Quote:
Originally Posted by LiverPool
Én úgytom, hogy olyan kártyával lehet neten vásárolni, ami dombornyomott...
Nekem is volt egy otp-s nem domboros és nem tudtam használni, mert a 3 jegyű CVC sem volt a hátoldalán...
|
Nem kell, hogy dombornyomott legyen. Ma már vannak kifejezetten netes vásárláshoz használatos kártyák, azok se mind dombornyomottak.
Egy kicsit kaotikus, hogy mit hol fogadnak el, és miért.
Eredetileg a bankkártyákat nem elektronikus terminálokkal használták, hanem egy kézi "leolvasó" volt, ami egy papírra fizikailag rányomta a dombornyomott kártya adatait. Az eladó ezt a papírt iratta alá, és ez alapján küldte be a pénzigényét, aminek többnapos átfutási ideje volt. Emiatt kellett külön letéti számla az ilyen kártyákhoz.
(Ilyen olvasónk anno volt is még a 90-es években, de használni szerintem két embernél több nem használta sose...

)
Aztán kitalálták, hogy elektroniuksan is fel lehessen dolgozni ezeket a fizetéseket.
Ezután kitalálták a nem dombornyomott kártyát, ami már CSAK elektronikusan működött, a papíralapú fizetési lehetőség nem volt meg rá. Ezért nem volt dombornyomott.
Idáig tart az elmélet, ami tök jól hangzik, de a gyakorlatban sajnos sok bank nem engedte a nem dombornyomott kártyáját neten használni. Mások igen. Megint mások kifejezetten csak neten engedték használni (nincs rajta mágnescsík, amivel terminálon használható lenne).
Ma már a legtöbb bank engedi használni neten is minden kártyáját, de még ma is vannak kivételek.