"- Tudja, a szicíliaiak nagy hazudozók. A legjobbak a világon. Én szicíliai vagyok. Az apám volt a profi hazudozók nehézsúlyú világbajnoka. Mellette megtanultam a műfaj mimikáját. Tizenhétféle dolgot tehet egy férfi, ha hazudik, ami elárulhatja. Tizenhét jele lehet annak, hogy hazudik. A nőknél húsz, a férfiaknál tizenhét. Ha az ember ismeri ezeket, minden hazugságvizsgáló-gépnél biztosabb ítéletet mondhat. Egy olyan játék ez, amiben maga mindent el akar titkolni előlem, de valójában mindent elárul. Tudom, hogy tudja, hol vannak. Mondja el nekem, mielőtt maradandó károsodást okoznék.
- Kaphatnék most mégis egy Chesterfieldet?
- Hogyne.
- Van egy gyufája? ...Ne, ne! Hagyja, van nekem is. Maga szicíliai, hm?
- Igen. Szicíliai.
- Tudja, sokat olvasok, különösen a történelemről. Elbűvölőnek találom. Mondok egy tényt, nem tudom, hallott-e róla. A szicíliaiak a niggerektől származnak.
- Hogy mondta?
- De, de, ez tény. A szicíliaiaknak nigger vér folyik az ereikben.
- Hát ez nagyon jó.
- Ha nem hisz nekem, utána nézhet. Több száz évvel ezelőtt a mórok megszállták Szicíliát, és a mórok niggerek.
- Igen?
- Tudja, réges-régen a szicíliaiak olyanok voltak, mint ma az észak-olaszok. Szőkék és kékszeműek. De, szóval jöttek ugyebár a mórok és megváltoztattak mindent. Olyan sokat dugtak a szicíliai nőkkel, hogy örökre megváltozott a vérvonal. Ezért lett a szőke haj és a kék szem helyett fekete haj és sötét bőr. Esküszöm, hogy döbbenetesnek találom. De tény, hogy ki tudja, hány száz évvel később, ma is minden szicíliaiban benne van az a néger vér! És ez.. nem!... ez színtiszta történelem! Le van írva. Ez tény, le van írva.
- Imádom a palit.
- Az ősei niggerek!
- Igen?
- Igen, tényleg. És az ük-ük-ük-ükanyja egy niggerrel kefélt. Hehe, igen, és lett egy félnigger kölyke. És, ha ez tény, akkor mondja meg - hazudok talán?"
|