Thread: A kőolaj után
View Single Post
Old 04-28-2009, 14:35
Princ's Avatar
Princ Princ is offline
Member

Activity: 0%
Longevity: 99%

Quote:
Originally Posted by Phoenix View Post
...és ennek az eredménye az hogy felforrunk?
Amíg nincs olyan visszacsatolás, ami megfelelő dinamizmussal ez ellen hat, addig természetesen emelkedni fog a hőmérséklet. A két bolygószomszédunk példáját nézve (Vénusz, 470°C; Mars -40°C) simán el tudom képzelni a víz forrpontja feletti átlaghőmérsékletet a Földön ha csak a fizikai folyamatok hatnak.

Azonban ezt kipróbálni, hogy tényleg így van-e és nem csak a fizikusok hazudnak nekünk mert mondjuk összeesküdtek a 'kőolajiparral' (), nem lesz esélyünk, mégpedig 3 okból sem:
- nincs ember aki extrém körülményeket hosszú távon kiállna, mert hiába vagyunk olyan rettenetesen okos lények (mindannyian), ha az életszínvonalunkat fenntartó források elérése megszűnik vagy nagyon nehézzé válik. (érzékeltetésül gondoljunk idegen planétán elképzelt kolóniák realitására);
- a primitív létformáknak, melyek viszont tőlünk eltérően elég sokat kibírnak, van olyan tág tűrésük amivel egy számunkra élhetetlen Földön is fennmaradnak (persze nem minden határon túl, csak ebből következően én nem az földi életet félteném, sokkal inkább a saját fajunkat);
- ilyen apokaliptikus képekre sztm nem fog sor kerülni mert remélhetően hamar elfogy a kőolaj.

Illetve az 'elfogy' helyett mondhatom azt is hogy a sarki metánhidrát készletekből, vagy a kimerült kőolajmezőkből (amit a 0,1 bar nyomáscsökkenés gondolom egyértelműen jelezne), olajhomokból és még ki tudja honnét olyan keserves lesz kitermelni hogy nem olyan árban lesz az üzemanyag hogy nekem megérje csak úgy furikázni a városba meg vissza, vagy éppen más országban tölteni a szabad napokat, avagy nagy szállítási igényű ennivalót, gyümölcsöket, cuccokat venni, stb.

Szóval a kőolaj utáni korszak számomra azt jelenti hogy a kitermelés 90%-át nem elégetik mint jelenleg, hanem az ipar olyan része használja aminek ez a kézenfekvő alapanyaga de jóval nagyobb értéket tud hozzáadni.

Last edited by Princ; 04-28-2009 at 14:37..
Reply With Quote