Mivel már eszembe jutott nekem is, de mint kiderült többeknek (kiemelem Toto-t, akire emlékszem, hogy ma megjegyezte ezt, nehogy az legyen hogy ötletet lopok!), hogy kéne egy kis tengeri kaland.
Saját ötleteimmel kiegészítve, összefoglaló jelleggel az alábbiak színesíthetnék a palettát:
Képzettségek:
Úszás
Annyi, hogy a vizeken lehetne hajó nélkül is mozogni.
Korlátozás: Sekély tengerben 50 MP/négyzet, mély tengerben 250 MP/négyzet, jeges tengerben egyáltalán ne lehessen úszni.
Ezekkel a számokkal nagyjából kiküszöbölhető, hogy messze elúszhasson valaki (tehát a hajónak továbbra is megmaradna a távolsági közlekedésben való szerepe) - természetesen vízbe ne lehessen varázsolni; nincs felfrissülés = nincs végtelen úszás.
Viszonylag reális, hiszen a kisebb távokat, két félsziget közötti keskeny tengerszakaszt át lehetne úszni, hiszen aki megtanult úszni, annak a valódi életben sem kottyan meg párszáz méter, akár tengervízben sem.
Előfeltétel:
20-as karakterszint
extra erő (vízben mégiscsak nehezebb mozogni, mint szárazföldön)
Viziharc
Vízben is tudnál harcolni. (Nyilván nem mindne fegyverrel, de majd a későbbiekben ez alakítható. Pl puskával nem igazán lehet alapból sem vízben/víz alatt lövöldözni....)
Előny: Lentebb megtudod.

(meg tudod ölni a Halat, meg a Cápát)
Maluszok:
sebzésed fele akkora (mivel a vízben nehezebb nagyot ütni)
egy támadással kevesebbszer ütsz/kör (tehát ha eddig 1-et tudtál támadni, egyet se fogsz tudni, bár 20-as szinten szerintem mindenkinek lesz dupla támadása!), ha kettőt, akkor vízben csak egyet tudsz, ha már 3-at tudnál, akkor vízben csak kettőt. (Lévén nehezebb mozogni = lassabb.)
Előfeltétel:
20-as karakterszint
Extra erő
Úszás
Mobok:
Hal
Sima tengeri hal, amit halászákor kifoghatsz.
Vízbe merülve megtámadhatod. (csak te a halat)
Hal értékei:
10-11 ÉP
2-3 sebzés
(permanens páncél varázslat) - ezt nem tudom máshogy megfogalmazni jelenleg, arra akarok célozni, hogy bár kicsi ÉP-je van, tehát könnyen ölhető, azért mégiscsak jobban otthonvan a vízben, mint te. Értsd: bár ha eltalálod, megdöglik, de legyen nehéz eltalálni!
Megölése esetén: 20-22 TP (nehéz eltalálni, ezért a magasabb TP)*
Cápa
Hatalmas cápa.
Előfordulása: sekély tengerben ritka, mély tengerben gyakori.
Vízbe merülve megtámadhatod. (De ős is megtámadhat téged! ez random, mint pl a banditáknál... Több cápa összeáll csapatba!)
Cápa értékei:
120-124 ÉP
30-40 sebzés
(szintén valami malusz, hogy kisebb %-ban találd el - nyilván ő is gyorsabban mozog a vízben, mint te...)
Megölés esetén: 200-210 TP (magasabb TP, mert nehéz eltalálni)*
*a magasabb TP-t úgy értem, hogy a hasonló ÉP-vel rendelkező többi mob-hoz képest több TP-t érjenek, mivel kisebb esélyed van eltalálni őket = tovább életben maradnak egy csatánál.
Továbbá a hajó védelmet nyújt a cápák ellen, tehát aki hajóval közlekedik, azt biztos nem támadja meg Cápa.
A fentiek értelmében bődülne a tengeri közlekedési lehetőség, viszont a hajó teljes mértékben megtartaná hasznos voltát.