Vendég érkezik Józsi bácsihoz, a tanyára. Az udvaron feltűnik neki egy szomorkásan turkáló disznó, aminek hiányzik az egyik hátsó lába, az oldalából egy nagy darab és a fülei. Látva a vendég csodálkozását Józsi bácsi magyarázni kezd.
-Ez egy nagyon különleges disznó. A múltkor felrobbant a gázpalack a sufniban és a fejemre dőlt az egész. Ez a disznó meg berohant az égő gerendák közé és addig túrt, aíg ki nem szabadított.
-Ja, értem már! Nem semmi! Ekkor sérült meg ilyen súlyosan.
-Dehogy! Amikor voltak a nagy esőzések a domboldalon megcsúszott a talaj. Több köbméter föld és egy fél erdő csúszott a korábbi házamra. Már lemondtam az életemről, amikor röfögést hallottam és fényt láttam a sötétben. Fáradtan, csapzottan, de betúrta magát hozzám a disznó és így kaptam levegőt, na meg segítségért kiabálhattam a lyukon. Meg is mentettek.
-Hihetetlen! Akkor már értem, hogyan sérült meg szerencsétlen jószág.
-Dehogyis. Mondtam már, hogy ez egy különleges disznó. Amikor tavasszal szántottam, kicsit többet ittam a kelleténél és felborultam a traktorral. A gép maga alá temetett, de jött ez a disznó és több óra megfeszített túrással alagutat ásott hozzám, amin kimenekülhettem.
-Jézusom, akkor szerencsétlen ott sérült meg ilyen súlyosan...
-Dehogyis... Negyedszer mondom, hogy ez egy különleges disznó. És egy ilyet nem vág le az ember csak úgy egyszerre...