Hódító / Queosia forum
Hódító / Queosia forum
http://queosia.com
http://hodito.hu

Go Back   Hódító / Queosia forum > Hódító / Queosia forum > Általános beszélgetések > PC (hardver, szoftver, játékok stb.)

PC (hardver, szoftver, játékok stb.) Minden, ami számítógép. Kedvenc játékod megbeszélése, segítségkérés hardverügyben stb.

Reply

Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 10-22-2006, 20:46
Csokibácsi Csokibácsi is offline
Member

Activity: 0%
Longevity: 99%

Quote:
Originally Posted by penge555 View Post
Monitorhoz 3 év garancia van írva. Hány pixelhibánál cserélik vissza?
A legtöbb gyártó a szabvány alapján dönti el, hogy mennyi és milyen típusú pixelhiba esetén cserélnek. Legtöbb, mert pl. a Samsung 3 napon belül egyetlen darab hibás subpixel esetén is cserél.
A Philips-nél nem tudom, hogy megy ez, mindenestre idemásolom Neked a szabványt. Jó száraz, valami innivalót készíts magad mellé.

A szabvány négy különböző hibát különböztet meg, melynek definíciói az alábbiak:
Első típusú: A maximum fényerő parancsra adott átlagos pixel válaszreakciónak nagyobb, mint 75%-ával való reagálása a minimum fényerő parancsra (mindig fényesen világít).
Második típusú: A minimum fényerő parancsra adott átlagos pixel válaszreakciónak kevesebb, mint 25%-ával való reagálása a maximum fényerő parancsra (mindig sötét marad).
Harmadik típusú: Egyéb nem első vagy második típusú hiba, például egy beragadt subpixel. Az aktív mátrix LCD kijelzőknél minden egyes pixel pozíción 3 folyadékkristály cella helyezkedik el. Ezeknek a vörös, zöld és kék subpixeleknek (al-pixel) az együttes működése teszi lehetővé a teljes színskála megjelenítését. Minden egyes cellát egy egyedi tranzisztor vezérel, mely közvetlenül a cella felett található. A tranzisztor meghibásodásakor az adott képpont mindig vörösen, zölden vagy kéken világít. (A tapasztalatok szerint ez a leggyakrabban előforduló hiba.)
Csoporthiba: Kettő vagy több hibás pixel egy 5x5 képpontos területen.

Ezen kívül a csoporthiba szabály kimondja, hogy nem lehet több mint kettő hibás fényes vagy sötét pixel egy 5 képpont sugarú területen. Szintén hibásnak számít az a kijelző, ahol egy 5x5 képpontos területen 2 vagy tövv vörös, zöld vagy kék pixel fordul elő.
ISO 13406-2 Class II szerint az elfogadott hibák száma típusonként 1 millió pixelre vonatkoztatva:
1. típus - 2 db
2. típus - 2 db
3. típus - 5 db
4. típus - 2 db
Például egy 1024x768 felbontású kijelzőn (786.432 pixel) a következő még elfogadhatónak tekinthető. Első típusú (fényes) pixelek száma = 2 x 786.432 / 1.000.000 = 1,57 Második típusú (fekete) pixelek száma = 2 x 786.432 / 1.000.000 = 1,57 Harmadik típusú (vörös/zöld/kék) pixelek száma = 5 x 786.432 / 1.000.000 = 3,93 Tehát 2 mindig fényes pixelt már nem enged meg a szabvány 1024x768 felbontású kijelzőn.

A maximum engedélyezett hibák száma 1024x768 felbontású kijelzőn (első + második + harmadik típusú): 5 képpont hiba, melyből maximum egy lehet fényes, egy sötét és három vörös, zöld vagy kék.

Ezen kívül a csoporthiba szabály kimondja, hogy nem lehet több mint kettő hibás fényes vagy sötét pixel egy 5 képpont sugarú területen. Szintén hibásnak számít az a kijelző, ahol egy 5x5 képpontos területen 2 vagy több vörös, zöld vagy kék pixel fordul elő.
Old 10-23-2006, 15:14
penge555
Guest

Longevity: 0%

hmm majdnem mintha kínai szöveget olvastam volna
De tőbbé kevésbé értettem.
Még 1 kérdés.. Ha az ablakkal szembe van a monitor (napközbe éri a napfény)
nem árt neki?
Reply With Quote
Old 10-23-2006, 20:10
Member

Quote:
Originally Posted by penge555 View Post
Még 1 kérdés.. Ha az ablakkal szembe van a monitor (napközbe éri a napfény)
nem árt neki?
A napból érkező ultraibolya sugárzás a tranzisztorok tömeges meghibásodását okozza, a röntgensugárzás pedig az inverter hibáját idézheti elő.
Napkitörés idején az erős mágneses vihar drasztikusan emeli a meghibásodás esélyét, ilyenkor, ha kinyitod az ablakot és nincs a monitorod ólomdobozban, a tranzisztorok egyszerűen felrobbannak. A detonáció ereje a monitort darabokra tépi és a repeszek jó eséllyel megölnek Téged. A folyamat során melléktermékként több tucatnyi pixelhiba keletkezik.

Természetesen nem árt neki :P
Old 10-25-2006, 21:27
penge555
Guest

Longevity: 0%

Quote:
Originally Posted by Csokibácsi View Post
A napból érkező ultraibolya sugárzás a tranzisztorok tömeges meghibásodását okozza, a röntgensugárzás pedig az inverter hibáját idézheti elő.
Napkitörés idején az erős mágneses vihar drasztikusan emeli a meghibásodás esélyét, ilyenkor, ha kinyitod az ablakot és nincs a monitorod ólomdobozban, a tranzisztorok egyszerűen felrobbannak. A detonáció ereje a monitort darabokra tépi és a repeszek jó eséllyel megölnek Téged. A folyamat során melléktermékként több tucatnyi pixelhiba keletkezik.

Természetesen nem árt neki :P
hmm De úgy hallotam hogy TFT monitornál kifakulnak a színek ha éri sokat a napfény.
Reply With Quote
Old 01-10-2007, 21:06
Cece Cece is offline
Member

Én most cseréltem le a monitoromat és naon teccik (LG 19'' Flatron Wilde 16:9)
Igaz, nem tervezem napoztatni.
Szal én nem töröm rajta a fejem + nem is számítógép csupán egy része, de attól remélem nem off
Az érdekelne igazán, hogy másnak van e és mik a tapasztalatai.
Reply With Quote
Old 01-10-2007, 21:45
Member

A tranzisztorokat, de még a kristályokat sem érdekli, hogy napfény vagy neonfény vagy a gyufa lángjának elsöprő erejű fénye éri-e őket, szóval nem para :P

Kivétel: atomvillanás a közelben

Last edited by Csokibácsi; 01-10-2007 at 21:49.. Reason: except
Reply With Quote
Old 01-12-2007, 15:00
tdomo's Avatar
tdomo tdomo is offline
Member

Longevity: 95%

Quote:
Originally Posted by Cece View Post
Én most cseréltem le a monitoromat és naon teccik (LG 19'' Flatron Wilde 16:9)
Igaz, nem tervezem napoztatni.
Szal én nem töröm rajta a fejem + nem is számítógép csupán egy része, de attól remélem nem off
Az érdekelne igazán, hogy másnak van e és mik a tapasztalatai.
Nekem is egy LG 19" Flatron monitorom van igaz nem widescreen, és nagyon meg vagyok vele elégedve, már három hónapja megvan és eddig még sehol egy pixelhiba.

Kíváncsi lennék kinek mi a véleménye, melyik a jobb:
- Egy 64 bites AMD
- Egy Intel két magos processzor
Reply With Quote
Old 01-12-2007, 17:57
Member

Quote:
Originally Posted by tdomo View Post
Kíváncsi lennék kinek mi a véleménye, melyik a jobb:
- Egy 64 bites AMD
- Egy Intel két magos processzor
Jelenleg az Intel Core 2 Duo.
Old 01-18-2007, 20:06
FJORD FJORD is offline
Member

Longevity: 95%
Lightbulb

Szia mindenkinek.
Egy kis segítségre lenne szükségem.
Egy laptopot kell vásárolnom a melomhoz. Nézegettem, öket, de dunsztom sincs mi a különbség a corel duo T2300, corel2duo T2500, corelsolo T2300 mindegyiknél 1660 az óra jel(gondolom ezt jelőli), Pentium M 1700, 2000 és társai, Amd turion.

250-300000 Ft keret van rá, Munkához kell. Hálozatban is dolgozom egyszerre sok program futna rajta, és valszeg a XP mellé egy linux is kerülne, mivel mobil is vagyok, wifi, bluetooth iskell.

Előre is köszi
Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules