Quote:
Originally Posted by Tsobi
Nagyon igazad van,a társadalmi gondolkodás nagyon nincs rendben. Ennek egyik súlyos eldeformálódása az empátia hiánya. Mert ugye mind emberek vagyunk és tudjuk magunkról,hogy már csak azért sem tennénk ilyet,mert közben megsajnálnánk az állatot vagy egyebek. Viszont abba senki nem gondol bele,hogy miért csinálhatott ilyet valaki.
Azt ne mondja nekem senki,főleg ne olyanok,akiknek tényleg saját családjuk van,hogy ha a kutya egyik gyenge pillanatában szétmarcangolja a kislányom arcát,a kisbabámat megöli vagy csak letépi a fiam kezét,akkor nem addig ütöm,amíg mozog. Ha pedig kicsit jobban rámszáll a vörös köd -megjegyzem rám egyáltalán nem jellemző- ,akkor akár fel is akasztom,talán meg is nyúzom.
Kiemelném,hogy maximálisan állatbarát ember vagyok,aki ismer,az tudja. De az ilyen borzalmas dolgok nem tudni mit hoznának ki akármelyikünkből..
|
Ebből a megközelítésből még igaznak is tűnhet a dolog. És az indulat is érthető, abban amit leírtál Tsobi. És igen a kutya nagyon veszélyes fegyver hozzá nem értő és agresszív típusú ember kezében. De, én megint másképp látom a dolgokat. S írom ezt, mint tapasztalt kutyakiképző, kutyatartó. Mert miről is van szó? Az okozaton való megtorlásról, legalábbis ezt olvastam az írásodból. Én az okot szüntetném meg, ha tehetném, pl. megfelelő törvényekkel és megfelelő emberi hozzáállással, hogy olyan ne tartson kutyát, aki arra se veszi a fáradságot, hogy azt megnézze, mi szükséges a biztonságos kutyatartáshoz. A kutya, hogy barát e vagy ellenség leginkább attól függ, hogy hogyan tartják és nevelik. Illetve ehhez jön még hozzá az alapvető ösztöne, az életben maradásé. Ezt a hármast kell mindig figyelembe venni. Az ösztön, ahogy az embernél is, kordában tartható megfelelő tartással és neveléssel. De akik azért vesznek kutyát,pl. mert a gyerek kéri és kis édes kis kutyust, ott szokott előfordulni, hogy egy idő után rátámadhat mondjuk a gyerekre. Mert az a kutya megnő és ha nincs nevelve, akkor az ösztönök sincsenek kordában tartva a szociális viselkedéshez. Másik eset amikor az agresszív ember tart általában az un. nevezett harci kutyák közül, amiből sajna nagyon gyakori az emberre támadás. Oka az antiszocializáció, ami alapja mindkét típusú esetnek. De miért is van ez? És megint visszajutottam az ember felelősségéhez. És amíg ilyen emberek kutyát tarthatnak, addig mindig lesz tragédia. És indulat, és düh, és tehetetlenség... sajnos.