|
|
 |
Hódító / Queosia forum
http://queosia.com
http://hodito.hu
|
|
Szabadidő, Sport Szabadidő és minden, ami sport |

01-22-2008, 20:24
|
 |
Member
|
|
Activity: 0%
Longevity: 90%
|
|
verset elemezni azért kell, mert hozzátartozik az általános műveltséghez, hogy meg tudjunk különböztetni pl egy jambust a disztichontól, az ütemhangsúlyos verselést az időmértékestől, stb.
nem tudom miért tiltakoztok annyira a vers elemzése ellen?
gondoljatok bele, ha elolvastok egy verset és letisztul bennetek nyilván van mki számára vmi mondanivalója...és ez már asszem tulképp nem más, mint a vers elemzése

01-22-2008, 20:40
|
 |
Member
|
|
Longevity: 93%
|
|
Azt hiszem különbséget kellene tenni.
Az iskolai verselemzéseknek azon kívül, hogy visszaadjuk a megszerzett tudást és a tanár leszűrhesse mekkora adatmennyiséget fogadtunk magunkba van még egy feladata. Az amit Elme is feszegetett, vagyishogy nem mindegy milyen ütemben, és és milyen formába öntve kapjuk az adott irodalmi művet. Ezeket a dolgokat viszont meg kell tanulnunk észrevenni és ahhaz a legjobb gyakorlás a verselemzés. Tetszik, nem tetszik az iskolába elvileg tanulni járunk (gondolják a pedagőgösök... ).
Más az amikor felnőtt fejjel olvasunk értelmezünk, vagy csak a hangulata miatt élvezünk egy verset. Ám minél kevesebbszer próbáltuk ifjúkorunkban megérteni, értelmezni és élvezni a verseket annál kissebb az esély, hogy felnőtkorben értékelni tudjuk.
Off: Elme, grat a zöld kockádhoz! 
|

01-22-2008, 21:02
|
 |
Member
|
|
|
|
Pali papa örülök neki, hogy végre megérti valaki, hogy mire próbálok kilikadni a verselemzések kapcsán...eccer a közösön volt már egy vitám a témában, de eleve reménytelen helyzetem volt, mivel kb 15 ember mondta, hogy teljesen felesleges és egy időután ráadásul teljesen el is poénkodták a dolgot 
bennem pl rengeteg versrészlet úgy marad/maradt meg, hogy próbálom őket értelmezni
és még valami...nemtom kinek milyen irodalom tanára volt, de az enyém nem ragaszkodott hozzá, hogy feleletkor a szöveggyűjteményben vagy függelékben található elemzést mondjuk vissza, simán elfogadta, ha valakinek a kérdéses vers mást jelentett és azt indokolni is tudta
köszi a gratulációt, bár megmondom őszintén, hogy fogalmam sincs mit jelent a színes kocka

01-23-2008, 17:46
|
 |
Member
|
|
Longevity: 95%
|
|
Quote:
Originally Posted by Szigibabe
én már csak azt nem értem, aki nem szereti az irodalmat, az miért jön a Könyvek, azaz ki mit olvas éppen... topikba?  azt hittem, ez pontosan az irodalomról szól... hogy annak melyik műfajába, az embere válogatja, hisz különbözőek vagyunk, de ez szerintem természetes. Pont így szélesítheti az ember a látásmódját. Szvsz.
On: Anne Rice - The Vampire Lestat 
|
Akkor én egy paradoxon vagyok? Gyűlölöm az irodalmat, mint tantárgyat (megutáltatták velem + eddig senkinek sem sikerült bebizonyítania, hogy van értelme), viszont nagyon szeretek olvasni - már ha éppen kedvet kapok hozzá és van rá időm
Quote:
Originally Posted by Valezius
Az irodalom óra lényege, hogy olyan emberekről hallasz, akikről korábban nem tudtál semmit.
Ha veled nem történt ilyen az irodalomórán, akkor tényleg semmi szükséged rá.
Talán még kedvet is kapsz, hogy elolvass tőle valamit, és jó könyvet olvasni jó
Miért kell verset elemezni? Mert magadtól sosem vennél észre dolgokat.
De ha utána egy bármilyen verset a kezedbe fogsz, akkor már magadtól is észreveszed.
Nem olvasok sok verset, de néha azt is kell.
|
A lényege lehet, hogy ez, de amit irodalom órán csinálunk, az köszönő viszonyban sincs ezzel  Az én szememben az lenne a jó irodalom óra, ami kedvet ad arra, hogy elolvassak valamit - nem pedig mások gondolatait sulykolják belém... A verselemzés meg a példádból adódóan fölösleges számomra - lévén nem szeretem nagyon a verseket... sőt  ebből kifolyólag soha nem is fogok verset olvasni (kivéve 1-2, de azokat meg is tanulom - pl.: Himnusz) - hidegen hagy, hogy mit akarnak vele elmondani... ha mondandójuk van, írják le egyértelműen, vagy fessék le
Összegezve számomra az irodalom (mint tantárgy) teljességgel fölösleges és érdektelen, persze ezzel nem azt akarom mondani, hogy mindenki számára az, csak engem hagyjanak békén vele, ne erőltessék rám 
|

01-23-2008, 18:03
|
 |
Member
|
|
|
|
Quote:
Originally Posted by Elme
Pali papa örülök neki, hogy végre megérti valaki, hogy mire próbálok kilikadni a verselemzések kapcsán...eccer a közösön volt már egy vitám a témában, de eleve reménytelen helyzetem volt, mivel kb 15 ember mondta, hogy teljesen felesleges és egy időután ráadásul teljesen el is poénkodták a dolgot 
bennem pl rengeteg versrészlet úgy marad/maradt meg, hogy próbálom őket értelmezni
és még valami...nemtom kinek milyen irodalom tanára volt, de az enyém nem ragaszkodott hozzá, hogy feleletkor a szöveggyűjteményben vagy függelékben található elemzést mondjuk vissza, simán elfogadta, ha valakinek a kérdéses vers mást jelentett és azt indokolni is tudta
köszi a gratulációt, bár megmondom őszintén, hogy fogalmam sincs mit jelent a színes kocka
|
És életed során mire használtad ezt a tudást, ezeket a versrészleteket? Sikerült belőle jóllakatni a családot, venni belőle egy üveg sört, tehát volt bármi gyakorlati haszna? - Nem arra gondolok, hogy jobban érezted-e ettől magad, én spec más dolgok vidítanak föl 
|

01-23-2008, 18:10
|
 |
Member
|
|
|
|
Andrew lehet, hogy nem hiszed el, de lehet valamit azért is szeretni, csinálni, mert nincs anyagi hasznod belőle...
szerintem hozzátartozik az általános műveltséghez (többek között ez is)
igaz nem a kereskedelmi tv-k köré szerveződő populációkban
és egyáltalán nem zavar, hogy nemtok érte sört vásárolni

01-23-2008, 18:21
|
Senior Member
|
|
Longevity: 96%
|
|
Quote:
Originally Posted by AndrewB
És életed során mire használtad ezt a tudást, ezeket a versrészleteket? Sikerült belőle jóllakatni a családot, venni belőle egy üveg sört, tehát volt bármi gyakorlati haszna? - Nem arra gondolok, hogy jobban érezted-e ettől magad, én spec más dolgok vidítanak föl 
|
Kaptam rá 10pontot Vállalati pénzügyekből, hogy meg tudtam mondani, miből idézett a tanár. Ez kellett ahoz, hogy ne bukjak meg.
Asszem ez eléggé gyakorlati haszon. Sose lehet tudni, hogy mi mire lesz jó. 
|

01-23-2008, 18:27
|
 |
Member
|
|
|
|
Quote:
Originally Posted by Elme
Andrew lehet, hogy nem hiszed el, de lehet valamit azért is szeretni, csinálni, mert nincs anyagi hasznod belőle...
szerintem hozzátartozik az általános műveltséghez (többek között ez is)
igaz nem a kereskedelmi tv-k köré szerveződő populációkban
és egyáltalán nem zavar, hogy nemtok érte sört vásárolni
|
Következtetés: Neked tetszik, csináld  Nekem nem tetszik, én ne csináljam.
Probléma: nem ilyen egyszerű... rámerőltetik - nekem csak ez a bajom 
bahh, általános műveltség - humbuk... amikor az egyik helyettesítő irodalomtanár azt mondta, hogy Jókai írta a Két nővér című regényt... ez általános műveltség lenne - máskérdés, hogy ilyesmit gond nélkül megtanulok
|

01-23-2008, 18:28
|
Member
|
|
Longevity: 99%
|
|
Ezt az egész vitát nem értem.
Az irodalom orán zajló dolgokról: A verselemzést én spec szeretem... mármint szeretem a verseket úgy olvasni, hogy közben megpróbálok mögé látni, hogy mi mit takarhat... Szerintem kifejezetten érdekessé tud tenni 1-1 darabot, ha a sorok között is olvasol illetve keresel egy mélyebben rejtőző mondanivalot.
Viszont azt nem szeretem, ha megmondják mit akarj belelátni.
Pl: Én Adyt húztam érettségin és A magyar Ugaron-t kellett elemezni, nem tetszett az elnöknek az elemzésem... Póttételt huzattatot, pápá jeles érettségi.
Ettől függetlenül igenis látom értelmét a versek elemzésének.
A másik: Miért is hibbant minden "költő"?
PS: Andrew, ha mindent csak az anyagi haszonszerzés miatt csinálsz, akkor belefásulsz elöbb vagy utóbb...
Hogy mire vagy jó?
Ha a szíved cserben hagy,
Mire vagy jó?
Ha a dühöd elragad,
Mire vagy jó?"
|

01-23-2008, 18:28
|
 |
Junior Member
|
|
Longevity: 89%
|
|
Quote:
Originally Posted by AndrewB
Akkor én egy paradoxon vagyok? Gyűlölöm az irodalmat, mint tantárgyat (megutáltatták velem + eddig senkinek sem sikerült bebizonyítania, hogy van értelme), viszont nagyon szeretek olvasni - már ha éppen kedvet kapok hozzá és van rá időm
A lényege lehet, hogy ez, de amit irodalom órán csinálunk, az köszönő viszonyban sincs ezzel  Az én szememben az lenne a jó irodalom óra, ami kedvet ad arra, hogy elolvassak valamit - nem pedig mások gondolatait sulykolják belém... A verselemzés meg a példádból adódóan fölösleges számomra - lévén nem szeretem nagyon a verseket... sőt  ebből kifolyólag soha nem is fogok verset olvasni (kivéve 1-2, de azokat meg is tanulom - pl.: Himnusz) - hidegen hagy, hogy mit akarnak vele elmondani... ha mondandójuk van, írják le egyértelműen, vagy fessék le
Összegezve számomra az irodalom (mint tantárgy) teljességgel fölösleges és érdektelen, persze ezzel nem azt akarom mondani, hogy mindenki számára az, csak engem hagyjanak békén vele, ne erőltessék rám 
|
Oks, akkor félreérthettem, mert nekem az jött le, hogy nem csak az órát szóljátok le éppen, hanem magát az irodalmat.
Nézd, én megértem, ha nem szereted, ha valamit ráderőltetnek. Lehet, nem szereted a verselemzést (sőt: a verseket), de nyilván vannak jó dolgok is órán. Szerintem egyébként a legtöbb tantárgynál az a helyzet, hogy vannak benne dolgok amiket az ember szeret, és olyanok is, amiket nem. Én az irodalom órákat személy szerint azért szerettem, mert megismertettek sok olyan íróval, akiket valószínűleg az órán való részvétel nélkül sose ismertem volna meg. A kötelező olvasmányok (amiket szintén nagyon sokan nem szeretnek) is azért vannak, hogy szélesítsék a látókörünket. Kell nézni néha a dolgokban a pozitívumot is, nemcsak a negatívumot - összeszorítod a szád és túléled a verselemzést, cserébe pedig egy olyan tudást kapsz, ami adott esetben meg is változtathatja a gondolkodásmódodat. Csak egyszer kell, hogy egy vers, novella vagy könyv igazán mélyen megérintsen.
Mellesleg szerintem a történelem illetve a matematika tanulásából sem lehet egy üveg sört venni  De ugyanúgy hozzátartoznak az általános műveltséghez (ahogy Elme is mondja), mint az irodalom. 
|
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
|
|
Thread Tools |
Search this Thread |
|
|
Display Modes |
Linear Mode
|
Posting Rules
|