View Single Post
Old 03-22-2011, 17:54
Von's Avatar
Von Von is offline
Member

Activity: 0%
Longevity: 86%

Quote:
Originally Posted by Von View Post
Nos, nem nagy titok, végülis.
Soltvadkertről származom, Bócsán dolgozom és Tázláron lakom. 10-14-8 km-es élű háromszög csúcsaiban lehet berajzolni őket.
(Tázlárhoz annyit még, hogy nyilván laknak értelmes, dolgos emberek is, csak épp nem alkotnak túl nagy tömeget)

Bócsán az önkormányzatnak azzal vannak nehézségei, hogy egyeztessen a terveiről a vállalkozókkal-cégtulajokkal, ugyanis 120 fölötti a számuk összesen (1800 emberre). Bócsára a falu méreteihez képest szerintem rendkívül sokan járnak be a környező településekről dolgozni (én is).
Nekem még vannak egyéb terveim, de ha a falu ilyen marad, azt én is el tudnám képzelni, hogy itt éljek később, akár életem végéig is.
Ez a hely ugyanis simán a párját ritkítja, engem egy tipikus amerikai kisvárosra emlékeztet. Igaz kocsit szerintem nem szoktak nyitva hagyni (bár lehet megtehetné az ember), biciklit bárhol otthagyhatsz, és fél nap múlva is szinte garantált, hogy megtalálod a helyén
Csak érdekességképp - főleg engem érdekelt -, összeszedtem pár információt Bócsáról - erről a kis 1800 fős faluról, ahol dolgozom.
Nem különösebben hasznos, de talán érdekes lehet más számára is az írás.

Azt már eddig is tudtam, csak elfelejtettem akkor említeni, hogy Bócsának van egy világszerte ismert leszármazottja, aki bár nem itt született, anyakönyvezett nevében mégis viseli a falu nevét.
Az illető 1955-ben született Párizsban, Nicolas Paul Stéphane Sarközy de Nagy-Bocsa néven, rövidebben Nicolas Sarkozy. Azt hiszem nem nagyon kell bemutatni, jelenleg is Franciaország elnöke. 1994-ben járt is Bócsán.

Talán a legismertebb cég Bócsán a Poli-Farbe Kft, ami főként festékeket gyárt, szokott is országos televíziókban reklámozni. 2009-es forgalma 6,2 milliárd forint volt, és 100%-ig helyi (egyben magyar) tulajdonban van.
Ezen kívül több, milliárdos éves árbevételű cég működik itt, azt hiszem a Polin kívül még 5 darab, mind-mind helyi tulajdonban, és ez az ami igazán megkülönbözteti Bócsát a nyugat-magyarországi vagy Budapest környéki tehetősebb városoktól/falvaktól: egy multicég sincs, csak magyarok. Talán még a Weinhaus Kft nevével találkozhat az ember, mint a Dankó Pista meg hasonló kategóriájú borok termelőjével, szintén nagy cég és bócsai.

Ezen kívül, ahogy fentebb említettem, 120-nál is több vállalkozó/vállakozás működik itt, Soltvadkert felől Kecskemétre menve, a főút bal oldalán nincs egy darab lakóház sem, csakis cégek meg iskola, pedig több kilométer hosszú szakaszról van szó.
Az is érdekes, hogy a faluban kb 800 ember lakik, 1000 pedig Bócsa külterületein (klasszikus értelemben tanyán). Ez meg is látszik, Bócsán egy évben több mint 1 millió kacsát és libát nevelnek, meg persze egyéb mezőgazdasági munkákkal is sokan foglalkoznak. Jelenleg is folyamatban van két 500 millió forint körüli beruházás (kacsanevelde, meg vágóhíd).

Bócsán gyakorlatilag nincs munkanélküliség, 4-5 ember kap segélyt az önkormányzattól, és több mint 100-an járnak be más településekről ide dolgozni. Ebből sokan a megyeszékhelyről, Kecskemétről, de van olyan is, aki Budapestről(!) jár ide dolgozni (persze szolgálati terepjáróval).

Most hirtelen más nem jut eszembe, de a saját szórakoztatásomon kívül egyébként azért is írtam le ezeket az adatokat, mert sem Bócsára sem pedig a szomszédos Soltvadkertre nem a nemzetközi tőke tört be és virágoztatta fel, hanem mindkettőt a helyiek szorgalma, munkabírása és tehetsége vitte előre - és ebből szerettem volna kis ízelítőt adni, hogy igenis van értelme bízni és dolgozni.
[SZK] Jetilábnyom (#553158) [1/A]
Raining Blood (2) (#562319) [3/G] [SZ]
Reign In Blood (2) (#592837) [5/W] [SZ]

www.unimarket.hu
Reply With Quote
The Following 4 Users Say Thank You to Von For This Useful Post: