Akkor kezdjük még régebben... Jelenlegi elméletek szerint az őslégkör redukáló jellegű volt, többségében metánnal, CO2-vel, szénhidrogénnel. Tehát akkor hogy is volt?
Az évmilliók alatt LASSAN kivonódó CO2, nem okozott drasztikus változásokat sem a légkörben, sem a hőmérsékletben. És itt éppen ez a lényeg, hogy a ÉLET mindig megtalálta az utat, DE időre van szüksége. Az alkalmazkodáshoz idő kell.
Egyszerű példa:
Elmész gyúrni életedben először. Belenyomsz a 60kilóba fekve egy párat, és érzed, hogy nem könnyű. Hónapok múlva a helyzet ugyanez lesz, csak akkor 120 kilónál. Mi van akkor, ha rád teszik akkor ott -amikor elkezdted- a 120 kilót? Valószínüleg meg sem bírod mozdítani, és a súlyával agyonnyom. Miért is nem tudod kinyomni? Mert NEM VOLT IDŐ arra, hogy a csontszerkezeted, az izmaid ALKALMAZKODJANAK a sokkal nagyobb terhelésnek! Ugyanez az élet.
Ott voltak a hatalmas rovarok is a triász-jura környékén. Az a 80centi szárnyfesztávolságú szitakötők pl. Miért volt erre lehetőség? Azért, mert sokkal nagyobb volt a levegőben az O2 tartalom. Nem 23% hanem 30 felett. A hatalmas páfrányerdők a meleg mocsarakba halmozódtak fel, tádámm, így lett a kőolaj, földgáz, szén, stb. Kikerült a CO2, nem lehetett akkora fotoszintézis, nem termelődött annyi O2, lecsökkent a légkörben az aránya. A nagy rovarok tracheáiban már az oxigénnel egyre kevésbé telített levegő pangott, a szövetek nem jutottak hozzá az oxigénhez. Egyérteműen elveszítették a nagy test okozta szaporodási előnyt, adaptálódtak. A lassú csökkenésben nem haltak ki, mert meg volt az életükhöz éppen szükséges mennyiség, de előnybe kerültek a kisebb testméretőek, akiknél kevésbé maradt meg a pangó levegő, akik ugyanazzal a potrohmozgással több levegőt tudtak áramoltatni. Mi lett volna, ha jönnek az UFÓ-k

és elviszik a légkör oxigéntartalmának 1/3-át? Egyértelmű, ma nem lennének szitakötők.
Lehet vitatkozni ám olyan dolgokról, amiről van véleményünk, viszont vannak akik ténylegesen értenek ahhoz, amiről beszélnek. Mi nem. Nem véletlenül általánosan elfogadott az, amit mondanak, mert NEM találtak még ki jobbat. És hidd el, ami neked eszedbe jutott, az nekik is, és elvetették.
Quote:
Originally Posted by Phoenix
Ezzel nem azt akarom mondani, hogy az jó volt, de ne vonjunk le olyanból következtetést, amihez halvány lila dunsztunk sincs Az emberiség csak egy homokszem a sivatagban, nem maga a sivatag.
|
Itt már nem az emberről van szó. Az megoldja, hogy kihúzza rossz körülmények között is, erre van az agya. De nem mindegy, hogy hol élünk. Az élet MINŐSÉGE teszi az életet azzá, amilyen. Ne haragudj, de nem szeretnék földes kopár helyeken sétálgatni, ahol állatot csak patkányt láthatok, ahol a növényzet a gyomokban fog kimerülni, ahol ha lesz valami ami árnyékot ad, az nem fa lesz, ahol a nap és a forróság felperzseli az élet apró szikráit.
Köszi, kihagynám, nem mindegy, hogy hol élek, hogy hol élünk. Szeretném az unokámat látni, amikor megkérdezi, hogy papa, milyen állat az a nagy fehér szőrös ott? Szeretném azt válaszolni, hogy jegesmedve. Szeretném a szép Magyarország földjeit úgy mutatni neki, ahogy azt én is láttam/látom. Szeretnék horgászni, és nem csak betelepített guppit akarok fogni, mert az jól bírja az oldott oxigén "nélküli" vizet.
Érted? Nekem ez erről szól, nem tudom ki hogy van vele.
Bocsi, hogy sokat írtam, csak egyszerűen nem tudtam leállni