|
|
 |
Hódító / Queosia forum
http://queosia.com
http://hodito.hu
|
|
Egyéb Minden, ami máshova nem fér |

04-01-2008, 09:25
|
Member
|
|
Activity: 0%
Longevity: 99%
|
|
Quote:
Originally Posted by tulip
Talán realisztikusabb lenne a példa, ha két egymással szembe világító fényforrást néznénk, pl. 600.000 km távolságból. A szakaszfelezőpontban 1 másodperc múlva melyik fénysugár nem jutna el a kettő közül?
|
Gondolkodtam és válaszolnék is magamnak. Az egész kísérlet attól függ, hogy honnan nézzük az időt. Ha kívülről, akkor 1 másodperc múlva találkoznak. Ha a fény szempontjából, akkor pontosan 2 másodperc múlva találkoznak.
Ha jól értem, ez azt jelentené, hogy a fénysebességgel haladó számára az Univerzum minden pontja fixponttá válna.
Ez viszont az jelentené, hogy fénysbességgel haladó számára ugyan abban az állapotban marad az Univerzum, mint amikor elérte a fénysebességet, miközben ő annyit öregedett, amennyi ideig tart az út a fénynek, hogy odaérjen. Kívülről szemlélve viszont az előbbi példában csak 1 másodperc telt el a találkozásig, 2 pedig a "helycseréig". De ez a két kívűlről különböző időpont a fénysebességgel utazó számára egyszerre következett be.
Tehát a fénysebességgel haladó számára a tér úgy változhat, hogy a mozgó tárgyakat helyben hagyná(, legalábbis a haládási irányával párhuzamos sebesség komponensét biztosan). De mi történik, ha szöget alkotnak a fényforrások? Ez azt jelentené, hogy csak azok a fényforrások látszanának, amelyek elegendő ideig világítanának ahhoz, hogy a fényük a vizsgált helyre érjen. Hogy ez igaz-e, azt talán egy csillagász tudná kapásból megmondani. Tehát ha igaz, akkor csak olyan fényt kibocsájtó égitestet lennénk képesek észlelni, amelyek elegendő ideig világítanak. Ha pl. egy égitest 5 milliárd fényévnyire volt tőlünk (esetleg már 3 évmilliárd óta nem világít ez nem számít), csak akkor észlelhetjük, ha legalább 5 milliárd éven keresztül fényt bocsájtott ki.
Last edited by tulip; 04-01-2008 at 10:33..
|

04-01-2008, 09:33
|
Senior Member
|
|
Longevity: 89%
|
|
Quote:
Talán realisztikusabb lenne a példa, ha két egymással szembe világító fényforrást néznénk, pl. 600.000 km távolságból. A szakaszfelezőpontban 1 másodperc múlva melyik fénysugár nem jutna el a kettő közül?
|
Ez így kicsit furcsa...mivel a fénysebesség mindig 1s alatt 300.000km/s így 1sec alatt mindig 300.000km-t fog megtenni, akkor is ha egymás felé haladnak! Tehát 1sec alatt a 2fénysugár találkozni fog!
Egyébként tényleg lég durva, hogy bárhogy is mozgunk a fényhez viszonyíta annak a sebessége ugyanannyi lesz. Ha távolodunk a fényforrástúl 100.000km/órás sebességgel, akkor sem lesz 200.000km/s a fény sebessége, akkor is ugyanúgy 300.k lesz.
BorzalmakVárosa (#199867) 1/A Black Dragon (#3270)
|

04-01-2008, 09:36
|
Senior Member
|
|
Longevity: 96%
|
|
Quote:
Ez ellentmond a tapasztalatnak.
|
Épp az a lényeg, hogy ez a tapasztalat
Ahogyan a kvantummechanika is ellentmond a tapasztalatnak, a fény se úgy működik, ahogy működhetne 
|

04-01-2008, 09:40
|
Senior Member
|
|
Longevity: 89%
|
|
Quote:
Gondolkodtam és válaszolnék is magamnak. Az egész kísérlet attól függ, hogy honnan nézzük az időt. Ha kívülről, akkor 1 másodperc múlva találkoznak. Ha a fény szempontjából, akkor pontosan 2 másodperc múlva találkoznak.
|
ha én vagyok a fény(    )....
A fénysebesség a fény haladása mellett is 300.000km/s. Az MINDIG annyi. Így szerintem nem érdemes 2 fényforrásból indult fény egymáshoz viszonyított sebességéről, és a megérkezés idejéről. (Szerintem....)
BorzalmakVárosa (#199867) 1/A Black Dragon (#3270)
|

04-01-2008, 12:33
|
Member
|
|
Longevity: 99%
|
|
Quote:
Tehát ha igaz, akkor csak olyan fényt kibocsájtó égitestet lennénk képesek észlelni, amelyek elegendő ideig világítanak. Ha pl. egy égitest 5 milliárd fényévnyire volt tőlünk (esetleg már 3 évmilliárd óta nem világít ez nem számít), csak akkor észlelhetjük, ha legalább 5 milliárd éven keresztül fényt bocsájtott ki.
|
Miért kellene 5milliárd évig világítania? Nem kell egy dedikált csatorna, elég hogy valamikor 5MRD éve ki lett sugározva, innen már megy a maga útján.

04-01-2008, 12:40
|
 |
Member
|
|
Longevity: 95%
|
|
Quote:
Originally Posted by Valezius
Épp az a lényeg, hogy ez a tapasztalat
Ahogyan a kvantummechanika is ellentmond a tapasztalatnak, a fény se úgy működik, ahogy működhetne 
|
A kvantummechanika nem mond ellent a tapasztalatnak.
csokis-keksz (#410152)
tiramisu (#394553)
|

04-01-2008, 12:52
|
Senior Member
|
|
|
|
Quote:
Originally Posted by tdomo
A kvantummechanika nem mond ellent a tapasztalatnak.
|
Gondold át hogy értettem  szerintem egyértelmű...
|

04-01-2008, 13:28
|
 |
Member
|
|
|
|
Quote:
Originally Posted by Valezius
Gondold át hogy értettem  szerintem egyértelmű...
|
Akkor olvasásból most lettem ülj le egyes.  Az az egyértelmű, hogy innom kell egy kávét, mert különben csúnya vége lehet a napnak...
csokis-keksz (#410152)
tiramisu (#394553)
|

04-01-2008, 14:38
|
 |
Member
|
|
|
|
Asszem valahol ott lehet a gond tulip érvelésével, hogy az időt állandónak veszi, pedig ez nem így van.
(és most hogy így jobban belegondolok, hogy ha az időt az időt nem állandónak vesszük, akkor elvileg ha egy koordináta-rendszerben ábrázoljuk valaminek a mozgását, akkor bejön egy negyedik tengely is, nem?)
|

04-01-2008, 14:41
|
Senior Member
|
|
|
|
Quote:
Originally Posted by AndrewB
Asszem valahol ott lehet a gond tulip érvelésével, hogy az időt állandónak veszi, pedig ez nem így van.
(és most hogy így jobban belegondolok, hogy ha az időt az időt nem állandónak vesszük, akkor elvileg ha egy koordináta-rendszerben ábrázoljuk valaminek a mozgását, akkor bejön egy negyedik tengely is, nem?)
|
Apáczai napokon láttam egy remek előadást erről. Azt rajzolgattuk, hogy egy 1dimenziós egyenes mentén hogy mozogna az űrhajók.
Az első felében gondoltam, hogy majd megszerkesztjük a koordináta rendszert, aztán kiderült, hogy olyat nem lehet csinálni 
|
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
|
|
Posting Rules
|