View Single Post
Old 04-18-2010, 11:03
Dragi's Avatar
Dragi Dragi is offline
Senior Member

Activity: 0%
Longevity: 99%

Sült kacsacomb, dinsztelt (párolt) lila káposztával, petrezselymes burgonyával.

A kacsa combokat beáztattam, majd megvizsgáltam, hogy nem maradt e "talú" (toll) bennük valahol. A bőrös felüket beirdaltam, majd a húsdarabok mindkét oldalát a következő fűszerekkel szórtam meg (édesanyám tanácsára mindenből bőven):

* csipetnyi só,
* hasonló mennyiségű őrölt kömény,
* 1 tk vegeta (vegata utálok használhatnak más, természetesebb fűszerkeveréket),
* 1 tk szárított majoránna (!),
* egy tekerésnyi friss bors.

A combokat a fűszerezés után egy tálba raktam majd 3 gerezd fokhagymát melléjük zúztam és lefedtem. Ment a hűtőbe egész éjszakára. Reggel a bőrös felükkel lefelé tepsibe helyeztem át őket, 4 evőkanál libazsír ment alájuk és kb. 1,5 dl víz. Alufóliával lefedtem a tepsit és takarék lángon sütni kezdtem .

1,5 óra múlva megnéztem mennyire puhultak meg, majd átfordítottam őket, hogy a bőrös felük legyen felfelé. Kaptak újabb fél órát a fólia alatt. Amikor úgy éreztem, hogy puha, levettem a fedést, megkentem egy kis sörrel a combokat és pirítani kezdtem a húst. Újabb fél óra elteltével a művet késznek nyilvánítottam. ( a sörtől a bőre ropogósabb lesz)

A párolt lila káposzta így készült:

* 2 tk egész köményt, zsiradék nélkül megpirítottam a lábos alján,
* 4 evőkanál olajat öntöttem a lábosba, majd
* 4 evőkanál cukrot karamellizáltam, ezt
* 5 evőkanál ecettek engedten fel,
* 2 csipetnyi sót is raktam bele,
* 8 dl víz hozzáadása következett,
* a műveletet a laskára (félbe,aztán pedig mintha hagymát vágtam volna félkarikára.. felvágott 1 közepes fej lila káposztát fejezte be.

Lefedtem, megpároltam majd ízlés szerint utánafűszereztem. A petrezselymes burgonya leírásától mindenkit megkímélnék. A hús vajpuha, omlós, intenzív ízű lett, melyet a káposzta tökéletesen kiegészített, a burgonya (frissen, kertből) pedig szokás szerint tökéletesen "muzsikált" mellé.
Claívsolais (3) (#379234)

"Jobban szeretem, ha mindenki utál, mintsem színészkednem kelljen bárki szeretetéért...."

"Sose szakítsd félbe ellenfeled, ha az éppen egy hibát követ el." -Bonaparte Napoleon

Régen a férfinak meg kellett ölnie a sárkányt, hogy elvehesse a szüzet. Ma már nincsenek szüzek, és a sárkányt kell elvenni...
Reply With Quote
The Following 3 Users Say Thank You to Dragi For This Useful Post: