Hozzávalók 2kg-hoz (természetesen több/kevesebb húsból is el lehet készíteni; lényeg az arányok):
1kg sertéshús
1kg marhahús
30gramm só
8gramm bors
20gramm szódabikarbóna
2dl étolaj
Fontos: a húst darálthús formájában is meg lehet vásárolni, de az közel sem lessz olyan. A csevaphúshoz 2darálás szükséges 1normál, majd egy kicsit apróbb lyukú rostával. Ha valaki ilyen darálásra rá tudja venni a hentest az az igazi
A massza:
A húst izekre vágjuk (könnyen darálható forma) Ez után ledaráljuk 2x a fent említett módszerrel(ha valakinek nincs apróbb lyukú rostéja inkább darálja le 3x).
Befűszerezzük a sóval a borsal és megkeverjük, hogy a füszerek jól szétkeveredjenek.Ez után rászórjuk a szódabikarbónát és jóóóóól bedagasztjuk (kevergetjük kenyértésztát dagasztó módszerrel mig az egész össze nem áll) Jól odanyokodjuk a masszát az edényhez kiszorítva a levegőt, majd étolajos kézzel a tetejét elsímítjuk. Ezt követően az egészet 24órára hidegtre tesszük (nem fagyasztjuk!)A 24óra eltelte után formázható.
Formázás:
A lényeg, hogy valamilyen úton-módon kb 8cm hosszú és 2cm átmérőjű szabályos rudacskákat kell készíteni.
Lehet kézzel, lehet rostélykolbász töltő szerkezettel ... valójával bármivel am alkalmas erre.
Praktikus olajos kézzel formázni, hogy ne tapadjon a kezünkhöz, illetve a tárolás miatt is.
Tárolás:
Hosszabb ideig kizárólag fagyasztva tárolható.
A legpraktikusabb a következő képpen tárolni:
Műanyag tálcát vékonyan megolajozunk és sorban egymás mellé helyezzük a csevapokat (ha olajos a kezünk, a csevapok kevésbé fognak a fagyáskor egymáshoz tapadni). Ha 1sor megvan, vágunk fóliát (ha nincs kiváló a hagyományos mélyhűtős műanyag zacskó is), amit az 1sor tetejére helyezünk. Csakúgy mint a tálcát vékonyan megolajozzuk és mehet a következő sor...
Saját tapasztalat: nem praktikus 3-4 sortól többet egymás tetejére pakolni, mert lelapulhat az egész. Fagyasztás után az olajos csel miatt minden nehézség nélkül ki tudunk venni annyi csevapot amennyi szükséges.
Sütés:
Ehhez azt hiszem nem kell különösebb kommnetár. Addig sütjük, amig a csevap két vége be nem sül. Lehet olajban és roston is.
utóirat:
Kertben rácsos rostélyon faszénen sütve rostélykolbásszal és szalonnával varijálva isteni táplálék

Körítésnek vagdalt hagyma, vegyes saláta, esetleg sültburgonya a legjobb.
Praktikus vagdalt hagymát zárt edénybe helyzni,és a csavapokat a hagymára helyzni. Így a vagdalt hagymánk is különleges ízt, a csevapunk pedig külöleges zamatot kap( ez minden szinte minden rostonsültre vonatkozik).
Piknikszerű hódtalikra kiváló
Az érdeklődéstől függően tudok még szolgálni pár tradicionális szereb nemzeti étellel

Jó étvágyat
