View Single Post
Old 02-28-2006, 18:42
Ati Ati is offline
Administrator

Activity: 27%
Longevity: 100%

Az a lényege, hogy nézegeted a webet, és ő közben statisztikát készít arról, hogy milyen oldalakat látogatsz. Ezt sokezer másik ember adataival összevegyítve megállapítja, hogy melyik weboldalt kb mennyien használnak, aki X weboldalt látogat, az többnyire Y weboldalt is. Így ha nézel egy olyan weboldalt, ami érdekel, akkor tud olyan oldalakat ajánlani, amit mások, akik szintén érdeklődnek az oldal iránt, néznek.

Mindezt teszi úgy, hogy tudsz róla.

Szemben azokkal a statisztikákkal, amik a weboldalakon elhelyezett mérőkódokon keresztül gyűjtenek adatokat, és még csak nem is tudsz róla. Persze ezeket is kikapcsolhatod, végülis csak egy cookie tiltás kérdése az egész, de szerintem sokkal emberibb az a módszer, amikor valami akkor gyűjt adatokat, ha én ezt tudatosan kérem, és nem pedig nekem kell tudatosan kikapcsolnom az adatgyűjtést.

Például a Hódító forgalma is úgymond "auditált", amit kb 3 másodpercbe telik mellesleg kijátszani, és iszonyat forgalmakat generáltatni, szóval az értelmét bevallom nem látom.

És hogy témánál maradjunk, akkor most miért vírus az, ami tudatosan teszi azt, amit más, ami nem vírus, a tudtod nélkül tesz? Azt hiszem, hogy az emberiség egyik megválaszolatlan kérdése marad ez.
Reply With Quote
Sponsored Links