View Single Post
Old 12-19-2006, 17:44
Mona's Avatar
Mona Mona is offline
Member

Activity: 0%
Longevity: 99%
Default Ez az én ajándékom karácsonyra mindenkinek :)

Béres Attila: Kiskarácsony

Anikó minden évben észreveszi, hogy ő már igazi nagylány.Nem ugy mint tavaly, amikor még kicsi volt, csak azt gondolta, hogy nagy, hanem tényleg.Legutobb karácsonykor jelentette be, hogy ő már nagy, és mindent tud.Vajon mi lehet az a minden?
-Mosogatni is?-kérdeztük.
-Mosogatni nem, mert magasan van a csap.Meg nagyon törékenyek a poharak-felelte.-De azon kívül mindent.
-Igazán nagynak érzed magad?-kérdeztük.
-Nem érzem-mondta-, nagy vagyok!
-Akkor azt a társaságot ki lehet végre dobni az ágyadból?
A társaság hat mackóból,két kutyából, meg a beesett szemű alvóbabából állt.Az alvóbaba egyfolytában aludt, amióta a fejében volt a szeme, és éjjelente zörgött is, amikor Anikó forgolódott.
-Nem!-mondta.-Hálótárs mindenkinek kell!
Beláttuk, hogy igaza van.
-De hát akkor miben érzed magad igazán nagynak?-kérdeztük.
-Teljesen fölösleges engem karácsony este elküldeni a Nagyiékkal sétálni, hogy titokban földíszíthessétek a fenyőfát-felelte.-Inkább segítenék én is díszíteni, meg elrendezni az ajándékokat.
Anyával elszomorodtunk egy kicsit.Hát igen, most már látjuk, hogy tényleg milyen nagy lányunk van.
-Jól van -sóhajtottam végül-,de mégis, hogyan gondolod?
-Tudod-kezdte izgatottan-,karácsony este tele vannak az utcák sétáló nagymamákkal meg nagypapákkal meg unokákkal.Nincs nyitva se cukrázda, se semmi.Mindenki sétálgat és fázik.A nagypapák az órájukat nézegetik, mikor lehet már hazamenni.A gyerekek meg sajnálják őket.
Most már tényleg elszomorodottunk.Ki hitte volna, hogy sajnálni kell a nagyszülőket?
-Hát akkor mit lehet tenni?-kérdeztük.
-Megbeszéljük a Nagyiékkal, hogy soha többé nem kell a hideg utcára kimenni, és lesni az ablakot, hogy készen vagytok-e már a fa feldíszítésével.
Meglepődtünk:
-Honnan tudod,hogy készen vagyunk-e már?
Anikó türelmesen megmagyarázta:
-Amíg bent vagytok, ég a villany.Ha készen vagytok, leoltjátok és kimentek.
Most már igazán elhittük, hogy Anikó nagylány.
-És mi lesz Nagyiékkal?-kérdeztük.
-Végre itthon maradnak-mondta a lányunk.-Majd kimentek a konyhába főzni mindnyájan, én pedig mindent elintézek.
-És semmi Télapó meg Jézuska meg Angyalok?
-Semmi-mondta eltökélten, majd látva elkeserésünket, megenyhült:-Csöngetni azért lehet a kis csöngettyűvel.De csak ha jelt adok!