Annak idején láttam egy meccset. Talán Hollandia-Portugália volt, már nem tudom, de a lényeg a holland válogatotton van. Cocu akkoriban még a Barcelonában focizott, Stam pedig vagy a Lazioban, vagy a Milánban.
Abból kaptak gólt, hogy Cocu hátrapasszolt egy labdát, de Stam kb 15 méterrel hátrébb állt, mint ahova az átadás érkezett, így kvázi az ellenfél csatára kapott egy remek indítást. A különbség abból adódott, hogy az előbbi játékos egy támadószellemű futballkultúrából érkezett, utóbbi pedig egy olyanból, amely a biztonságra és védekezésre épít.
Hiába játszana egy Real Madrid 6 védővel 3 középpályással és egy csatárral, semmi jó nem sülne ki belőle. Ha nem hisztek nekem, érdemes visszagondolnotok a decemberi El Classicora (0-2 a mi szempontunkból, mert igen, én egy Real-szurkoló vagyok

).
Vagy hogy ne menjünk messzebb, vegyük számba a legutóbbi BL-döntőt. Vajon minek köszönheti az FC Barcelona, hogy a ManU nem tudott gólt szerezni? Víctor Váldésnek? Vagy a zseniális Piqué-Touré védelmi tengelynek?
Szerintem a labdatartásnak, amelynek az Iniesta-Xavi páros, illetve a támadótrió(Messi-Henry-Eto'o) volt az alapja.
És még valamit a védőkről... A teljesség igénye nélkül a következő védők igazoltak Madridba az utóbbi pár évben:
Walter Samuel, Jonathan Woodgate, Sergio Ramos, Marcelo, Fabio Cannavaro, Cristoph Metzelder, Gabriel Heinze, Pepe. Összesen kb. 100-150 millió euró értékben.