|
|
 |
Hódító / Queosia forum
http://queosia.com
http://hodito.hu
|
|
Egyéb Minden, ami máshova nem fér |

01-12-2009, 19:33
|
![[HTPA]GeeForce's Avatar](image.php?u=2817&dateline=1283089292) |
Senior Member
|
|
Activity: 0%
Longevity: 91%
|
|
Az egész arról szól, hogy az emberek egymásra acsarkodjanak, miközben a háttérben mennek az oltári nagy szélhámosságok, mert amig másokkal foglalkozol, addig nem öket kémleled...
Ha az embereknek kinyílna a szemük végre, hogy mit művel ez a sok majom ott fent, rögtön bedobnak valamit... Mindegy mit, csak egymást piszkálja a lakosság. A legáltalánosabb ilyen fegyverek közé tartozik a cigány-magyar dolog. De nem lehet minden héten cigányozni meg nácizni, ezért a lakosságot más klisével kell egymás ellen hangolni. Ilyen klisék például a vidék-főváros... a gazdag-szegény... stb stb. Most is éppen egy ilyen klisét tekertek be, most éppen a légszennyezők-környezetkímélők műsor megy, mert én jól beszólok annak, aki füstöl, és emiatt én nem tuidok közlekedni, ő meg majd jól visszaszóll, hogy ha ő nem füstöl, akkor meg megfagy...
Miért nem beszélünk a gázról? Pillanatok alatt át lehetne állítani Magyarországot arra, hogy ne kelljen gáz. Vagy csak a töredéke. A szélmalom pl egész olcsó, és ha fúj a szél, ingyen jön az áram. Napkollektorok... vízierőművek... illetve akár egy kisebb atomerőmű felépítése. Mind mind megoldás lenne arra, hogy a rohamosan fogyó megnemújuló energiaforrásokat megújulóra cseréljük.
Vagy ha már gáz kell mindenáron... Miért engedjük meg, hogy a szerbek átfúrjanak Magyarország alá? Mert effektíve azt a kevés gázt is a térképre rajzolt határ innenső oldala alól húzzák el, mert egybefüggő telepet alkot odalent a gáz a föld alatt. És nálunk lenne elméletileg a nagyobb része...
Jut eszembe, gáz. Miért adtuk el Kanadának (jól emlékszem? Kanadának adtuk el? javítson ki valaki, ha másnak) vagy kinek a gázlelőhelyünket?
Szóval kismillió megoldás lenne, hogy az oroszok pofájába röhögjünk, és ballisztikus ívben beintsünk nekik, és csak ennyit mondjuk, amikor elzárják a csapot: "Tudjátok mit? tartsátok meg..." És mindezt egy pofábaröhögéssel megfűszerezve.
Az EU nem tudja mit tegyen? Könyörög? Meg fenyegetőzik? Ezek totál hülyék? A 21. században lehet háborút vívni egyetlen pisztoly elsütése nélkül... Mit kéne tenni? Kivonni az összes európai tőkét Oroszországból, és leülni tárgyalni az arabokkal, hogy őtőlük jöjjön a kraft...
A nagy orosz medve úgy bedőlne, hogy innen lehetne hallani a recsegést... Nem mondok sokat, 2-3 hónap, és itt kunyermálnának az EU ajtaján, hogy létszi-létszi, vegyünk tőlök egy kis gázt, mert nincsen lóvéjuk, és ők már nem tudnak mit csinálni azzal a sokkal...
És hogy ez hogy jön a témához? Hát úgy, hogy ha nem lennének a fejeseink (és az EU fejesei) töketlenek, és nem kasszíroznának milliós (milliárdos?) kenőpénzeket az orosz gázlobbitól, akkor NEM lenne gázprobléma, és NEM lenne szmogriadó sem, mert semmit nem kéne korlátozni, és a Pistabácsi nem fűtene be otthon újságpapírral, faszénnel, olajjal, műanyagbögrével, és bakelitlemezzel.......!
És nem acsarogna egymásra újra a város, és a vidék........ Hát így jönnek össze a dolgok.
Last edited by [HTPA]GeeForce; 01-12-2009 at 19:36..
|

01-12-2009, 19:50
|
Member
|
|
Longevity: 93%
|
|
Quote:
Originally Posted by [HTPA]GeeForce
Az egész arról szól, hogy az emberek egymásra acsarkodjanak, miközben a háttérben mennek az oltári nagy szélhámosságok, mert amig másokkal foglalkozol, addig nem öket kémleled...
[...]
És hogy ez hogy jön a témához? Hát úgy, hogy ha nem lennének a fejeseink (és az EU fejesei) töketlenek, és nem kasszíroznának milliós (milliárdos?) kenőpénzeket az orosz gázlobbitól, akkor NEM lenne gázprobléma, és NEM lenne szmogriadó sem, mert semmit nem kéne korlátozni, és a Pistabácsi nem fűtene be otthon újságpapírral, faszénnel, olajjal, műanyagbögrével, és bakelitlemezzel.......!
És nem acsarogna egymásra újra a város, és a vidék........ Hát így jönnek össze a dolgok.
|
Ugyan csak nem kötöszködésnek, de:
Én sem szeretem se a politikát, se a politikusokat, se azt amit csinálnak, se semmit ezzel kapcsolatban, és nem is szoktam politizálni, de azért ne essünk a ló túloldalára. Bármennyire is nem így tűnik, valószínűleg jobban átlátják azt amit csinálnak, mint Te, vagy én vagy a KisPistike aki a bakelitlemezzel fűt és teljesen biztos vagyok benne, ha nem is találják meg mindig a legjobb megoldásokat, jobbakat találnak mint amit a legtöbben találnának...
Ez olyan mint a sakk...Van egy kezdő játékos, és egy haladó. A haladó a mostani politikusok. Nem találják meg szinte soha a legjobb lépést, de mindenképpen jobbat találnak egy amatőr játékos...
Persze, félre ne értsetek, senkit sem szeretnék leamatőrözni semmilyen téren, de azért gondoljunk már bele... 
|
The Following User Says Thank You to Dus For This Useful Post:
|
|

01-12-2009, 19:56
|
Senior Member
|
|
Longevity: 90%
|
|
Azt mondom, tessék kivenni egy kis szabadságot, és ha másért nem is, az egészségetek védelméért kiruccanni vidékre! A nyugalomba, a friss és tisztább levegőbe!
BorzalmakVárosa (#199867) 1/A Black Dragon (#3270)
|
The Following 3 Users Say Thank You to vityu For This Useful Post:
|
|

01-12-2009, 20:18
|
 |
Member
|
|
Longevity: 95%
|
|
Quote:
Originally Posted by Dus
Valóban félreérthető az a rész, amit Vityu beidézett, úgyhogy nyugi
"Egyáltalán miért van szmogriadó? Csernobilkor sem volt (...szmogriadó), holott pont errefelé hozta a szél a cuccot......."
Amit beraktam részt, az pont oda illik, mert visszautaltál az előző mondatodra, ahol az volt a tárgy
(Mielőtt félreértenéd, nem, nem beléd kötni akartam, vagy kioktatni Téged, csak szerintem is félreértelmezhető, és lehet, hogy ezt Te nem vetted észre, hát felhívom rá a figyelmed!)
|
Az is beleillene, hogy:
"Egyáltalán miért van szmogriadó? Csernobilkor sem volt (...riadó), holott pont errefelé hozta a szél a cuccot......."
Aki szeretné, az megérti 
|

01-12-2009, 20:21
|
Senior Member
|
|
Longevity: 90%
|
|
Quote:
Originally Posted by Andrew
Az is beleillene, hogy:
"Egyáltalán miért van szmogriadó? Csernobilkor sem volt (...riadó), holott pont errefelé hozta a szél a cuccot......."
Aki szeretné, az megérti 
|
Csakhogy Csernobilkor VOLT riadó... Felhívták mindenki figyelmét, főleg a terhes anyákét, hogy lehetőleg ne tartózkodjanak szabad levegőn...tudom, mert én akkor voltam a láthatáron...Hallottam, hogy mennyire paráztak ettől akkor otthon...
BorzalmakVárosa (#199867) 1/A Black Dragon (#3270)
|

01-12-2009, 20:29
|
 |
Junior Member
|
|
Longevity: 84%
|
|
Bizony, hogy volt riadó és készültség...nem is akár milyen... én akkor voltam sorkatona és ráadásul Híradós...
|

01-12-2009, 21:00
|
Senior Member
|
|
|
|
Quote:
Originally Posted by vityu
Csakhogy Csernobilkor VOLT riadó... Felhívták mindenki figyelmét, főleg a terhes anyákét, hogy lehetőleg ne tartózkodjanak szabad levegőn...tudom, mert én akkor voltam a láthatáron...Hallottam, hogy mennyire paráztak ettől akkor otthon...
|
Igen, volt riadó (vagy hát nem egészen, csak féligmeddig, mert utólag riadóztatták a jónépet). Teljesen hasonló a mostanihoz (csak akkor mégjobban megkéstek, de azért a késéssel most sem spóroltak). Most azt mondták, hogy ... MOST!... kezdődik a szmogriadó, holott már napokkal előtte felhívhatták volna a lakosság figyelmét, hogy előfordulhat, hogy lesz ilyen, legyenek kedvesek felkészülni.
Az akkori is hasonló volt. (Én akkor már megvoltam.) Felrobbant, majd a légáramlat elkezdte teríteni európa közepét. Majd amikor már Magyarország is kapta az adagot (tehát a jelzett "cucc" már az ország felett volt bőven), akkor hirtelen bemondták, hogy .... MOST!!!... akkor veszély van, húzzál haza, ne tartózkodj kint. Köszi. Ha meg már előtte kint tarózkodtál 2-3-4-X órát, aztán 2 hónap múlva elvetéltél, vagy halva született a gyereked... Akkor pont annyit közöltek, amennyit most közöltek. "Ja, bocsika..."
Lehetett volna szólni előre akkor is, és most is. De nem tették meg. Ez a párhuzam. És nem az a ynomorult "riadó" szó, amin a kiakadás történt.
Hanem az, hogy palira veszik a lakosságot, és a sok flótás meg csak ugrál, ahogy fütyülnek... Mert már annyi értelem se csillan a lakosság nagyrészének a szemében, hogy legalább egy alap kérdés megfogalmazódna benne, hogy "hogy is van ez?".
Nem. Inkább eladjuk a gázmezőnket idegeneknek, hogy ne mi termeljük ki, mert veszteséges kitermelni... (Igen? Azok, akik megvették, azok hogyhogy nyereséget produkálnak belőle? Hát én ezt nem értem......... -no comment.)
Ok, eladtuk. Ok, nem kell ide az arab gáz, meg semmilyen gáz sem kell. Jöjjön csak a finom orosz gáz. Amit az ukránok lefölöznek. Ha egyátlalán megkapták... (Erős a gyanúm, hogy amit "elloptak", annak a nagyrészét oda se nyomta az orosz.) De ez most lényegtelen. A lényeg az, hogy ha nem tennék ki az okosok, vagy a felmerült példával élve, nevezzük őket "haladóknak", az országot ennyire függővé az egyoldalú orosz kiszolgálástól, akkor nem lenne gázprobléma.
De ha már gázprobléma van, és nincs elég. És nem kapunk. És a tárolóoink kifogyófélben vannak. És a saját gázunk sem a miénk már. Miért is adjuk el másnak? Oké, nemes gesztus másoknak segíteni, de miért kell ezt magyar lakosoknak elszenvednie? Na mindegy. Térjünk vissza oda, hogy ha nem lennének a haladóink ennyira amtőrök (illetve hát vágom én, hogy haladók, cask ugye a sok sok kenőpénz miatt nem igazán villogtatják a tudásukat!!..), akkor nem lenne gázprobléma. Ha nem lenne gázprobléma, nem lenne káros füstképződés sem a szemétégetésből. Ha nem lenne füstölés, nem lenne ekkora szmog sem. Ha nincs szmog, nincs szmogriadó sem.......
Úgyhogy sajnálatos módon, bármennyire is szeretnénk elfeledkezni róla, a gázkérdés, a hazai politika, a külföldi politika, az egész EU politikája összefügg azzal, hogy az arcodba mondják 11 óra 3 perc 49 másodperckor, hogy ... MOST!!!... akkor márpedig szmogriadó lesz, nem feledkezhetünk meg róla. Ráadásul átgondolatlan, idióta szabálykerettel. Punktum...
Ismét köszönjük.
Last edited by [HTPA]GeeForce; 01-12-2009 at 21:05..
|

01-12-2009, 21:05
|
Member
|
|
Longevity: 96%
|
|
Quote:
Originally Posted by vityu
Nem vagy tisztában a szmog jelentésével, és még hangoztatod is! Semmi, de semmi köze a radioaktivitáshoz, pláne, hogy az ősszel volt, és olyankor NINCS ilyen típusú szmog, mivel egyik előfeltétele az alacsony hőmérséklet!
szerintem olvass egy kicsit utána.
|
Ha az az alatt Csernobilt értetted, akkor erősen tévedsz, mivel az tavasszal (egészen pontosan április végén) történt...
|
|

01-12-2009, 21:33
|
Senior Member
|
|
|
|
Quote:
Originally Posted by Croissant
Ha az az alatt Csernobilt értetted, akkor erősen tévedsz, mivel az tavasszal (egészen pontosan április végén) történt...
|
Ez igazán építő jellegű volt, ugyanis pontosan így történt, ahogy leírtad.
Szeretném kiegészíteni, csak Vityu kedvéért:
A baleset egy kísérlet miatt történt meg, amit 1986. április 26. szombat hajnali 0:28:00 órakor kezdtek meg. (Illetve a tevékeny előkészületeket belevéve már április 25-én, pénteken délután...)
A kísérlet:
Diatlov* kiadta az utasítást a kísérlet megkezdésére. A kivitelezők maguk kívánták irányítani a reaktort a fantáziátlan automatika helyett. A zóna üzemzavari hűtőrendszert - szabálytalanul - már pénteken 14.00 órakor kiiktatták. 26-án hajnalban pedig Diatlov engedélyével kikapcsolták azt az automatikát is, amelyik a hatalmas méretű reaktor teljesítmény-sűrűségének egyenletességét szabályozta.
Hogy biztosak legyenek, a megengedett érték fölé növelték a hűtővíz keringetési sebességét. Emiatt a víz lehűlt és csökkent a reaktorban termelődő gőz mennyisége. Mikor azután az 1,6 GW teljesítményt a tervezett 0,7 GW-ra kezdték csökkenteni, a reaktor pozitív üregtényezője miatt a teljesítmény a vártnál nagyobb mértékben csökkent: 0,03 GW-ra esett vissza. Egy napot kellet volna várni, hogy a felhalmozódott 135I és 135Xe elbomoljon, és elmúljon a xenonmérgezés okozta instabilitás.
Alexej Akinov és Leonid Toptunov, a két operátor a szabályzatra hivatkozva habozott, de Diatlov rájuk parancsolt, hogy a szabályozórudakat még jobban húzzák ki. Így a reaktorteljesítményt 0,2 GW értéken sikerült stabilizálni. (A szabályzat tiltja a reaktor üzemeltetését 0,7 GW hőteljesítmény alatt.) Az alacsony hőteljesítményre gondolva lecsökkentették a hűtővíz keringetésének sebességét.
A számítógép által utolsóként kinyomtatott adat: 0,2 GW.
Végre elkezdődött az igazi kísérlet. Az operátor kiiktatja a SCRAM (biztonságvédelmi) automatikát is, ami a neutronszám gyors növekedése esetén magától leállítaná a reaktort. (Ez a művelet is messzemenően szabálytalan volt. Egy korszerű erőmű esetében ez fizikailag is lehetetlen.) Ezután kikapcsolják a második turbina generátorát is, hiszen a kísérlet célja az volt, hogy áramkimaradás esetén is biztosítsák a reaktor hűtését.
Alig telik el 20 másodperc, a turbina gőzfelvételének kiesése miatt a hűtővíz hőmérséklete emelkedik, következésképp a szabályozórudak automatikusan megindulnak lefelé. Ez azonban azt eredményezi, hogy a rudak csatornájában a víz helyét grafit foglalja el (B helyzet), ami a reaktor teljesítményét több százalékkal megnöveli.
A katasztrófa kezdete: 1986. április 26. szombat hajnal 1:23:40.
A kezdet:
A pozitív visszacsatolású reaktor hőteljesítménye 20 másodperc alatt 0,20 GW-ról 0,32 GW-ra ugrik. Ezt látva Akimov operátor megnyomja a vészleállás gombját.
A hőteljesítmény eléri az 1,4 GW értéket. A reaktor helyenként szuperkritikussá válik prompt neutronokra is, ezáltal szabályozhatatlan lesz. A hirtelen túlhevülés miatt fellépő hőtágulás elgörbíti a szabályozórudak fémcsatornáit, így a süllyedő szabályozórudak félúton elakadnak.
A hőteljesítmény már 3 GW. A hűtővíz egyre nagyobb mennyisége forr el. Bekövetkezik, aminek a lehetőségét Tellerék már az ötvenes években (Wigner Jenő és John Archibald Wheeler meg már az 1940-es években...) megjósolták: pozitív üregtényező miatt a láncreakció az egész reaktorban megszalad.
Az egyenlőtlen hőtágulás miatt felnyílnak a fűtőelempálcák.
A fűtőelemek hődeformálódása eltöri a hűtőközeg csöveit. A hirtelen fejlődött gőz nyomása gőzrobbanást idéz elő, föltépve a reaktor fedelét.
A katasztrófa csúcspontja: 1986. április 26. szombat hajnal 1:24:00 - 1:26:00.
A csúcspont:
A víz 1100 °C felett hidrogéntermelő kémiai reakcióba lép az uránrudakat burkoló cirkónium-ötvözettel. A törések miatt a víz érintkezésbe kerül a grafittal is, ami szintén éghető szén-monoxid és hidrogén gáz fejlődéséhez vezet:
Zr + 2 H2O = ZrO2 + 2 H2,
C + H2O = CO + H2.
A gyúlékony H2 és CO a külső levegő oxigénjével érintkezve felrobban. Ez a második, kémiai robbanás lesodorja az épület tetejét is. A grafit a levegőn meggyullad, füstje radioaktivitással szennyezi be az épületet, és annak egyre nagyobb környékét. Valerij Komjencsuk technikus a tető beomlása, Vladimir Sasenok villamosmérnök a robbanás következtében támadt tűz miatt azonnal meghalt.
A reaktor belsejében a hőmérséklet elérte a 3000 °C-ot. A hasadási termékek az üzemanyagból az égő grafitba diffundáltak, onnan pedig a levegőbe jutottak: az összes radioaktív nemesgáz (85Kr, 135Xe), továbbá a mozgékony alkálifém-ionoknak (137Cs) és az illékony jódnak (131I) mintegy 20 %-a. A többi nehézkesen diffundáló radioaktív fémeknek (89Sr, 90Sr, 239Pu) csak 4 %-a jut ki a környezetbe. (Sajnos, az állati-emberi szervezet nem tesz különbséget Cs és K között. A Ca-tól azonban megkülönbözteti a Sr-ot: a szervezetbe beépülő Sr/Ca arány a táplálékban mérhető Sr/Ca aránynak csak 20 %-a volt.)
A grafittűz 10 napon át égett, ezután sikerült bórozott homokkal és ólommal elfojtani. A bór célja a neutronok elnyelése, az ólom pedig megolvadva a levegőt zárja el a reaktortól. Ezalatt 4 EBq (4.000.000.000.000.000.000 Bq) aktivitás szabadult ki a légkörbe, ami 400-szorosa volt a hirosimai atombomba által a levegőbe juttatott radioaktivitásnak, és megközelítette egy nagy hidrogénbomba kísérleti robbantásakor a légkörbe kerülő aktivitás nagyságát.
Egy kis adalék arról, hogy Vityu szerint volt riadó:
Rizskov miniszterelnököt még szombaton 18 órakor értesítették a csernobili balesetről, ő vasárnap 11 órakor - saját vezetésével - kormánybizottságot hozott létre, amely elindította a szerencsétlenség kivizsgálását és a károk csökkentését. Április 27-én, vasárnap Valerij Legaszov a kivizsgálóbizottság szakmai elnökeként a helyszínre repült. Hétfőn reggel az 1600 km-re fekvő svéd FOSMARK atomerőműhöz munkába érkező dolgozók ruháját a sugárzást mérő kapu belépéskor radioaktivitással szennyezettnek találta. A svédek a szélirány alapján csakhamar rájöttek, hogy a radioaktivitás nem svéd atomerőműből származik, hanem délről jön. Ők a közeli, litvániai Ignalina atomerőműre gyanakodtak és diplomáciai úton felvilágosítást kértek Moszkvától. A TASSZ hírszolgálati iroda hétfőn 9 órakor adta ki az első jelentést.
Pénteken kezdték el, szombat hajnalban már robbant is, és az első jelentés következő héten hétfőn délelőtt került napvilágra, amit nálunk hétfő délután mondtak be...
Remélem, ez a kis szösszenet meggyőzte a kétkedőket arról, hogy a "haladók" ballisztikus ívben köpnek rá, hogy a "kezdők" hogyan érzik magukat, felőlük meg is dögölhetünk...
*Anatolij Diatlov, atomerőmű főmérnök
Last edited by [HTPA]GeeForce; 01-12-2009 at 21:42..
|

01-12-2009, 22:22
|
Member
|
|
Longevity: 99%
|
|
Nem egészen értem, mi köze ennek a szmogriadónak a gázügyekhez. 2 héttel ezelőtt ugyanilyen volt a szmogszint, de akkor még csak fontolhatták a szmogriadót - ekkor még volt rendesen gáz. De olyankor is rendszeresen előfordul hasonló mértékű szmog, amikor nincs fűtési szezon (pl. nyáron), és akkor nem lehet azt mondani hogy a tönkrement bácsik bakelittel fűtik a kis kunyhójukat, és emiatt fuldoklik kétmillió ember.
Szóval értem én hogy most ez a két slágertéma, de nem kellene összemosni őket.
Az ilyen paranoiás (bocs, Gee...) vélemények, hogy az egész szmogriadó azért van hogy egyesek elrejthessék a disznóságaikat, pedig értelmetlenek és nevetségesek. Hogy mást ne mondjak, ha így lenne, akkor az év 365 napjából 365 (szökőévekben +1) szmogriadóban telne
Számomra egyszerű a képlet: mindegy hogy kinek a hibájából, de a légszennyezettség meghaladt egy kritikus szintet, ezért meghirdették a szmogriadót és kész.
Nagyon sajnálom azokat az autófüggőket akik ettől kikészültek, de higgyék el nekem hogy néhány nap kényelmetlenség megéri hogy tisztább legyen a levegő. Értem én hogy az autó jó meg kényelmes, de az asztma meg az allergia (hogy a többi légúti betegségről ne beszéljek) viszont baromi rossz...
|
The Following 7 Users Say Thank You to laci For This Useful Post:
|
|
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
|
|
Posting Rules
|