Quote:
Originally Posted by Tsobi
Szerintem Totyának ugyanúgy igaza van, mint a többieknek. A különbség a két oldal között annyi, hogy Totya a nagyvárosi létből indul ki.
Budapesten tényleg csak az nem talál munkát, aki nem akar. Multinacionális cégek tucatjai kutatnak folyamatosan új munkaerő után, tele vannak az állásbörzés a hirdetéseikkel. McDonald's, Burger King Tesco, Auchan, Cora.. ezeken kívül szász és száz szintén multicég keres telefonos értékesítőnek hölgyeket, üzletkötőnek pedig urakat. Lehet jelentkezni ellenőrnek, buszvezetőnek, kukásnak és még aminek.
Persze aki válogat az ne csodálkozzon, hogy nehezen talál munkát. Ha valaki nem akar multinak dolgozni vagy olyan állást szeretne, ami végzettségének megfelelő, az megszenved a dologgal.
Ezzel szemben mi a helyzet vidéken?
A gyárak, melyek köré korábban városok épültek bezártak, az ott dolgozó ezreket elbocsájtották és jövőkép nélkül hagyták őket a legaljába süllyedni. A találékonyabbak vagy a kevésbé tanácstalanok más után néztek, ám a többség részben önhibáján kívül segélyre váltott. Ami munka kínálkozik a környéken, azért élethalál harc megy, ám ezek is csak alkalmi- vagy idénymunkák. A helyzet borzasztó. A vége az, hogy az elkeseredett családapák inkább megölik szeretteiket és magukkal is végeznek, minthogy együtt szenvedjenek a kilátástalanság béklyóiban.
A megoldás nem abban rejlik, hogy az embereknek azt mondjuk, hogy bizony aki munkaképes, annak dolgoznia kell, mert ezt Ők is nagyon jól tudják. A megoldás abban rejlik, hogy a hazai ipart és mezőgazdaságot felélesztik, amivel munkát adnak a tanácstalan ezreknek (millióknak?), hisz a fővárosba sem jöhet mindenki..
A fentiek persze nem vonatkoznak a segélyezett kisebbségi gigafamiliákra, akik találékonyan élősködő üzemmódra váltottak, amint megtehették.
|
Teljes mértékben egyetértek.
Anno amikor megszünt a munkahelyem és szeptemberig nem dolgoztam és nem is suliztam 8hónapig, anyagilag nem voltam a toppon,de nem találtam munkát,nem azért mert nem volt, csak nekem nem felelt meg, vagy fordítva.
Én megtehettem hogy válogatok, mert az alapvető egzisztenciám meg volt, volt hol laknom,volt mit ennem. Emellett ami nekem megfelelt volna,oda azért nem mehettem végül, mert elmondtam,hogy szeptembertől megyek fősuliba nappalira. Volt 1-2 haverom aki ajánlott 1-2munkát és probált segíteni (köszi Ts

)
Mindezt úgy,hogy van egy érettségim, ami munkakeresésnél tökéletesen megfelel egy tekercs WC papirnak.
Vidéken meg megint más a helyzet,mert ott tényleg sok falu/város épült egy iparosodott területre, amit szétvertek. a bányák bezártak, a gyárak megszüntek, leépültek.