Thread: DühöngŐ
View Single Post
Old 04-13-2009, 18:57
Andrew's Avatar
Andrew Andrew is offline
Member

Activity: 0%
Longevity: 95%

Quote:
Originally Posted by Ati View Post
Hogy tudok úgy bliccelni, hogy csak a vezetőn keresztül szálhatok fel, és neki kutya kötelessége vagy a bérletet ellenőrizni, vagy jegyez vetetni? Ha a sofőr nem igazolja, hogy vettem jegyet, akkor: a, igazolja más, mert más is szállt ott fel; b, a sofőrt veszik elő, hogy mégis miért engedett fel minket.

Mindenesetre ez egy elég érdekes szitu.
5 éve utazok minden reggel távolsági buszokkal, így van némi tapasztalatom, ezért csodálkozva olvasom, amit írsz. Nálunk a sofőr sosem ellenőrzi, hogy ki mivel száll fel. Akinek kell jegy, az megveszi, a többiek pedig a bérletüket fölmutatva fölszállnak - viszont sosem nézi meg egyesével a bérleteket, hogy kinek meddig érvényes. Mondjuk ha így lenne, lazán a 3-4 szeresére növelné a fölszállási időt, gondolom ezért is nem csinálják így. Ettől eltekintve egész kevés bliccelő szokott lenni (legalábbis akit elkapnak az ellenőrök), de ha van, SOSEM kérdezik a sofőrt, hogy miért utazik valaki jegy nélkül. Szépen megbüntetik a delikvenst, mert nincs jegye vagy bérlete.

Szerintem olyan vonalon utaztál, ahol kevés az ellenőr. Ha jött volna, bizonyára megbüntetett volna. Ha jószívű, akkor talán nem, de képzeld magad az ő helyükbe: ilyesmire hivatkozva bárki bliccelhetne.
És itt van még egy szituáció: 'valaki nyomtat egy hamis bérletet, amit a buszsofőr nem szúr ki - tekintve, hogy nem nézheti percekig, viszont az ellenőr rájönne, hogy hamis. Ilyenkor a bliccelő azt állítaná, hogy a sofőrtől nem kapott jegyet.' Ha ezen a gondolatmeneten indulsz el, ahogy valószínűleg az ellenőrök is (különben kijátszható lenne a rendszer), minden bizonnyal büntetés lesz a vége, nem fognak hinni az utasnak.

Remélem érthető, és nem gabalyodtam bele
Reply With Quote