11-22-2008, 15:04
|
Member
|
|
Activity: 0%
Longevity: 93%
|
|
Akit érdekel, nézze meg, most esett le a megoldás:
Felrakok 4-4 golyót. Két lehetséges eset van: kimozdul a mérleg vagy nem!
A jobbik eset, ha nem mozdul ki, mert akkor maradt 4 golyó, amiből meg kell állapítani. Felrakok ebből 1-1 golyót, ha kimozdul, akkor az egyiket összemérem egy olyan golyóval, ami ugyanolyan mint a többi, és máris tudom a megoldást. Ha nem mozdul ki, ezt csinálom a másik kettővel, ami a négyesben volt, így megint csak tudom a megoldást.
Ha alapból kimozdult a mérleg (rosszabbik eset), akkor lesz 4 "jó" golyóm, lesz 4 golyóm a "nehéz" csoportban (amelyik része a mérlegnek lefele billent) és lesz 4 golyóm a "könnyű" csoportban.
2. mérésben az egyik oldalra felrakok 3 "nehéz" csoportba tartozó golyót és 2 "könnyű" csoportba tartozó golyót, míg a másik oldalra felrakok 1 "nehéz" csoportba tartozó golyót, és azt a 4 golyót, amiről tudom, hogy abban NEM lehet...így NEM raktam fel 2 "könnyű" csoportba tartozó golyót, azaz, hogyha a mérleg nem mozdul ki, azokat egymáshoz mérem és megvan. Ha a mérleg kimozdul:
1.: a 3 "nehéz" és 2 "könnyű" felé mozdul:
Akkor a 3 "nehézből" valamelyik, hisz a túloldalt nem volt "könnyű". Kettő ilyen "nehéz" csoportba tartozót egymáshoz mérek, és megvan a megoldás (ha kimozdul az, amelyik oldal lefele mozdult, ha nem mozdul ki, az, amelyiket nem raktam fel)
2.: Az 1 "Nehéz", 4 "Semleges" felé mozdul ki:
Akkor vagy az 1 "nehéz" vagy a túloldali 2 "könnyű" közül valamelyik, amelyiket keresem. A 2 "könnyűt" egymáshoz mérem, hogyha kimozdul, az a megoldás, amelyik felfele mozdult, ha nem, az a megoldás, amelyiket nem raktam fel!
Fúúú...jó lett? 
|