View Single Post
Old 02-23-2006, 05:49
Davalon's Avatar
Davalon Davalon is offline
Member

Activity: 0%
Longevity: 99%

Pár dolog ehhez kapcsolódóan:
alapvető államformákról, azaz a hatalom gyakorlásának, azaz kormányzati formáknak típusairól:
nem is könnyű, mivel nem vagyok történész vagy politológus, persze azért nem kel ilyen komolyan veni a témát. De néhány -nekem annak tűnő- problémát felvillantanék:
pl. köztársaság és demokrácia. Szokás mindkettőt politikai berendezkedésként aposztrofálni. A kettő hasonlót jelent és a legtöbb köztársaság demokratikus is, bár nem feltétlen (p. az adott ország egy csoportja ki lehet teljesen szorítva a hatalom gyakorlásából). Aztán sok hivatalosan köztársaságban lehet diktatúra is (mint volt pl. Chile). A feudalizmusban pedig király vagy herceg(ek) áll(tak) az ország élén. Vagy egy monarchiában is lehet katonai diktatúra , pl. Magyarország 1849-1867 között.
Szal, nyilván ennyire nem kell elmélyülni a dologban, de a komoly átfedéseket azért jó lenne kerülni. Ilyen meg, hogy kommunizmus, nyilván ne jelenjen meg a játékban, mert röhejes lenne.
Az alábbiakat javaslom én, mint lehetséges választható állami berendezkedéseket: