View Single Post
Old 12-03-2011, 10:27
Cpt Balu Cpt Balu is offline
Junior Member

Activity: 0%
Longevity: 73%

Üdv!
Elég érdekesnek találom a vari-morál problémát, gondoltam felélesztem a topicot (másikat nem nyithatok, mivel nincs még 50hsz-em tehát zöldfülűnek számítok, de talán egy kezdőnek is lehetnek jó meglátásai).
Azért is ide írom, mert többször átnyálaztam az eddigieket, és látni ahogy a vari-toli morálozástól szép lassan eljutottunk odáig, hogy az eredeti probléma (talán a kérdés felvetője számára is) a varis országok moráljának alakulása.
Bennfentesként tapasztalom, hogy egy szövetség tagjakét a variknak tényleg fel kell vállalniuk az éleződést, ami sokkal nehezebb, mint a másik frakcióknak, a következő okokból:
- egy templom sokkal több egységet képes befogadni, mint egy barakk vagy kocsma
- ezeket táplálni is nehezebb (egy aktív hadi ori képes tf-et felvállalni, ha ütésekből és piacról fedezi magát, varinak csak piac maradt, ami nagy kiszolgáltatottság)
- a tanyák más épületek helyét foglalják (pl. épp a kocsmákét)

Emellett:
- hadis országok morálját a hadviselés jól alakítja
- tolis országok moráljáról a sok kocsma gondoskodik
- ezzel szemben a varisoknak semmi nem marad, hiszen egy varis ország elvileg nem ütőképes a harcmezőn, hiszen nem ez a szerepe (mf varisokról nem beszélek, szerintem is ha ezt választja valaki, az így járt )

Lehet látni, hogy a "valamit valamiért" azért nem egészen kiegyensúlyozott.
A legfőbb kontraként felhozott érv, hogy katonai morált csak katonák tudják módosítani. Ez rendjén is lenne, viszont itt ellentmondásba kerül egy másik elemmel:
Quote:
A katonai morált emeli:
* Ha minden 500 katonai egységre (beleértve a tolvajokat és varázslókat is) jut egy kocsma.
* Ha minden 300 katonai egységre jut egy kocsma.
* Ha minden 150 katonai egységre jut egy kocsma.
Vagyis a varik és tolik hol katonának számítanak, hol nem.
Erre kétféle megoldási javaslatom van:
1. az eredeti ötlet, vagyis vari és toli teljes értékű katona legyen, és akcióikkal képesek legyenek hatással lenni morálra (ahogy pl. hírnevet is 1/10 ill. 1/60 arányban, de képesek módosítani, szó sincs arról h 2 rengetéssel máris szárnyal)
2. a kocsma ellátottságnál ne számítsanak varik és tolik (hisz ha egyébként nem tekintünk rájuk katonaként, akkor itt sem kéne)

Az első előnye, hogy némi kompenzációt ad, mivel varik és tolik a lakosságit húzzák le, így elég lenne azzal bajlódni, hogy azt szinten tartsuk, és a készültségek miatt amúgy sem lehetne túlzásba vinni a katmorál ilyen módú emelését.
A másodiknál könnyebb lenne kocsmákat tartani, hogy az eredetihez képest magasabb szinthez közelítsen (de azért mégsem 100%-ot).
Mindkét megoldás igazságosabbá tenné azt a helyzetet, hogy vari és toli csak akkor számít, amikor a katmorál csökkenéséről (pontosabban nem emelkedéséről) van szó.
Ha már ellenérvként azt is felhoztátok, hogy a sok varis sipákol, amiért alacsony a moráljuk és ütik őket, nos a változást is valószínűleg azok a hadis orik fogják ellenezni, akik pont ezt használták ki ütéshez
Reply With Quote