|
|
 |
Hódító / Queosia forum
http://queosia.com
http://hodito.hu
|
|
Receptek Kedvenc receptjeid, beszámolók a bajnokságokról, miért égett oda, kinek van meg stb. :) |

05-08-2008, 20:04
|
Senior Member
|
|
Join Date: Jan 2006
Posts: 5,907
Activity: 0%
Longevity: 99%
|
|
Quote:
Originally Posted by Mona
Azt mondják azért olyan különleges, mert igazából nem csak rétestésztából, hanem 2 féle tésztából készítík 
Remélem jól jegyzeteltem
Vajastészta: 25 dkg margarin * 15 dkg liszt
Rétestészta: 15 dkg rétesliszt * só * 3/4 dl langyos víz * 1 teáskanál ecet * 1 tojás
Elkészítjük a vajastésztát: a margarint elmorzsoljuk a liszttel. Tégla alakúra formáljuk. A rétestésztához: a lisztben elkeverjük a sót, a vízben az ecetet és a tojást, és beleöntjük a lisztbe. Késsel összedolgozzuk, majd a gyúródeszkához veregetve kidolgozzuk. Mikor már nem ragad, akkor lisztezett deszkán tovább gyúrjuk, majd 10 percig pihentetjük.
Négyzet alakúra kinyújtjuk a rétestésztát, és a vajas tészta "téglát", ferdén a közepére helyezzük. A rétestészta 4 sarkát ráhajtjuk a vajasra, teljesen betakarva vele. Téglalap alakúra nyújtjuk. Megjelöljük a közepét (mindig efelé fogunk hajtogatni), a tésztát először jobbról, majd balról a középre hajtjuk, azután a két részt egymásra, négyrét hajtjuk. Hideg helyen, 1/4 órát, pihentetjük. Újra kinyújtjuk téglalap alakúra, jobboldal egyharmad részét behajtjuk, a baloldali részt ráhajtjuk. Az egészet félbe hajtjuk, és újból 1/4 órát pihentetjük.
Kinyujtjuk a tésztát , amennyire bírjuk, felét megszorjuk a töltelékkel, másik felét ráhajtjuk, kicsit megint nyújtunk rajta, felét megint a töltelékkel megszorjuk, és ezt addig fijtatjuk, míg akkora nem lesz mint a sütőlemez 
Óvatosan a sütőlemezre helyezzük, és az előre melegített sütőbe tesszük 
|
Ez most vmi kaja, vagy origami? 
__________________
Remedy
|

05-08-2008, 20:11
|
 |
Member
|
|
Join Date: Jan 2006
Location: -
Posts: 618
Activity: 0%
Longevity: 99%
|
|
Quote:
Originally Posted by Remedy
Ez most vmi kaja, vagy origami? 
|
Én süteménynek hívnám 
Inkább a mi péksüteményünkhöz hasonlítanám 
Nagyon finom 
Reggelire, vagy dorbézolás utánni vacsira is tudom ajánlani 
__________________
Stefeee 
261380
Last edited by Mona; 05-08-2008 at 20:15..
|

06-14-2008, 23:22
|
 |
Member
|
|
Join Date: Jan 2006
Location: Budapest
Posts: 232
Activity: 0%
Longevity: 99%
|
|
Quote:
Originally Posted by Mona
Én süteménynek hívnám 
Inkább a mi péksüteményünkhöz hasonlítanám 
Nagyon finom 
Reggelire, vagy dorbézolás utánni vacsira is tudom ajánlani 
|
két nap bambusz után kivánja a gyomor 
__________________
Bubba ......... s.k.
|

06-25-2008, 10:17
|
Member
|
|
Join Date: Mar 2006
Location: Bp.
Posts: 1,634
Activity: 0%
Longevity: 99%
|
|
marhafelsált ha nem grillen/gázon sütöd meg, hanem sütőben akkor mennyi ideig, milyen funkcióban alufólia/nélkül? egyéb ötlet?
__________________
Hüpp-hüpp-hüpp barbatrükk (#316178)
Elkapom a grabancodat! (#355763) ANARCH
Barrigon (#64904)
Y Ddraig Goch (#428537)
|

06-30-2008, 09:32
|
Member
|
|
Join Date: Apr 2007
Location: Magyarország, H-Bihar
Posts: 284
Activity: 0%
Longevity: 93%
|
|
Részeges sárgabarack
Lassan itt a sárgabarack-szezon! Egy kis finomság belőle.
Hozzávalók:
- sárgabarack ízlés szerint (kb 1/2 kg, + amit megeszel a piacról hazajövet, valamint amíg elkészül)
- 1 tojás
- 1 1/2 dl fehérbor
- 15 dkg liszt
- 1ek porcukor
- annyi mokkacukor, ahány barack maradt , míg hazaértél vele
- fahéj, őrölt gyömbér, csipet só, olaj a sütéshez, tetejére fajéjas cukor
Elkészítése:
A tésztához a bort a tojással habosra verjök, hozzákeverjük a cukrot, gyömbért, fahéjat, sót. Annyi lisztet teszünk hozzá, hogy szokásos sűrűségű palacsinta tészta legyen belőle.
A barackot megmossuk, lecsöpögtetjük, majd úgy magozzuk ki, hogy egyben maradjon a gyümölcs. A mag helyére 1 mokkacukrot teszünk. A barackot kissé összenyomjuk, majd lisztbe forgatjuk, ezután a tésztába mártjuk, majd rögtön forró olajban kisütjük.
Vigyázat! A tésztában levő cukor miatt hamar sül!
A megsűlt barackokat papírtörlőn lecsöpögtetjök, és még melegen fahéjas cukorral meghintjük.
Nah! Tovább tartott leírni, mint elkészíteni!
Jóétvágyat!
|

09-17-2008, 08:38
|
Member
|
|
Join Date: Apr 2007
Location: Magyarország, H-Bihar
Posts: 284
Activity: 0%
Longevity: 93%
|
|
Csodakalács (család szerint csodás kalács)
Hozzávalók:
Tésztához:
- 60dkg liszt
- 3 tojás sárgája
- 8dkg cukor
-4dl tej
-receptben 2csomag instant élesztő van írva, de én 5dkg normál élesztőt használok
- csipet só
- 2 ek olaj
Töltelékhez:
- 20dkg Rama
-15dkg kristálycukor
- 3 ek kakaó
- 1cs vaníliás cukor
- pici rumaroma
- 1 tojás
Elkészítés:
Az élesztőt a langyos cukros tejbe morzsoljuk, és 10 percig hagyjuk pihenni. Ezalatt a tészta többi hozzávalóit egy nagy tálba tesszük, és a 10 perc elteltével az élesztős tejet is. Robotgéppel összedolgozzuk, vagy kézzel összegyúrjuk. Olyan 1-1,5 óráig kelesztjük letakarva konyharuhával.
A töltelékhez a vajat megolvasztjuk, és a többi hozzávalóval simára keverjük.
Miután a tésztánk nagyjából 2x-re kelt, 6 felé osztjuk. Egyenként kinyújtjuk téglalap formájúra, és megkenjük az elkészített töltelékkel, felsodorjuk, mint a bejglit, és 3-3-at összefonunk, mint a kalácsot, és 2 fonatot készítünk.
Tetejét tojással megkenjük, 180 fokon kb 40 percig sütjük.
Én magas falú tepsiben sütöm, abban szépen megemelkedik, és nem lapul szét!
Az íze isteni!!!
(valahol van kép már róla, majd megkeresem, és berakom!  )
Jóétvágyat hozzá!
|
The Following 2 Users Say Thank You to Dr Rozi rendel For This Useful Post:
|
|

10-18-2008, 13:51
|
Member
|
|
Join Date: Feb 2006
Location: Kistelek
Posts: 621
Activity: 0%
Longevity: 99%
|
|
Most kellett ezt begépelnem, gondoltam felrakom ide is. Egy kis ősiség modern köntösben. Cey-Bert Róbert Gyula receptjei.
Bogaáldos
Hozzávalók:
800g szarvashús 200g vöröshagyma
200g szarvasbelsőség 50g fokhagyma
100g vargánya 2 liter száraz fehérbor
100g rókagomba 200g kefir
100g sárgarépa 2 evőkanál méz
100g gyökér 1 ek reszelt citromhéj
50g szarvasgomba 1 kávéskanál reszelt gyömbér
2 evőkanál körömvirágszirup 1 kk fahéj
só, bors, sáfrány 1 kk őrölt csillagánizs
3 evőkanál citromlé
Elkészítés:
Apróra vágott vöröshagymára és fokhagymára ráöntjük a bort. (bográcsban vagy nagyobb fazékban készítjük) Hozzáadjuk a kockára vágott húst, sózzuk, borsozzuk. Felforraljuk majd csökkentett hőmérsékleten gyöngyözve főzzük. Amikor a hús puhulni kezd, hozáadjuk a mézet, citromreszeléket, gyömbért, fahéjat, csillagánizst, karikára vágott sárgarépát, fehérrépát, felszeletelt vargányát, rókagombát, a vékonyra vágott szarvasgomba felét, és az összevágott belsőségeket. Mielőtt levesszük a tűzről hozzáadjuk a citromlevet, a maradék szarvasgombát, a sáfrányal összekevert kefirt, megszórjuk körömvirággal és tálaljuk.
Üstönyök (rövid levű áldos, gyakorlatilag pörkölt, a főzés ugyanaz mint az áldosnál csak a levét elforraljuk, a húsmennyiség egyötöde az apróra vágott vöröshagyma, ami a sűrű lé alapja.)
Csepel-szigeti csirkeüstöny hagymafüves monyáddal
Hozzávalók:
avar áldosgyöket (körülbelül ízesítő koncentrátum jelentése van)
A gyöket elkészítése: az összetevőket megtisztítjuk apróra vágjuk, összekeverjük. Zárt sütőben vagy fedeles edényben tűz fölött enyhén hőkezeljük. Vigyázva, hogy ne égjen oda, csak kissé összeessen a növények rostozata a gőzben. Rövid hűlés után kőmozsárban addig zúzzuk, amíg krémes állagú nem lesz.
Tartalmaz: egy gyömbérgyökeret, lilhagymát, fokhagymát
fél sárgarépát
negyed cékla, koriander
hatod citromhéj, citromlé
ötöd bazsalikom, friss citromfűlevél, bors
huszad fahéj, szegfűszeg, csillagánizs, rózsaszirom, só, pipacsvirágszirom.
A virágok nyilván csak színezésre kellenek. Ja meg nem nagyon értem, mit akarnak az arányok takarni, azért sok sikert.
só, liszt, reszelt citromhéj, tojás, méz, petrezselyem
feldarabolt csirkehús, bors, sáfránygyömbér, kömény, koriander(hungyök)
tejföl, fehérbor, friss gyömbér, vöröshagyma ,fahéj, metélőhagyma (hagymafű)
Elkészítése: mint a rövid levű áldost, köretnek lisztből és tojásból monyádot (galuskát) készítünk, amelynek masszájába összevágott, friss hagymafüvet keverünk. Az üstönyt találás előtt friss gyömbérrel és gyökfűvel szórjuk meg.
Ez aztán a pontos recept, haha. Azért próbálok egy két tipppet írni. Első szabály: zsiradékot, olajat sose használunk. Szerintem fel kell tenni vizet forrni, bele a hagymát, meg kell várni, míg szétfő, aztán mehet a hús. Só, bors mindenképpen. Ha a hús megpuhult mehet a többi fűszer és a többi alapanyag is, mint a Bogaáldosnál. A gyöketet gőzöm sincs mikor kell beletenni, a mézet sztem a végén ld Bogaáldos. A fehérbort lehet hogy víz helyett kell használni már az elejétől, de lehet, hogy fele-fele arányban kell az alaplébe, sőt az is, hogy csak az elfőtt vizet kell vele pótolni. Az utóbbi nem valószínű, mert sűrűnek kell lennie. Az előbbi kettő - csak bor ill bor-víz alaplé - közül sztem mind2 használható. Sok szerencsét. Elég finomnak igérkezik.
Halételek
Párolány: párolt halétel, amelyet egészben, vagy szeletben, fűszeres, áldosgyöketes, zöldséges, forrásban lévő lé felett, a fedő alatt keletkező gőzben megpárolunk.
Bődrévi székely kecsegepárolány
Hozzávalók:
30-40 dkgos kecsegék, friss gyömbér, citromlé, fehérbor, reszelt citromhéj, só
Elkészítés: a megtisztított kecsegéket reszelt gyömbérrel és citromhéjjal megszórjuk és egészben megpároljuk. Tálalás előtt citromlével leöntjük. Gyömbéres fehérboros mártással találjuk.
Ízirány: a kecsege természetes íze, savanykásm gyömbéres ízháttérrel
Baligány: ízesített, párolt halcsemege. Az apróra vágott vagy ledarált halhúst összedolgozzuk tojással, (kilónként két tojással számolva) kevés liszttel, mézzel,citromlével, reszelt citromhéjjal és tejjel. Az így nyert masszából 7-8 centiméteres hengereket formálunk, amelyeket friss zöldséglevélbe (káposzta, kelkáposzta, tormalevél, szőlő vagy fügelevél) csavarunk a végeket behajtva. Párolólé fölötti gőzben, remegős, könnyen vágható állagúvá pároljuk. Az ízesített levet kefirrel, kókusztejjel, fehérborral dúsítva mellé tálaljuk.
Ládrévi káposztás tiszai baligány
Hozzávalók: többfajta hal: ponty, csuka, harcsa, kecsege, fogas, busa, amúr stb
citromlé, liszt, só, tojás, bors, sárgarépa, friss gyömbér, méz, káposzta, uborka, erdei gomba
Elkészítés: a halszeleteket összedaráljuk a fentebb említett alapanyagokkal, majd káposztalevélbe csavarítjuk és megpároljuk.
Édességek
Tündérkirálynő töltött aranyalmája
Hozzávalók: alma, pörkölt árpa, akácméz, citromlé, dió, reszelt citromhéj, mogyoró, mandula
kókusztejpor, mazsola, zabpehely, bodzalekvár, aszalt szilva, kajszibarack, tokaji aszú, tojásfehérje
Elkészítés: az almákat a kalapjuknál átvágjuk a nagyobbik felét kivájjuk, a keletkezett üreget mézzel és citromlével kikenjük a felvert tojásfehérje habjába kevert alapanyagokkal. Az almakalapot visszatesszük és sütőben 4-5 perc alatt készre sütjük. Aszúborral kevert bodzalekvárral leöntve fogyasztjuk.
|

10-27-2011, 02:05
|
Member
|
|
Join Date: Aug 2007
Location: Komárom
Posts: 1,545
Activity: 0%
Longevity: 91%
|
|
Hozzávalók:
3 kisebb csirkemell
só
bors
liszt
3 kisebb tojás
8 vékony szelet bacon szalonna
8 szelet csirkemell sonka
15-15 dkg füstölt és trappista sajt
2 dl tejföl
Elkészítés:
A csirkemell filéket 4-5 dkg-os szeletekre vágjuk,enyhén sózzuk,borsozzuk.
Egy kb. 17 cm átmérőjű és 10 cm magas jénait kibélelünk bacon szalonnával,úgy hogy az az edény peremén túllógjon(ezeket borítjuk később a rakottas tetejére)
A húst lisztbe,felvert tojásba,majd a kétféle sajt keverékébe forgatjuk.Egy sort a kibélelt jénaiba rakunk,erre jön néhány szelet sonka,majd ismét a bundázott csirkemell,és így tovább...!A tetejére hús kerüljön!
Rálocsoljuk a tejfölt,majd ráhajtjuk a lelógó szalonnát.
Előmelegített sütőben (180 fok) kb. 1 órát sütjük.Az első 40-45 percben alufóliával letakarva sütjük,csak a végén vesszük le a fóliát,hogy a szalonna is rápirulhasson.
ezt fogom hétvégén megcsinálni  ez lesz életem első komolyabb főzése
csak mit jelent a 3 kisebb csirkemell??
|
The Following 2 Users Say Thank You to Merengő For This Useful Post:
|
|

10-27-2011, 11:33
|
Senior Member
|
|
Join Date: Jan 2006
Posts: 5,907
Activity: 0%
Longevity: 99%
|
|
Quote:
Originally Posted by Merengő
csak mit jelent a 3 kisebb csirkemell??
|
Az mindegy, amennyit szeretnel. Ugyis addig rakod amig el nem fogy a csirkemell vagy tele nem lesz a jenai. Aztan mar latni fogod.
__________________
Remedy
|

10-27-2011, 11:36
|
Senior Member
|
|
Join Date: Jan 2008
Location: Tihany
Posts: 4,640
Activity: 0%
Longevity: 90%
|
|
Quote:
Originally Posted by Merengő
csak mit jelent a 3 kisebb csirkemell??
|
Azt jelenti, hogy akkorát veszel, amekkorát akarsz, mert nem ez lesz a meghatározó.  De nekem gyanús, hogy egész csirkemellre gondol. A tál nagyságából ítélve kb egy, másfél kiló húsra.
__________________
BorzalmakVárosa (#199867) 1/A Black Dragon (#3270)
|
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
|
|
Thread Tools |
Search this Thread |
|
|
Display Modes |
Hybrid Mode
|
Posting Rules
|
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts
HTML code is Off
|
|
|
All times are GMT +1. The time now is 08:27.
 |
|
|
|
|
|
|