Lángos minden mennyiségben....
Alaprecept:
-50 dkg liszt
- 3dkg élesztő
- 1dl tej
- 2dl víz
- 2 teáskanál só
- bő olaj a sütéshez
Elkészítése:
A tejet langyosra melegítjük, elkeverjük benne az élesztőt, és a cukrot. 10 percig pihentetjük. Nagy tálba beleszitáljuk a lisztet, a közepébe mélyedést vályunk, ide öntjük az élesztőt, a vizet. Addig dagasztjuk, amíg hólyagos lesz. Lehet fakanállal, de én kézzel szoktam dagonyázni.
Letakarjuk, addig kelesztjük, amíg kb. 2x-ére nem nő.
Nos: én tányéralátéten szoktam a maroknyi tésztát széthúzogatni kerekre, előtte olajjal bekenem, és kis pohárba készítek mellé olajat, hogy abba belenyúlva dolgozzak a tésztával, mert akkor nem ragad egyáltalán a tészta sem a kezemhez, sem az alátéthez. Nah! ezt jól megaszontam!
Tehát, mikor kellő hőmérsékletre melegedett az olaj, belehelyezzük a lángostésztát, és mindkét oldalát világosbarnára sütjük. Itatóspapírra tesszük, hogy az olajat felszívja. Sózzuk, fokhagymával, tejföllel ...nyammm.... najó... sajtot is reszelhetünk rá, ha maximalisták vagyunk!
Krumplislángos:
- 40 dkg liszt
- 25 dkg főtt, áttört burgonya
- 2-3 dl tej
- só
-töröttbors
Elkészítése:
Uaz, mint fent, a főttkrumplit áttörjük még forrón, és a liszthez adjuk.. stb...
Ínyenceknek:
Szalonnás lángos[/color][/color]
-az egyszerű, vagy a krumplislángos hozzávalói
- 10 dkg főtt, füstölt szalonna
A szalonnát apró darabokra vágjuk, zsírját kiolvasztjuk, majd a pörccel beledagasztjuk a tésztába....