a tudósok vagy a politikusok?
- Hát persze, hogy a politikusok, Mamasa!
- Sejtettem én, mert a tudósok kipróbálták volna előbb a kutyákon!
*
Brezsnyev úgy dönt, hogy a nőtlen fiatal dolgozóknak nyitni kell egy kuplerájt, hogy a munkateljesítményük növekedjen. A kupleráj meg is nyílik, de minden kuncsaft belép, körülnéz, azután már megy is kifelé. A vezető elvtársak jelzik ezt Brezsnyevnek, aki elgondolkodva kérdezi:
- Vajon mi lehet a baj?
Az elvtársak félve kibökik:
- Brezsnyev elvtárs, a nőkkel lehet a baj.
Mire Brezsnyev mérgesen:
- Az ki van zárva, mindegyik legalább ötven éve párttag!
*
- Miért van a méheknek királynõjük?
- Mert ha koalíciós kormányuk lenne, a mézkészítésig nem jutnának el soha.