View Single Post
  #124  
Old 01-21-2007, 10:57
Arrakis Arrakis is offline
Member
 
Join Date: Jan 2006
Location: Budapest
Posts: 630
Activity: 0%
Longevity: 99%
Default Elzászi almatorta

Nah, mégegy, abból az időből, amikor már nem az első tortámat csináltam. Ez kicsit komolyabb, de sokkal kevesebbszer is eszik ilyet a nagyérdemű.

Hozzá:
1 vanília rúd
5 tojás sárgája
10 dkg kristálycukor
4dkg keményítő (én a haast ajánlom, a többi vacak, dr oetker pl csomósodik, s gusztustalan, nah mind1)

A tejet a vaníliával forrásig kell melegíteni. Tojássárgája + cukor + keményítőt felkeverni. Majd a tojásost a tejesbe önteni, s vízfürdő felett besűríteni. Bár a keményítőtől már úgyis elég sűrű, de így kis szirupos vmi képződik.

Tészta:
25 dkg liszt
5 dkg cukor
pici só
17.5 dkg vaj
1 tojás
1 - 2 evőkanál víz

Ezt összegyurmázni, kinyújtani, 20 - 25 percig sütni, és már faxa is a tészta.
Rá a besűrített zsirupot, tetejére meg almadarabok díszítésnek. Aki tud almából különböző díszítéseket csinálni, vagy van hozzá felszerelése, az nagyon gusztán meg tudja csinálni, de szimpla szeletek is jól mutatnak a tetején. Kis fahéjjal meg lehet még szórni az összhatás kedvéért.
Jóétvágyat!
Reply With Quote